A művészek tiszteletre méltóak. Ők Isten gyermekei, akik a legnehezebb részt választották. (Márai Sándor)

Kecskemét nagyon sok tehetséges ember szülővárosa. Köztük él Zsigóné Katika is, a népi iparművész, a példás feleség, édesanya, nagymama. Látogassunk el múzeumába, nézzük meg világhírű munkáit! Megkértem, hogy mutatkozzon be az olvasóknak:

A világon egyedülálló alkotás a hatféle technikával díszített strucctojás

61 éves vagyok. Van egy kislányom, aki a lelki társam és egy tündéri, másfél éves kis unokám. Nagy szerencsének tartom, hogy kifogtam egy olyan vejet, akivel harmonikus a kapcsolatom, mert figyel rám és viszontszeret engem. Drága, aranyos, jó szerelmemmel 37 éve vagyunk házasok. Soha nem volt hozzám senki olyan jó, mint Ő. Mellette kiegyensúlyozott, boldog, egészséges, nagyon sikeres és megelégedett embernek érzem magam. Még idáig, mert a kerék forog.

Édesanyámmal

Hamar kerülhet az ember le, mint ahogy volt is rá példa, hiszen nagyon nehéz gyermekkorom volt. Édesanyám egyedül, sanyarú szegénységben nevelt fel. Neki is küzdelmes életet osztott a sors. Hároméves koromban elváltak a szüleim. Édesapám goromba volt, alkoholista. Egyik kezével a pólyában engem fogott, a másikkal rám fogta a nagykést és azt kiabálta: Gyilkolok!… Az osztálytársaim nem játszottak velem, kiközösítettek az iskolában, mert szegény voltam. Ma meg autogramot kérnek tőlem az utcán…

16 évesen

Talán, mert szörnyű sorsom megtanított rá, igyekszem mindenkihez és mindenhez alázattal és jóindulattal fordulni. Vallom, az élet legfontosabb dolgait nem lehet pénzzel megvenni; én másféle értékeket gyűjtök. Legmagasabb emberi kapcsolatnak a barátságot tartom. Szép dolog az anyaság, a szerelem, de mindkettő akkor igazi, ha barátsággal párosul.

A hímzés is saját készítésű

Hogyan lett belőled népi iparművész? Honnan, kitől örökölted a tehetségedet?

A rokonaim között senkinek nincs ilyen irányú tehetsége. Elképzelhető, hogy szépérzékemet Édesanyámtól örököltem. Jó ízlése volt, és „finom” apró öltésekkel tudott kézzel varrni. A tehetség az egyedüli dolog, amit nem lehet megtanulni. Ezzel és az intelligenciával születni kell!

Mikor és ki vette észre ez irányú tehetségedet?

Már gyermekkoromban is voltak jelei. Ám a nagy szegénység miatt kibontakozásra nem volt lehetősége. A Férjecském mellett tudott a szunnyadó bennem lévő plusz feltörni. Szinte rögtön rám szegeződött a média figyelme. Emlékszem az első interjúmra, amikor is megkérdezte a riporter, hogy mi lesz a művésznevem? Rávágtam: Zsigóné Kati. Bármi történjen is az életben, sose felejtsem el, hogy drága jó Férjem mellett lettem azzá, aki vagyok.

Ma sokkal boldogabb vagyok, mert enyém lett a világ legjobb férje

Tojásokat kezdtél el először festeni?

Nem, először falat kezdtem el pingálni, utána kezdtem bele a tojásdíszítésbe. A legelső zsűri számaimat is falpingálásra kaptam. Utána jött a bútorfestés, ami a lakásomat is díszíti. Ma nyolc művészeti ágat művelek.

Honnan jönnek azok a csodálatos motívumok?

Könyveim írásakor kutattam őseink motívumkincseit. Akkoriban „lázban égtem” attól, hogy egy-egy minta milyen üzenetet közvetít! A jelek beszélnek, elmondják elődeink gondolatait. A hozzáértő ki tudja belőle olvasni, hogy a tojás írójának éppen mi járt az eszében. Mire vágyott, amikor készítette azt a mintát, szegény volt-e vagy megelégedett, egészséges, mennyire volt tanult stb. Számomra érdekes és rendkívül izgalmas dolog tudni azt, hogyan gondolkodtak az emberek több száz évvel ezelőtt. Mindezeket tanítani kellene, mert aki nem tudja, honnan jött, az nem is igen tudhatja, hová tart. Több mint 3000 darabot számláló motívumkincs gyűjteményem van, amit saját kézzel rajzoltam.

Egy általam festett bútor

Hányféle tojást festettél eddig, és milyen technikákkal készülnek?

Több különleges hímest készítettem idáig, olyanokat is, amik a világon egyedülállóak. Akik megnézik a kiállításomat, találkozhatnak ezekkel a ritka míves darabokkal. Közel 30 féle technikával dolgozom. Ezekből van, amiket gyakran használok, és vannak technikák, amelyek még kipróbálásra várnak. Nemrég még mindenre volt időm, de amióta megszületett Panna baba, – a pici unokám – azóta alig tudom magam utolérni. Pedig tele vagyok lendülettel, ötletekkel és sok, nagy megvalósításra váró tervem van még.

Az egyéves kis unokámmal – Nagy a szeretet köztünk

A tojásfestés idényjellegű, ezért a média csak húsvét körül foglalkozik veled. Pedig a te tehetséged egész évben odafigyelést érdemelne. Kecskemét városa milyen elismerést adott számodra azért, hogy művészeteddel öregbíted a nevét?

Magyarországon csekély érdeklődés és elismerés övezi munkámat a külföldhöz képest. Az országos média minden ága szerepeltet, de többnyire húsvétkor. A Kecskeméti Televízió alig, de a városi rádió minden év húsvétján meghív. 20 éve dolgozom ezekben a művészeti ágakban. Ez idő alatt a város részéről egyetlen ember szólt a munkámhoz érdemlegesen, Mák Kornél alpolgármester úr. Dubaiban felkínálták, hogy egyetemen tanítsam a művészetem. Itthon se kicsik, se nagyok tanítására nincs igény.

Dubaiban egy sejket tanítok tojást festeni

De láthatnak több száz újságban, rádióban és tv-show műsorokban szerepelek, műsorokat vezetek. Rangos helyeken tanítok, bemutatókat és előadásokat tartok. A média A tojásdíszítés királynőjének, „Az ország nyuszijának”, „A művészetek nagymesterének” hív. Olyan hírességekkel szerepeltem egy műsorban, mint Harsányi Levente, Szikora Robi, Gundel Takács Gábor, Bódi Gusztiék, Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc, Liptai Klaudia, Jakupcsek Gabriella és még sokan mások.

Egy képes újság címlapján

Ellátogatnak-e hozzád iskolák, gyerekcsoportok, hogy megmutathasd a felnövekvő nemzedéknek a népi értékeinket? Hogyan lehetne átadni azt a tudást, tapasztalatot, amit te megszereztél a sok év alatt?

Az, hogy a gyerekek tanulnák népművészetünknek mind a szellemi, mind a gyakorlati formáját, pozitívan befolyásolná egész életüket! Van arra lehetőség, hogy a lakásomon tanuljanak a fiatalok, és a hímes tojások világával megismerkedjenek a kiállításom révén. Várom az ilyen irányú érdeklődéseket. Lejjebb, a programajánlómban látható, hogy más kikapcsolódási lehetőségek is vannak nálam.

Jókedvű gyereksereg – Nekem ez a siker

Mivel a művészetek nyolc ágát művelem, ezeket sok helyen lehetne alkalmazni Magyarországon. Fájó dolog számomra, hogy szülőföldemen semmi nyoma nincs ittlétemnek, mert sehol nem találkozni alkotásaimmal, egyedül a saját „múzeumomban”. A világ számos táján elismernek és foglalkoztatnának, de a városom nem! A nyugdíjam még az 50 ezer forintot sem fogja elérni, hiába a lelkesedésem, a tehetségem és az, hogy 14 éves korom óta dolgozom.

Kislányommal, anya szépével

Attól függetlenül, hogy hazámban a felsőbb körökben nem értékelik a munkámat, én mégis sikeresnek érzem magam, mert:
• Siker számomra az, amikor a média minden területét felhasználva nagy tömegeknek tudom közvetíteni, terjeszteni népi értékeink szeretetét.
• Siker a sok boldog gyerek és felnőtt látványa, amikor – időlegesen – húsvétkor tanítom őket, előadásokat tartok, bemutatókat, és műsorokat vezetek a tévében vagy nagy áruházakban.
• Siker még a külföldi elismerés is, illetve a Dubai világsiker. Dubaiban a világ 5 legjobb tojásdíszítője közé választottak, Európában pedig 2009-ben a legjobbnak.
• Nekem mégis a legnagyobb siker az, amikor látogatóim rácsodálkoznak alkotásaimra, elfeledve minden bajukat, bánatukat.

Dubaiban a világ öt legjobbja között – Korea (ikrek), Kína, Kanada, Argentína

Kinek tudod eladni az általad készített remekműveket?

Munkáim külföldön sok helyen megtalálhatók, de itthon is van rá igény. Egyedi, esetleg névre szóló tojásokat kérnek tőlem névnapra, születésnapra, keresztelőre, esküvőre, vállalati rendezvényekre, bármilyen rangos eseményre. A hímes tojásnál szebb ajándék nincs, mert ez a természet és az ember közös produktuma! Egyébként az általam készített alkotások egyre többet érnek, így befektetésnek is hasznos! Volt már olyan megrendelőm, hogy idézeteket íratott rá vagy olyan feliratot tetetett rá, amivel szerelmet vallott kedvesének, de arany- és ezüstpatkóval díszített tojást is kértek már.

Egy általam karcolt tányér

Mikor kezdtél el mennyezetet festeni? Milyen motívummal készülnek?

Tíz éve festettem ki a mi szobánk mennyezetét. Valósággal csodájára járnak! Nagyon szép a festett rozettás mennyezet. Nálam 60 fajta kazetta van fönt, és mind más motívummal. A megrendelőnek innen is lehet mintákat választani! Felrakása átépítést nem igényel. Könnyen tisztán tartható. Mivel olajfestékkel készül, értékét több száz évig megőrzi. Ezekből következik, hogy befektetésnek is kitűnő. Lehet alkalmazni éttermekben, (orvosi) várókban, fitnesztermekben, étkezőben, gyerekszobában, hallban, konferencia teremben, szállodákban, rendelőkben, igazgatói szobában, templomokban és minden olyan helyen, amit exkluzívabbá, egyedibbé szeretnénk tenni.

Egyik kedvenc témám a lovas képek festése

Hol található a múzeumod? Miért érdemes meglátogatni? Mit csodálhatnak meg azok, akik betérnek hozzád? Milyen művészeti ágakat művelsz még?

1. Olajképeket festek: Magyarország őshonos állatairól, lovas-, táj- és szentképeket…
2. Bútorfestés
3. Falpingálás
4. Terítőket, blúzokat, mellényeket készítek
5. Üveget festek, ikonokkal díszítve
6. Tányérokat, vázákat festek és karcolok
7. Rozettás mennyezetet festek.
8. Tojást díszítek a világon egyedülállóan: közel 30 féle technikával, több mint 300 fajtát.

Az egyik hozzám látogató csoport

Hogy mit lehet csinálni nálam, egy népi iparművész otthonában? Megtekinthetik az imént felsorolt nyolc népművészeti ágat, s a nagy értékű hímes tojás kiállításomat! Számos, a világon sehol nem látott, egyedi, csodaszép alkotások láthatók benne.
̶ Programok, bemutatók:
A következő tojásdíszítési technikákat figyelhetik meg: Tojásfestés, Viaszolás, Csipkézés, Karcolás, Patkolás, Maratás.
̶ Közös tojásdíszítés, tanítás „A Tojásdíszítés Királynőjével”. A résztvevők három technika közül választhatnak:
1.Tojásfestés (Magyaros motívummal)
2. Viaszolás (népi jelekkel)
3. Karcolás (előfestett tojásra)

Az elkészített tojását mindenki hazaviheti! A tojásdíszítéshez minden kelléket én adok.
̶ Családi programunk is van. Felejthetetlen hétvégi szabad délutánt kínálok velem, „az ország nyuszijával” eltöltve az otthonomban. Sütizés és a fent említett három programot is adom hozzá.

Első könyvem, ami németül is megjelent

Minden programhoz tartozik néhány tojásfajta megtekintése és hagyományaink ismertetése. A programokon való részvétel előzetes időpont egyeztetéssel történik. A csoportokat házi, forró krumplis lángossal fogadom. A programok tárlatvezetéssel történnek, családias jellegűek, nem átlagosak és sablonosak, mint általában más kiállításokon. Látogatóim mindig hálásak, hogy bejöhetnek egy népi iparművész otthonába. Sokuk könnyes szemmel távozik. Akkor azt érzem, hogy nem éltem hiába, mert akik hozzám betérnek, egy örök élménnyel gazdagodva távoznak.

Második könyvem

Gondolkodtál-e már azon, hogy ki fogja egyszer továbbvinni ezt a művészetet?

Sajnos, Magyarországon a népművészet felkarolására irányuló lépéseket nem tapasztalok. Családon belül a kislányom, bár tehetséges, de teljesen más típus, mint én, és más érdeklődésű. Az unokámban reménykedem, mert ő nagyon kis eleven, „talpraesettnek” tűnik, de még olyan pici, hogy nem tudom megállapítani a tehetségét.

Az első számú showman – Az első számú tojásdíszítő

Nem csak remek művészember vagy, hanem egy rendkívül pozitív egyéniség is, aki 37 éve él boldog házasságban párjával. Tudom, hogy párkapcsolati tanácsokat is adsz. Elmondanád nekünk röviden, hogy mi a jó házasság titka?

Ez a kérdés ma különösen időszerű. Már felvetődött bennem, hogy ezzel kapcsolatosan a későbbiek folyamán írok egy könyvet. Ebből ki is derül, hogy röviden nem lehet megválaszolni a kérdésed. Vallom: a legnagyobb művészet a földön jól megélni az életünket! Manapság alig-alig vannak olyanok, akik ezt a csodát gyakorolják. Hiába a gazdagság, ha valaki nem birtokolja a tudást, hogy jól érezze magát.

Az én szerelmemmel

Első és legfontosabb dolog, hogy Emberhez méltóan kell élni. A második, hogy mindenhez alázattal nyúljunk. Harmadszor, aki nem hajlandó változni, tenni érte, az fel se keressen ilyen problémával. Mind a három gondolat rengeteg fontos dolgot takar. Akik a segítségemet kérik, azokkal hosszan elbeszélgetünk ezekről is. A Férjecském és a kislányom szívében már benne van a boldog élet titka. Különösen örülök annak, hogy az én kedves vejem is ezen az „úton” halad.

A kedves Rákay Philippel

Tudom, hogy két könyved is megjelent. Milyen témában és miért, hogyan íródtak ezek a könyvek?

Kettőt írtam, de három jelent meg, mert az egyiket németül is kiadták. Elárulom bennük a tojásdíszítési technikák fortélyait. Azért, hogy mindenki el tudja otthon is készíteni. Írok a húsvéti hagyományainkról, a tojáson lévő jelek jelentéséről. Az első könyvembe belecsempésztem magánjellegű gondolataimat is. Néhány tojásfestő „megkövezett” azért, hogy elárulom a tojásdíszítés titkait. Én meg akkor érzem jól magam, ha boldognak látom a magyar népet. A nők pedig jól érzik magukat, ha alkotnak. Ez a női öröm aztán átszáll a férfiakra, sőt az egész családra is. Hisz valljuk be, egy család lelke, összetartó ereje a nő. Képzeljük el, ha minden nő hetente festene egy hímes tojást – boldog nemzet lennénk!

Alkotás közben az ember megfeledkezik a külvilág sérelmeiről. Könyveimmel és a programomban szereplő – velem eltöltött – Családi délutánnal ehhez az önfeledt kikapcsolódáshoz segítem hozzá azokat, akik elolvassák könyveimet és meglátogatnak.

A mindig közvetlen Német Kristóffal

Elmondhatod hát, hogy boldogságban töltötted el eddigi életedet. Mit szeretnél még elérni az életben? Milyen álmod van, amely jó lenne, ha valóra válna?

Magánéletünkben sok haverunk van, de igaz barátunk annál kevesebb. Velem szemben – a sikeres munkámból, életvitelemből adódóan – hamar előjön az irigység, a rosszindulat. Jó lenne, ha a családomon kívül több olyan ember venne körül, aki nemcsak a ragyogásban van velem, hanem a rossz dolgokban is. A munkámban szeretnék továbbra is olyan remekeket alkotni, amik – legalább egy pillanatra – elfeledtetik a gyönyörködő ember bánatát. Szeretném, ha a „múzeumomat” látva, vagy amíg velem festenek, addig – nemzetiségtől és hovatartozástól függetlenül boldogság járná át minden ember szívét.

Sok hírességgel léptem fel az elmúlt 20 év alatt

Katikám, a magam és a szerkesztőségünk nevében kívánok neked erőt, egészséget, töretlen alkotókedvet. Kívánom, hogy minél több művészi alkotás kerüljön ki a kezed alól, jussanak el a világ minden pontjára, hogy minél több ember tanulja meg Zsigóné Kati és Kecskemét város nevét valamennyiünk örömére.

Köszönöm a kedves szavakat. A jövőben is igyekszem méltó lenni rájuk emberségemmel és alkotásaimmal. Én is kívánok minden jót, leginkább egészséget a kedves olvasóknak és a Montázsmagazin munkatársainak! Elérhetőségeim: muvesz@zsigonekati.com vagy 30/214-98-01, www.zsigonekati.com

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

2014. július 3.

Hozzászólások