Kaposvár kiváló múzeumaiban és kiállítóterein emlékezetes tárlatoknak, országos hírű kiállításoknak lehettünk szemtanúi. A korábbi fesztiválok idején Rippl-Rónai Józsefről, Juan Gyenesről vagy hazai szinten is egyedülálló kortárs festőművészekről szóló kiállításokat tekinthettek meg a látogatók.
Idén augusztusban a 2003-ben elhunyt Szász Endre emlékkiállítása nyílik meg a Vaszary Képtárban. A festőművész életének utolsó évtizedeit a Kaposvár közelében fekvő Várdán töltötte, ahol nyugalmas otthont teremtett magának. E kiállítással Szász Endre sikeres életpályája előtt kíván tisztelegni a város.

A Kaposfest ideje alatt Kaposvár híres szülöttének, Rippl-Rónai Józsefnek a rajzaiból nyílik kiállítás a nemrég felújított Róma-villában. E tárlat mélyebb bepillantást nyújt egy olyan nagy művész életének hétköznapjaiba, aki ceruzával vagy lúdtollal szinte szünet nélkül rajzolt minden keze ügyébe kerülő lapra, kávéházi számlablokkra, szalvétára, de leginkább szép fehér merített papírra. A kiállításon sokféle művészi témából kaphatunk ízelítőt a müncheni akadémiai tanulmányoktól a párizsi bicikliversenyen át a családi kör ábrázolásáig. Rendkívül becsesek a Párizsban Toulouse-Lautrec jelenlétében készült litográfiák is.  

A város egyik büszkeségét, a helyreállított Andrássy-ebédlőt a Kaposfest idején adják át a nézőközönségnek a Róma-villa új látogatóközpontjában.

A gasztronómiai változatosságról egy napon át Segal Viktor sztárséf gondoskodik. Ezen a napon a zeneszerzésen kívül a gasztronómiában is jártas Rossini receptjei alapján rengeteg érdekes ételt készít majd el. A többi napokon a kockás terítős étkezéstől egészen a legkorszerűbb egészséges táplálkozásig széles palettáról válogathatnak a kíváncsi látogatók.

Az esti koncerteken többek között Kapocs Zsóka, Nagy Laci Gitano és Szakcsi-Lakatos Béla is fellép.

A folyamatosan frissülő programokról a Kaposfest honlapján tájékozódhatunk.

Forrás: Arteregó Kft.

2013. július 2.

Hozzászólások