Különleges ünnepségre kerül sor a szlovák-lengyel határ mentén, a Duklai hágónál található kis település, Felsőkomárnok (Vyšný Komárnik) központjában. Az első világháború idején, 1914-15-ben a Kárpát-medencébe benyomuló orosz cári csapatok a környéken több települést  elpusztítottak, felégettek. Felsőkomárnok újjáépítése Kecskemét város és az itteni polgárok segítségével történt.

 

felvidek_tura1

 

A “háború által feldúlt tűzhelyek és otthonok” felépítésére országos kormányprogram készült, a kecskemétiek azonban megelőzték ezt az akciót. A száz évvel ezelőtti háborús eseményekre emlékeztet mostantól az a magyar-szlovák-ruszin nyelvű emléktábla, amely a felsőkomárnoki polgármesteri hivatal falán kerül elhelyezésre.

 

felvidek_tura2

 

A június 13-án délelőtt zajló ünnepségen Daniela Štefancová polgármester köszöntője után Magyarország Kassai Főkonzulátusának képviseletében Szesztay Ádám főkonzul mond  beszédet. Magyar és szlovák nyelven is elhangzik Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester köszöntője. Az ünnepségen beszédet mond Székelyné Kőrösi Ilona történész főmuzeológus (Kecskemét), Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány elnöke (Budapest) és  Balassa Zoltán történész, szerkesztő  (Kassa).

 

 

Hozzászólások