A sajtótájékoztatón részt vett dr. Zombor Gábor polgármester, Mák Kornél alpolgármester, Cseke Péter, a Katona József Színház igazgatója, Uhlig Rita, a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetője, Vörösmarty Attila, a Belváros önkormányzati képviselője és dr. Farkas Gábor DLA Ybl-díjas építész.

A Városi Mozi épülete műemléki védelem alatt áll. 1913-ban épült neoklasszikus stílusban. A város hihetetlen fejlődésnek indult a századfordulón és a XX. század elején, köszönhető ez Lestár Péter és az őt követő Kada Elek nagyformátumú polgármestereknek. A Városi Mozi épülete idén ünnepelné századik születésnapját, bár eléggé rozzant állapotban van. Már tíz éve üresen áll, és csak romladozik az állaga. Bár mégis van ünneplésre ok, hiszen nagyszerű tervek készültek az épület megmentésére és további használatára.

Hírös Városi Turisztikai Központ létesül benne az újjáépítés után. A mozi funkcióját is megtartva jól elfér majd benne a Kamaraszínház is. Méltó helyet kap benne az európai hírű Leskowsky hangszergyűjtemény, és a terek egybenyitásával lehetőség nyílik fesztiválok, nagyszabású rendezvények szervezésére is. Arra számítanak, hogy a turistákat is vonzza majd ez a kulturális központ.

A gyönyörűen megújított Rákóczi úton végigsétálva csak a szegény Városi Mozi épülete riasztja el a szemet és fordíttatja el a fejünket más irányba. De hamarosan ez nem így lesz: a megújuló épület csodálatosan illeszkedik majd a felújított sugárút hangulatához és stílusához, rangjához.

A néhány éven belül megépülő intermodális pályaudvar pedig ráteszi a koronát a városfejlesztés erőfeszítéseire – hála az uniós pályázatokon nyert milliárdos nagyságrendű segítségnek, amellyel a városvezetés és az építészek jól sáfárkodnak. Kecskemét hívja a turistákat, várja a vendégeket.

Weninger Endréné

Hozzászólások