A 2016-os Labdarúgó-Európa-Bajnokság a 15. Európa-bajnokság, melyet június 10. és július 10. között Franciaországban rendeznek. Éppen egybeesik a cseresznye és a megyszezonnal. Így míg a férfiak drukkolhatnak kedvenc csapataiknak, az asszonyok munkálkodhatnak a konyhában, hogy a család télire való lekváradagját és a fagyasztót feltöltsék az idei gyümölcsökkel.

 

foci07

 

Csalódások és örömteli percek követik az eseményeket, attól függően, hogy ki nyer, vagy éppen ki veszít. Egyik kedvenc filmem is eszembe jut az események kapcsán, ami a legendás magyar győzelmet mutatja be. A mai időkben, amikor a misztifikáció még a sportban is megjelenik, elgondolkodtató, hogy azt a nagy győzelmet annak idején nem kísérte ilyen jelenség.

Scott Jurek – 1973. október 26. – amerikai ultramaraton futó) nagyon jól rámutat a sport és a győzelem lényegére: Nem hiszek a titkokban. Nem valamiféle titkos tudás teszi lehetővé nekem vagy másnak a győzelmet. Ahhoz, hogy valaki megnyerjen egy rangos versenyt, persze jó technika és stratégia kell, de még inkább nagy-nagy szív, tele akarással.

Ezek a gondolatok nem csak az egyéni, de a csapatsportokra is jellemzőek, hiszen nagyon sok munka előzi meg a megmérettetést. A 2016-os az első Eb, amelyen 24 csapat vesz részt, a címvédő a spanyol válogatott. Franciaország – 1960 és 1984 után – harmadik alkalommal házigazdája a kontinenstornának. A győztes részvételi jogot szerez a 2017-es konföderációs kupára, melyet Oroszországban rendeznek.

 

foci5

A 2016-os Labdarúgó-Európabajnokság hivatalos labdája

Bővebb információ ITT

Reméljük, sikerül az elvárásoknak megfelelni, és a nagy öröm tovább is megmarad a magyar válogatottal szemben. Hiszen kiváló csapatot láthatunk, ahol nem csak egy-két kiemelkedő személyiség van, hanem a játékosok összehangolt munkája nyilvánul meg az eredményekben. Sok sikert kívánunk nekik!

Bizakodhatunk és reménykedhetünk, hogy ilyen időszakok még lehetnek a magyar sportéletben, mint a legendás Aranycsapat (Golden Team, Mighty Magyars, Marvellous Magyars, Magnificent Magyars, Magical Magyars, minden idők legjobb magyar labdarúgó-válogatottjának a díszítő jelzői, közismert nevek. Ez a csapat az 1950-es évtől 1956-ig játszott együtt.)

 

foci4

Az Aranycsapat…

Az 1953-ban épült Népstadion (ma Puskás Ferenc Stadion) legnagyobb nézőszáma a Magyarország-Ausztria mérkőzésen volt: 104 000 néző. Többek között itt zajlott az „évszázad mérkőzésének” (6:3) visszavágója, ahol a magyarok 7:1-re győztek Anglia ellen. Sok drukker biztos nagyon örülne, ha megtörténne vele az az esemény, ami a 6:3 avagy, játszd újra Tutti cím filmben (magyar vígjáték, 1998) megtörténik a főhőssel, Tuttival.

Az évszázad mérkőzése: az angol-magyar 1953. november 25-én délután negyed négykor kezdődött. Hónapok óra erre várt az ország. Mindenhol a készülékek köré gyülekeztek az emberek, ott is kitettek rádiót, ahol egyébként nem volt szokás az ilyesmi. Hiszen az Aranycsapat lépett pályára, az otthonukban addig veretlen angolok ellen.

 

foci6

 

Bakáts tér. A kezdőrúgás előtt megjelenik egy férfi, senki sem ismeri, nem tudni honnan jött, de elrontja a szurkolás örömét, mert előre bemondja a gólokat. Minden gólja tutti, magát is így nevezi az egyén: Tutti. Helén, a kitelepítésből éppen visszatért és utcaseprői munkakört betöltő hölgy veszi pártfogásába a különös urat. Helén és Tutti együtt végigszáguldják az angol-magyar mérkőzés Szepesi-féle közvetítésének másfél óráját: italboltból borbélyüzletbe, korabeli húsboltból a Gellért-fürdőbe, egy Kossuth-díjas író budai lakásából át egy presszóba. Mivel az államvédelem is felfigyelt a fickóra, menekülniük kell. Miközben ők hárman, Helén a volt vőlegényével, a presszózenész Halmival bujkálnak a rendőrség elől, zajlik az évszázad mérkőzése.

 

foci3

 

De honnan tudja a gólokat? És mi lesz vele? És mi lesz velünk? Lehet, hogy nem csak a mérkőzés eredményét ismeri?! Jókat nevetünk a film jelenetein, és közben kibontakozik előttünk a régmúlt hatalmas győzelme is. Kiváló humorú forgatókönyv, Eperjes Károly, Cseh Tamás briliáns játéka mind-mind a legjobb magyar filmek sorába emeli.

– Rezsőke! Amit a mama csinál, alapszolgáltatás: víz, villany, csatorna, szemét. Alapszolgáltatás, érted, fiacskám?
– Igen, értem.
– Ezek nélkül megáll az anyagcsere, megáll az élet. Érted?
Elgondolkodhatunk ezeknek a munkáknak a megbecsülésén is. Aztán Cseh Tamás és a kis család vidáman ballag tovább, énekelve a Helént a film záró jelenetében.

 

foci2

 

A film ITT megtekinthető.

Lakatos Ilona