A sheavaj, más néven karitévaj a legkönnyebben elérhető natúrkozmetikai alapanyag. Nevével találkozhatunk sok boltban kapható készítmény összetevőinek listáján, és a nagy népszerűség folytán már natúr formában is megtalálható szinte minden magára valamit is adó biobolt polcán. Ismerjék meg ezt a szilárd vajat, nézzék meg, hogyan készül, tartsanak velem, és bemutatom, mi mindenre használható.


A sheavaj    

A sheavaj évszázados hagyomány alapján, természetes úton előállított kozmetikai alapanyag, mely tökéletes bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik: értékes zsírsavakat, valamint A-, F- és D- vitamint tartalmaz, fenolsavakban és természetes latexban gazdag. Titka többek közt abban áll, hogy több olyan természetes hidratáló összetevőt tartalmaz, melyek megegyeznek azokkal, amiket a bőr faggyúmirigyei termelnek. A sheavaj egy afrikai fa, a karitéfa (latin nevén: Vitellaria paradoxa) gyümölcsének magjából sajtolt zsír. Előállítása során a gyümölcs belsejét összetörik, és vízzel keverve óvatosan melegítik. Ezen tradicionális eljárás során a finomítatlan vajhoz semmilyen adalékanyagot nem tesznek. Az eredmény pedig egy sárgásfehér színű, füstös, édeskés illatú vaj, ami kiválóan ápolja a bőrt. Nyugtatóan és regenerálóan hat.

Sok kozmetikai készítményben felhasználják a sheavajat, de legtöbbször illatmentesített formában – ezt kémiai eljárással érik el – és sajnos rendkívül kis százalékban.

Felhasználási területei a teljesség igénye nélkül:

  • Magában és keverve olajokkal, egyéb hatóanyagokkal alkalmas a száraz bőr ápolására, nyugtatóan hat az ekcémás tünetekre, napégésre enyhülést hoz.
  • Babaápolás: nincs természetesebb popsikrém, mint a sheavaj, bőrpróba után kisbabákon is alkalmazható.
  • Arc- és ajakápolás: kitűnő védelmet nyújt a hideg és a szél ellen, védi az arcot és az ajkakat, nagyszerűen ápolja valamennyi bőrtípust, az érett bőr egyik csodaszere.
  • Borotválkozás, gyantázás után használhatunk sheavajat, mert csökkenti a borotva vagy a gyanta okozta irritációt.


Érdemes pár szót ejteni a sheavaj minőségéről is; az a tapasztalatom, hogy – talán a népszerűsége miatt is – sok helyen, sokféle vajat árulnak, és csak a szakavatott szemnek – vagy annak sem – szembetűnőek az eltérések. A legegyszerűbb tanács itt is érvényes: olyantól vásárolj, aki megbízható. Nehéz azonban eligazodni a sok fair trade és finomítatlan, organikus jelzővel ellátott termék között. A sheavaj egy szilárd tömb, van illata, többek szerint szaga, ami nem egy kellemes parfümös illat, erősen natúr jellege van, legtöbbünk számára füstös és édeskés. Elég változó, hogy ki milyennek érzi az illatot. Bevallom, nekem nagyon tetszik. Sokféle vajat szagolgattam már, és számomra az organikus sheavaj az igazi, amit egyenesen Ghánából hoznak. Ennek az illata markáns, füstös, de saját tapasztalatból mondom, hogy szenvedélyesen bele lehet szeretni. Aki mégse kedvelné meg, és ragaszkodik a virágos illatokhoz vagy egy kedvenc gyógynövényének az illatához, azoknak készítek illóolajjal illatosított változatokat, hogy ők se maradjanak ki a sheavajas krémek csodájából.

A sheavaj színe sárgásfehér, soha ne vásároljanak szürkés, barnás színű vagy hófehér sheát, mert ez az egyik legbiztosabb jele annak, hogy nem megfelelő minőségű a vaj. Az elszíneződések arra is utalhatnak, hogy a vaj megavasodott. A sheavaj hűtés nélkül több mint egy évig megőrzi minőségét, és utána is csak a vitamintartalmából veszít. Ha viszont elszíneződést látunk rajta, vagy a szaga avas, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem jó minőségű vajjal van dolgunk. Saját tapasztalatom, hogy nagyon kevés forgalmazó tünteti fel a vaj készítésének az időpontját. De szerencsére egyre több helyen megbízható forrásból is vásárolható ez a csodálatos alapanyag.

Ne feledjék, ha először használnak sheavajat, végezzenek bőrpróbát! Figyeljék meg, hogy kis mennyiségben a csuklóra kenve egy nap alatt okoz-e változást a bőrön. Azért szükséges a próba, mert a latexra allergiásoknál bőrpírt okozhat a sheavaj használta.

Azt javaslom, mindig ellenőrzött minőségű, organikus sheavajat vegyenek. Ha pedig szeretnének megismerkedni a sheahabbal, tartsanak velem a következő cikkben is!

Forrás: www.cosmio.hu

Bővebb információ:

www.sheavaj.hu

Angol nyelvű információs oldal receptekkel

Videó a sheavaj készítésről:


    

Ezeket a boltokat ajánlom, ahol jó minőségű sheavajat lehet kapni:

www.kerekegeszseg.hu

www.dejavuvilag.hu

(Fotók: Hudson Szandra, Hubay-Németh Natália, Hubay József)

Hudson Szandra

NaturaConTe kézműves kozmetikumok

NaturaConTe a facebookon

2014. szeptember 1.

Hozzászólások