“Jég dupla whiskyvel” – szól a jól ismert Charlie dal, mely felidézi a füstös, zajos kocsmák hangulatát, ahol néhány pohár után tovatűnnek a gátlások és a mindennapi problémák. A filmekben pedig leginkább a módos urakat látjuk elegáns öltönyben, whiskyvel teli pohárral a kezükben, miközben világmegváltó gondolatokat közvetítenek a nézők felé. Pontosan mi az a whisky?

Ha hallottad már a “skót whisky”, esetleg az “ír whisky” kifejezést, az nem véletlen, ugyanis mindkét ország élen jár az ital gyártásában. Arról azonban a mai napig sincs egyetértés, hogy melyik nép találta fel először.

a whisky
Egy biztos, hogy a 19. században már mindkét országban igencsak népszerű itókának számított. A whisky maga pedig tulajdonképpen egy égetett szeszes ital, amely különféle gabonák lepárlásával készül. A cefrét hordókban érlelik, ennek az ideje pedig kulcsfontosságú. Skóciában például csak az az ital nevezhető whiskynek, ami minimum 3 évet és 1 napot állt a tölgyfahordóban, és legalább 40%-os alkoholtartalommal bír.

Persze léteznek ennél magasabb alkoholtartalmú és idősebb whiskyk is, melyek valódi különlegességnek számítanak. Egy apró érdekesség: az íreknél és az amerikaiaknál a “whiskey” írásmód terjedt el, melyet rendeletbe is foglaltak.

Az ital ugyanis a tengerentúlon is igen népszerű. Olyannyira, hogy a szesztilalom idején külön bűnszövetkezetek jöttek létre azzal a céllal, hogy ellássák a fogyasztókat kiváló minőségű ír és skót csempész whiskyvel.

Ma már egy világszerte elterjedt szeszesitalról van szó. Így a hagyományos ír és skót whisky mellett létezik amerikai, kanadai, japán, indiai, német és walesi változata is. Bár ezeknek az alapja többnyire megegyezik, mégis minden ország hozzátette a maga jellegzetességét. Így az ízükben és színükben lényeges eltérések tapasztalhatóak.

A whiskyfogyasztás kultúrája

A röviditalok nagy részével ellentétben a whiskyt nem felespohárban, hanem kimondottan whiskyspohárban szolgálják fel. Ezekből többféle változat is kapható a Gasztronagyker webáruházban.

Ezek a poharak általában 2-3 dl űrtartalmúak, pont azért, hogy a dalból is ismert jég is elférjen benne. Általában 4 cl italt töltenek a pohár aljára, ezt pedig bőségesen megpakolják jéggel. Az a lényege, hogy szép lassan felolvadva ne vizezze fel túlságosan a whiskyt.

A whiskyt a pálinkától és más röviditaloktól eltérően nem illik húzóra meginni, hanem lassan, kortyolgatva kell fogyasztani, hogy kiélvezhessük különleges, karakteres ízvilágát.

A fiatalok körében népszerű a whisky keverése különféle más italokkal, például kólával vagy energiaitallal. Így ugyanis kevésbé lesz keserű, és a kész “koktél” alkoholtartalma is kevesebb lesz, ami kedvező azoknak, akik nem szeretik a tömény szeszes italokat.

Az igazi whiskyrajongók azonban csak legyintenek ezekre a megoldásokra. Szerintük ugyanis az ital önmagában, jéggel fogyasztva az igazi.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások