Volt betegszállító, bankár, focipálya-gondnok, újságíró, legutóbb pedig az Associated Press videóriportere. Aztán egy hirtelen váltással Nagy Andrásból pék lett. Most sokak szerint ő készíti a város legjobb rétesét a Strudel Hugó nevű üzletben, a VII. kerületben.

Nagy András újságíró, az amerikai AP munkatársa korábban számos hazai televíziónál, internetes portálnál, újságnál dolgozott, de Japánban is szerencsét próbált. Egyszer rétesfesztiválon járt a barátnőjével, amikor rájött, ezt akarja csinálni.

A rétes titkos receptjéhez körbeutazta az országot, mindenütt letesztelte a felhozatalt, aztán egyszer egy Hatvan melletti faluban megtalálta, amit keresett: néhány apróbb módosítás után most is azt a tésztareceptet használja. Elvégzett egy okj-s tanfolyamot, majd mindent egy lapra feltéve megnyitotta saját rétesezőjét Budapest szívében. Azóta hetente egy napot forgat, egy-két napig pék, a többit pedig az üzlet vezetésével tölti.

A tradicionális ízesítésű rétesek mellett felkerült az étlapra a dijonimustáros-baconos-újhagymás-krémsajt, a juhtúrós-kolbászos-póréhagymás, a spenótos-tojásos és a párolt lila káposztás finomság is.

Ráadásul a tulajdonos két műfajban is utazik. Az egyik, amikor a tészta a tölteléket körbeöleli. A másik, amikor a tészta a töltelékek között kígyóként tekereg.

A nyitás óta Nagy Andrásból helyi hős lett. Az utcán sokan megállítják őt és gratulálnak neki, milyen finom réteseket süt. A közelben nincs konkurenciája, a város más pontjain lévő rétesezőkkel pedig megférnek egymás mellett.

A hely neve sem véletlenül Strudel Hugó. Scheiber Hugó futurista művész a XX. század elején a Wesselényi és a Kertész utca sarkán álló bérházban élt a második emeleten. Műveire Angliában, Olaszországban és Amerikában is felfigyeltek. Az ő replikái díszítik a rétesezőt, így tisztelegnek emléke és munkássága előtt.

Forrás: Strudel Hugó

 

Hozzászólások