Kascsák József nagyon büszke szülőföldjére, szűkebb pátriájára, Golopra. A boldog gyermekkor, a gyermekéveit idéző vidéki környezet valóságos szellemi erőtér, máig ható inspirációt kölcsönöz a fővárosi művészéletnek, a Budapesten élő alkotónak.

kascsak jozsef

Kascsák József

A múltról beszélgetve azt nyilatkoztad, hogy receptre írnád föl a gyerekeknek Golopot. Hogyan kell ezt értenünk? Kérlek, mesélj a gyermekkorodról!

A szülők intelmeit tiszteletben tartva nagy szabadságot kaptunk. Mivel szerény körülmények között élt a falu népe, a gyerekeknek a játékot az utca, a rét és a hegyek jelentették. Például építettünk magunknak várat, halásztunk a falu mellett lévő patakból.

Úgy tudom, a felmenőid között senki sem választotta a művészpályát. Honnan indult a rajzolás, a festészet iránti érdeklődésed, vonzalmad? Mikor kezdtél el festeni?

Rossz idő esetén nem volt más, csak a ceruza meg a papír, és sokat rajzoltam. A Pajtás újság képregényeiből gyakorta másoltam: lovakat, huszárokat. 14 éves koromban kezdtem el festegetni, amikor kollégiumban voltam. A szabadidőben az emlékeimből merítve kezdtem el tájképeket festeni. Majd harminc évig a családépítés elvett minden időmet, amit nem bántam meg látva a két lányom életvitelét.

Amikor a gyerekek kirepültek a családi fészekből, üres szobán kívül szabadidőm is több maradt. Ötvenhárom éves voltam, amikor újra kezdtem festeni. Úgy éreztem, sok a pótolnivalóm. Így a kezdeti években több száz képet festettem, kisebb nagyobb sikerrel. Ma már lenyugodtam. Tudom, mit akarok. Kevesebb képet készítek, de nem kevesebb időt festek.

kascsak jozsef

Kascsák József: Golop, Kossuth utca

Jellemzően sok tájképet festesz. Úgy hiszem, sorsdöntőnek mondható a művészi érzékenység kifejlődésében és a közlési kényszer megjelenítésében a gyermekkori természetjárás, a kreativitást fejlesztő csapatjátékok, a szabadság megélése, a felnőttkori utazásaid. E világlátást formáló élményekből merítesz a tájképek, csendéletek készítésekor?

Igen, mindez így volt a fiatalabb éveimben, de már közel 30 éve hívő vagyok, és ezt nem tudom kihagyni a festészetemből. A hit és a remény – úgy hiszem – átjön a képeken keresztül.

Sok híresség és a környezetedben élő ember arcképét festetted meg. Mi irányította érdeklődésed a portréfestés felé? Mikor jegyezted el magad e témával?

A hét unokával bővülő család inspirált leginkább, hogy megörökítsem őket vásznon is. Illetve a kihívás, hogy meg tudom-e csinálni. Kéréseknek is szívesen eleget teszek. Az érdekesnek tartott képet saját elképzelésemet hozzáadva festem meg.

Kascsák József: Vörösmarty Mihály

Milyen technikákat alkalmazol szívesen?

Ecsettől a spakliig mindenféle technikát kipróbáltam. Mindent, ami érdekes lehet számomra.

A grafikák is helyet kapnak az alkotásaid között? Ha igen, mely témák kerülnek ceruzavégre?

Grafikát csak vázlatban használok, inkább festek.

Vannak, voltak segítő mestereid, akik festői szemléletedet alakították?

Autodidakta módon tanultam, természetesen az internet is sokat segített. Ma élő realista festők munkáit kísértem figyelemmel, akik inspiráltak. Így például Suhaj Zoltán, Nógrádi Katalin, Boros Gyula, Simon M. Veronika, Gasztonyi Kálmán.

kascsak jozsef

Kascsák József: Jeruzsálemi lépcsők

Hol láthatjuk alkotásaidat? Kik segítik, teszik lehetővé, hogy műveid nyilvánosságot kapjanak?

Szállodákban, éttermekben, könyvtárakban és nagyobb városok galériáiban láthatók a képeim. Természetesen azok számára is megtekinthetők a festményeim, akik személyesen keresnek meg. Segítségemre vannak művészcsoportok is. Többek között a Krúdy Kör, a Cserhát Művész Társaság, amelynek vezetőségi tagja is vagyok.

Tudom, a festészet az örömforrást jelenti önmagad és mások számára, ám munkád díjakkal is elismerték…

Több díjat kaptam művésztársaságoktól. Néhány ezek közül: ART Aranyoklevél, Alkotói Nívódíj, Aranyecset díj, Vörösmarty emlékdíj.

Dr. Hörcsik Richárt országgyűlési képviselő

Telve izgalommal, a várakozás örömével készültél a golopi kiállításodra. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál? Hogy fogadták alkotásaidat?

Több mint negyven éve jöttem el Golopról, de a mai napig golopinak érzem magam. Nagyon készültem rá. Főleg a zempléni és az abaúji képekkel.
Elmondhatom, hogy minden képzeletem felülmúlta a több mint kétszáz érdeklő. Olyan barátok jöttek el, akiket hosszú évek óta nem láttam. A faluban élő ismerősök, rokonok mellett a környék településeiről, városaiból, de a Brit-szigetekről is jöttek.

Gondolom, közrejátszott ebben az is, hogy a kiállítás előtt megjelent egy cikk rólam. Meglepő és megtisztelő volt számomra, hogy a kiállítást a polgármester mellett Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő nyitotta meg. Az egy hónapig tartó kiállítást hétszáznál is többen látogatták meg. Ez több, mint ahányan a faluban laknak.

kascsak jozsef

Kascsák József: Ég és Föld között

Min dolgozol mostanában? Oszd meg velünk jövőbeli terveidet, kérlek!

Nagyobbik lányomnak három gyermekét megfestettem Ég és föld között címmel. Most kisebbik lányom négy gyermeke van terítéken Ég és föld között II. címen. Nyolcvan százalékban van kész. Vannak tervek, elképzelések, de az a jövő titka.

Kedves Józsi! Kívánom, hogy a festészet tartogasson neked továbbra is sok izgalmas tervet! Járd azt a megkezdett utat, amelyet vállaltál saját magad és a képzőművészetet kedvelők örömére!

 

Orosz Margit költő

A szerző egyik korábbi interjúja itt olvasható.

 

Hozzászólások