Átadásra került A Megye Kiváló Krónikása cím Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – Korpás Zoltán nyerte el „A Megye Kiváló Krónikása” címet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A díj átadására Rudabányán a Gvadányi József Művelődési Házban került sor 2020. március 1-jén.

A Nemzeti Művelődési Intézet Falusi Krónika Olvasóköri Irodalmi Találkozó címmel irodalmi délutánt rendez a Magyarországon és Kárpát-medencében működő olvasókörök, közösségek számára. Az NMI által meghirdetett irodalmi találkozó hozzájárul a hazai irodalom népszerűsítése mellett anyanyelvünk ápolásához is.

A program célja, hogy azokon a településeken, ahol régen olvasókörök működtek, vagy ahol igény mutatkozik a közös olvasásra, újra teret kapjon a művek bemutatása, értelmezése, az olvasás, vers-és prózamondás. Mindez hozzájárul a helyi kulturális élet színvonalának emeléséhez, az érdeklődők élményhez juttatásához, a közösségépítéshez.

kronikasa
Az irodalmi találkozón bemutatott művek témája: a vidéki élet, hagyományok, a táj, a természet, szülőföld, ünnep, barátság, szerelem.  Az előadók a kortárs vagy a klasszikus hazai irodalomból, a régióban született, ott élő vagy onnan elszármazott alkotók műveiből válogathatnak. Ifjúsági és felnőtt korosztály egyaránt képviselteti magát az irodalmi délutánon. Az olvasókörök irodalmi találkozói mind a 19 megyénkben és határainkon túl is megrendezésre kerülnek.

A Falusi Krónika gálaestjén 2020. április 25-én a legkiválóbbak, A Megye Kiváló Krónikása címet elnyerők mutatják be előadásaikat a Lakitelek Népfőiskolán. A rendezvény után szakmai műhelybeszélgetésekre is sor kerül.

a megye kivalo kronikasa dim

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Rudabányán, a Gvadányi József Művelődési Házban rendezték meg az irodalmi találkozót 2020. március 1-jén.

Az előadásokat hallgatva felidéződött bennem a Lelkek zenéje című kötetem mottója: „Lelkünk olyan csodálatos hangszer, amely zenével tölti be a Mindenséget.” A lelkünk zenéje nem más, mint az irodalmi alkotások összessége, a Mindenség pedig mi vagyunk: a befogadók. A lelkünk húrjait sokan, sokféleképpen megpengették az irodalmi szeánszon, és ez volt benne a gyönyörűség.

Nem csak témáját, műfaját, de stílusát tekintve is színes volt a választott művek palettája. Hallhattunk ismert, kevésbé ismert és számunkra egészen új műveket. Megismerhettük a régió hagyományait feldolgozó történeteket, a gazdag mondavilágot, sőt még az előadók tolla alól kikerülő alkotások is színesítették a délutánt.

Ám az ismert verseket, prózákat is újszerű köntösbe öltöztették a szereplők azzal, hogy saját szűrőjükön átengedve közvetítették felénk a műveket. Ezért nem nevezném én versenynek az ilyen alkalmakat. A tehetség feltűnése mellett a személyiségfejlesztésnek, a személyiségfejlődésnek egészen sajátos módja az ilyen jellegű rendezvény, és akkor még nem szóltam a kultúra, a hagyomány, az anyanyelv ápolásáról.

Nem szeretnék klisékbe bocsátkozni, de az ilyen jellegű kulturális, irodalmi rendezvényeknek csak nyertesei vannak: egyaránt gazdagodott az előadó és a befogadó. A vers- és prózamondók műveket olvastak, szemezgettek az alkotásokból, tanulmányozták a szerzők életét, munkásságát, ismerkedtek azzal a korral, amelyben a vers vagy próza megszületett, és persze óriási élményben volt részünk nekünk, hallgatóknak. Ezért illeti köszönet az előadókat, felkészítőket, szervezőket, ötletgazdákat.

Korpás Zoltán

Korpás Zoltán, megyénk krónikása a Lakiteleken megrendezésre kerülő gálán képviseli Borsod-Abaúj-Zemplén megyét. Ám e kiváló előadó mellett még tizenöt „krónikás ajkáról zengett a dal”, s nyújtott maradandó élményt, örömet, szépséget.

Színvonalas irodalmi délutánt töltöttünk együtt, amelynek sikeréhez hozzájárult a projekt, mint igazi csapatmunka. Valamint a Szakmai Mintaprogram vezetője: Török Károlyné, Tóth Csaba megyei igazgató (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság), Mátyás Edina, Konczné Tegzes Erika referensek és a szakmai zsűri.

Köszönet illeti az NMI munkatársait, akik útjára bocsátották e szép kezdeményezést, és itt köszönöm meg a megtisztelő felkérést a zsűrizésre.

 

Orosz Margit költő

(A cikk szerzőjével készült interjút ITT olvashatjuk.)

 

Hozzászólások