Június közepén új filmes eseményen, a Veszprém-Balaton Filmpikniken is láthatóak lesznek a Magyar Mozgókép Szemle legjobbjai! Veszprémben és Balatonfüreden a rendhagyó vízparti és városi helyszínekre tervezett szabadtéri vetítések célja, hogy eredeti és hangulatos keretek között jelenítsék meg az évad legjobb hazai filmjeit. A tervek szerint közönségtalálkozók, zenei és gasztroprogramok is színesítik majd a Filmpiknik kínálatát.

(fotó: Gyana Dániel)

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében megvalósuló Veszprém-Balaton Filmpiknik kezdeményezés azt a törekvést támogatja, hogy Veszprém és a Balaton kulturális-kreatív régiója erősödjön, és európai láthatósága növekedjen. A honi mozgóképgyártás éves seregszemléjének új helyszín választása a Veszprém-Balaton EKF program. A Nemzeti Film Intézet és a Magyar Filmakadémia szoros együttműködéséből született.

A Veszprém-Balaton Filmpikniken a helyszín és időpontválasztás azt a célt szolgálja, hogy a szakma és a közönség a kora nyári, pezsgő Balatonon nézzen magyar filmeket, találkozzon magyar sztárokkal és filmkészítőkkel, ott fedezzen fel vagy nézzen újra kortárs és klasszikus remekműveket, közönségfilmeket és filmcsemegéket.

„A filmes szakma a 90-es évek óta nem képviselteti magát a régióban semmilyen nagyobb szakmai vagy közösségi programmal. Ekkor szervezték meg utoljára a Veszprémi Tévétalálkozót. A város és a Balaton atmoszférája ugyanakkor ideális egy filmes találkozó számára, ezért is tartjuk örömtelinek és ígéretesnek a kezdeményezést.

A film és mozgóképművészet fontos eleme programunknak. Szeretnénk minél vonzóbb közeget biztosítani a magyar mozgóképes szakma és a közönség számára. Tesszük ezt nem utolsósorban infrastrukturális fejlesztésekkel, mint például majdan egy új művészmozi megnyitásával is”. Említette meg Can Togay János, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. Művészeti és Kreatív-igazgatója és Muszatics Péter, a Filmpiknik művészeti igazgatója.

A Magyar Mozgókép Szemle 2020. február 26-28 között zajlott le  a budapesti Corvin moziban. 59 Magyar Filmdíjra jelölt alkotást és számos versenyen kívüli filmet láthatott a közönség. A televíziós forgalmazású filmeket ingyenesen, a nagyjátékfilmeket pedig kedvezményes, 500 Ft-os áron.

A Magyar Filmdíj győztes alkotásait a Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazáson választják ki, a díjátadót március 5-én este a Vígszínházban rendezték meg.

(A Magyar Mozgókép Szemléről itt olvashatnak bővebben, a Corvin Mozi honlapján.)

(A Montázs Magazin korábban ebben a cikkében adott hírt a Magyar Mozgókép Szemléről.)