A női tenisz 2020-as éve tele volt hihetetlen fordulatokkal és bombaként berobbanó fiatal sztárokkal. Ez a folyamat 2021-ben is folytatódni fog!

A WTA a profi női teniszezők érdekképviseleti szerve, szövetsége és a szervezet, amely minden évben megszervezi a női tenisztornákat. A legnagyobbak ezen tornák közül a Grand Slam versenyek, szám szerint négy. De még említést kell tennünk:
● a WTA Finals,
● WTA Premier és
● WTA International tornákról is. Ezek mindegyike fontos platformja a női teniszezők küzdelmeinek.

A következő cikkben röviden áttekintjük, hogy mi történt a női tenisz világában 2020-ban. Mire számíthatunk 2021-ben, kitől számíthatunk igazán kimagasló teljesítményt! És higgyük el, fontos ezekkel foglalkozni, hiszen így még a sportfogadásban is komoly nyereményekre számíthatunk. Van bőven magyar fogadóiroda is, amely nagyon jó szorzókat kínál a tehetségek meccseire. Ha ehhez még hozzáveszük a különféle bónuszokat, például a 22bet bónusz lehetőségét is, akkor látni fogjuk, hogy a teniszt nem csak nézni érdemes, de fogadni is jó rá!

Ez volt a női tenisz 2020-as éve

A 2020-as év egyértelműen legnagyobb sztárja és a WTA új csillaga Sofia Kenin volt. Két Grand Slam verseny döntőjébe is eljutott. Még januárban valaha volt legfiatalabb amerikai versenyzőként meg tudta nyerni az ausztrál nyílt teniszbajnokságot. Az egész versenyen egyébként is mindössze egyetlen szettet bukott el, a negyedik körben Coco Gauff ellen. Január elején a WTA világranglista negyedik helyén áll. De sokat elmond az erősségéről, hogy az ausztrál verseny elődöntőjében simán lesöpörte a pályáról a mostani világelsőt, Ashleigh Bartyt.

A másik nagy versenye a Roland Garros volt. Itt csak a döntőben veszített egy másik nagy tehetség, a lengyel Iga Swiatek ellen. És ha már Swiatek, a lengyel teniszezőnő 19 évesen volt képes megnyerni a Garrost. Közben a jelenlegi WTA-lista második helyezettjét, Simona Halepet is elintézte az úton. A francia bajnokság történetének ő lett a legalacsonyabban rangsorolt végső győztese úgy, hogy egyetlen szettet sem veszített az egész torna során.

a noi tenisz

Forrás: unsplash.com

Ha 2020-ból még meg akarunk említeni két nevet, akkor egyrészt beszélnünk kell Aryna Sabalenkáról. Ő talán a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta egész évben. Három WTA versenyt tudott 2020-ban megnyerni, és ezzel a teljesítménnyel bekerült a legjobb tízbe a világranglistán. Pontosabban a tizedik helyre. Teljesítményét mindenképpen jellemzi, hogy párosban is tudott címet nyerni, valamint Simona Haleppel együtt ő nyerte a legtöbb tornát a szezonban. Grand Slam versenyen elért legjobb teljesítménye a Roland Garroson elért harmadik forduló volt.

A másik név, akiről még beszélnünk kell, Simona Halep. A regnáló wimbledoni bajnok a 2020-as szezonban három versenyt tudott megnyerni azok közül, amelyeken elindult. Döbbenetes meccsen tudta legyűrni Elena Rybakinát a dubaji verseny döntőjében. Prágában pedig Sabalenka legjobb barátnőjét, Elise Mertenst verte a döntőben. És hát mindenképpen említsük meg Babos Tímeát is, aki két Grand Slam győzelmet is be tudott húzni 2020-ban. Mindkétszer párosban Kristina Mladenovic oldalán. Először Ausztráliában, aztán Franciaországban.

Kik lesznek 2021 csillagai?

De 2020 már mögöttünk van, és így a WTA tavalyi szezonja is. Nézzük tehát, mire kell számítanunk 2021-ben, kik lesznek azok a játékosok, akik a legnagyobbat fogják majd robbantani az idei évben! Sok bennfentes újságíró a most 77. helyen álló Daria Kasatkinától várja a nagy ugrást, aki igazi veterán a fiatalokkal teletűzdelt listán. Emlékezhetünk rá, még 2010-ben a legjobb 10-ben is szerepelt.

Bejutott két Grand Slam torna negyeddöntőjébe és az indian wellsi torna döntőjébe is. 2019-ben és 2020-ban is úgy beszéltek róla, mint az év nagy lehetőségéről, de ezek az elképzelések nem váltak valóra. Most viszont új edzővel, sérülésektől mentesen elég nagy eséllyel indul, hogy 2021-ben legalább a legjobb húszba visszakerüljön.

a noi tenisz

Forrás: unsplash.com

Beszéljünk még Marta Kostyukról is. Az ukrán versenyző most a 99. helyen áll a ranglistán, de 2020-ban már elég komoly teljesítményt tudott nyújtani. Mindössze 18 évesen bejutott a US Open harmadik körébe, és alig maradt alul Naomi Osakával szemben abban a körben. A meccsen olyan erősségeket és képességeket villantott meg, hogy sokan arra számítanak, ő is nyerhet egy tornát 2021-ben.

Ugyanezt várják a 88. helyen álló Leyla Fernandeztől is, aki több versenyen is képes volt villantani. Egyrészt bejutott a mexikói teniszverseny döntőjébe és a US Open második körébe is, de a francia bajnokságon is elment a harmadik körig. Ha képes lesz állandósítani a jó teljesítményét, és nem követ el olyan szarvashibákat, mint amiket tavaly láttunk tőle, akkor komoly esélye van, hogy bejusson a legjobb 50-be is.

Még két teniszezőnőről beszélnünk kell, ha 2021 reménységeiről van szó.

Coco Gauff teljesítménye mellett egyszerűen nem lehet elmenni szó nélkül. Gondoljunk bele, a világranglista 48. helyén áll úgy, hogy egyébként csak 16 éves. A ranglistán elfoglalt helye alapján a kiemeltek közé kerül a legtöbb tornán, és ha 2021-ben folytatja kiemelkedő játékát, akkor biztosan bekerül a legjobb 20-ba 2021-ben. És ez talán egy olyan jóslat, ami az előbbi három versenyző esélyeihez képest szinte 100%, hogy valóra is válik az alapján, amit láttunk eddig Gaufftól.

A végén pedig a nagy csillagról is beszélni kell.

A lengyel Iga Swiatek szinte végigdarálta a mezőnyt a 2020-as francia bajnokságon, és úgy nyert, hogy senkinek nem volt ellene esélye. 2021-ben azt várhatjuk tőle, hogy hasonló lendülettel fog továbbszáguldani. Félelmetes a játéka a hálónál, és fonákkal is a valaha volt legjobb játékosok egyikének tűnik. Nem lövünk nagyon mellé azzal a jóslattal, ha azt tippeljük, hogy a most 17. helyen álló Swiatek 2021 végére a legjobb ötbe fog kerülni. Ha tetszett ez az írás, és szeretnél hasonló jókat olvasni, akkor keresd fel a szerző oldalát ITT, és nézd meg a többi cikkét is!

 

SZPONZORÁLT TARTALOM