Díszítő elemként már nálunk is elterjedt. Vázában, vagy csillárra, ajtóra fellógatva üdítő színfoltja lehet a lakásnak. Zöld szára és fehér bogyói szalvétákon, csomagolópapírokon kedvelt mintának számítanak.

Az angolszász szokások szerint a fagyöngy alatt állót meg lehet csókolni.

A szokás talán egy északi mítoszból származik: Baldr-t, a napistent semmilyen fegyver sem sebezhette meg, végül azonban egy fagyöngyből készült nyíl terítette le, melyet a tűz istene, a gonosz Loki készített. Baldr-t sikerült visszahozni az életbe, és a fagyöngynek megparancsolták, hogy többet ne ártson Baldr-nek. Így vált a fagyöngy végül a kiengesztelődés jelképévé.

Magyal

A norvég, svéd és dán nyelvben a magyal szó jelentése: Krisztus tövisei. A legenda szerint a töviskorona magyalágakból állt.

Más legendák is kapcsolódnak a zöld levelű és piros bogyójú magyalbokorhoz. József és Mária az újszülött Jézussal menekülni kényszerült Heródes haragja elől, aki uralmát féltve minden két év alatti fiút megöletett. Egyiptom felé vezető útjukat a legendák szerint számtalan csoda kísérte. Az őket üldöző katonák elől egy magyalbokor mögött kerestek menedéket, mely védelmezőn szétterítette az ágait, hogy biztosan ne vegyék észre a rejtőzködő családot. Mária megáldotta a magyalt, hogy mindig zöld maradjon, az örökkévalóság szimbóluma.

Más történetek szerint a kereszt, amelyen Krisztust megfeszítették, szintén magyalból készült, mivel ez a fa volt az egyetlen, amelyik hagyta feláldozni magát. A levelek tüskéi Jézus szenvedését és halálát (a passiót) jelképezik, a magyalágakból font koszorú és a négy gyertya, amelyeket advent négy vasárnapján meggyújtunk, emlékeztetnek a karácsony és a húsvét közötti kapcsolatra.

A hagyomány szerint, ha azt akarjuk, hogy a következő évünk sikeres legyen, magyalágakkal kell díszítenünk otthonunkat.

Angliában úgy tartják, hogy a magyal a házastársak közötti jó kapcsolatot és megértést is elősegíti. A tüskés levelű magyalág a férfit jelképezi, míg a tüske nélküli, sima felületű – merthogy ilyen is van – a nőt. A kiegyensúlyozott kapcsolathoz olyan csokrot kell összeállítani és kitenni a lakásban, amely mindkét fajta magyalágat tartalmazza, különben az egyik fél (vagy a férj, vagy a feleség) uralni fogja a házat.

Fenyőfa

A legenda szerint Bonifác, a szent hírében álló férfiú utazásai közben egyik decemberben egy erdőn vágott keresztül, ahol pogány vallási szertartásra készülődő emberek csoportjával találkozott. Elszörnyedt, amikor meglátta, hogy egy kisfiút akarnak feláldozni egyik istenüknek. Már éppen a tűzre akarták vetni, amikor Bonifác odarohant és kikapta a fiút. Gyors csapásokkal kivágott egy közelben álló hatalmas tölgyfát. Amint az a földre zuhant, helyén egy apró fiatal hajtás, egy fenyőfa emelkedett ki a földből.

-Mostantól kezdve –mondta Bonifác – ebből a kis fából szent jelkép lesz. Az örök élet szimbóluma, mivel a levelei akkor is zöldek maradnak, amikor minden más holtnak tűnik körülötte. Mindig a menny felé fog mutatni. Mától fogva ezt a kis fát „a gyermek Krisztus fájának” fogják hívni.

Forrás: www.joyeux-noel.com

Weninger Nóra

2012. december 7.

Hozzászólások