A Zeley Gyermek és Ifjúság Készenléti Szolgálat Alapítványt 2020 augusztusában jegyezték be. Zeley Attila mentős és baráti köre összefogásából keletkezett. Vannak köztük orvosok, mentősök, ápolók, jogászok, rendőrök, polgárőrök és más segítők, akik a munkájuk során elkeserítő tapasztalatokat szereztek a családon belüli bántalmazás terén.

zeley
A Zeley Alapítvány együttműködik a Gyámhatósággal, a Krízisközponttal, a Rendőrséggel, mentőkkel, orvosokkal. A hozzájuk csatlakozó emberek segítségére mindig lehet számítani. Ha baj van, hívhatják őket. Telefonszámuk: 06-30-8824008.

Zeley Attilától azt kérdezzük, mikor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy a bántalmazott gyermekeken, édesanyákon segítsen.

Felszínesen már régen megfogalmazódott bennem, mert sok bántalmazással szembesültem a munkám során is. De például a játszótéren is láttam, hogy rázza a szülő a gyermeket, ami nem csak fizikai, hanem lelki traumát is okozhat. Sajnos szűk családi körben személyesen is részese voltam fizikai bántalmazásnak a nevelőapám által. Tisztában vagyok azzal, min megy keresztül egy bántalmazott gyermek. A bántalmazás okozta belső feszültség miatt hadartam és dadogtam, ezért logopédushoz kellett járnom, és nem tudtam kihez segítségért fordulni.

Kik és hányan ajánlották fel az önkéntes segítségüket?

Pontos számokkal nem szeretnék szolgálni, de kb. 60-80 főre tehető azoknak a létszáma, akikre számítani tudunk. Nagyon vegyes foglalkozásúak vagyunk: orvosok, mentőtisztek, ápolók, mentőápolók, orvosi ügyeleten dolgozók, mentő gépkocsivezetők, gyermek intenzíves szakápolók. Többségük sok évtizedes szakmai múlttal rendelkezik, és nagyon sok szörnyű dolognál volt ott, mint én is. Van köztük nyugdíjas rendőrtiszt, aki az ifjúságvédelmi alosztályon dolgozott.

Mivel karitatívként működik az alapítvány, ezért senkitől nem várhatjuk el, hogy 12-24 órás ügyeletben legyen. Próbáljuk úgy megoldani, hogy valaki mindig rendelkezésre álljon, főleg az egészségügy területéről lévő kollégák. Sok más egyéb privát szférából is jelezték csatlakozási szándékukat az emberek, akik az alapítvány alapelvével egyetértenek, hogy segítsünk a bántalmazott gyermekeken, illetve a szülőkön is, ha szükséges. Ez utóbbiban úttörő munkát végzünk, úgy gondolom.

zeley

Zeley Attila, az alapítvány egyik létrehozója, a munka fő szervezője

Miből tartják fenn az alapítványt anyagilag?

Az alapítványt önerőből működtetjük, a résztvevők a zsebükbe nyúlnak, ha kell. Már próbáltunk támogatókat keresni, de azok, akik tudnának segíteni, még nem figyeltek fel értékes, sokszor életet mentő munkánkra. Csak a Máltai Szeretetszolgálat elnöke ajánlotta fel a segítségét.

Tárgyalásokat folytatunk más szervezetekkel is az ország különböző területein. Bízunk benne, hogy sikerül egyre több együttműködő partnerre találnunk. Az adó 1%-ának elfogadására még nem vagyunk jogosultak, de adományokat szívesen fogadunk. Lehet az használt defibrillátor vagy kötszerek, gyógyszerek stb. Mindent szívesen fogadunk, ami a munkánkat segíti.

zeley

Milyen céllal alakult az alapítvány?

A Zeley Gyermek és Ifjúság Készenléti Szolgálat Alapítvány célja a fizikailag és/vagy szexuálisan bántalmazott gyermekek kiemelése a családból. Esetleg az édesanyával együtt védett házba, anyaotthonba szállítása. Ezek megvalósításához komoly anyagi háttérre van szükség. Az önkéntes személyi feltételek már megvannak. Nagyon örvendetes, hogy ilyen sok hozzáértő embernek fontos a mások jólléte, és az, hogy karitatív segítséget nyújtsanak. Pedig keményen dolgoznak a saját munkahelyükön mind a mentősök, mind az orvosok, ápolók és a többiek is.

Tudna mondani olyan név nélküli esetet, amely során sikeresen segítettek a bántalmazottakon? Mi minden kell ahhoz, hogy a részfeladatok összeálljanak, és minden jól működjön?

Adatvédelmi okokból nem hozhatjuk nyilvánosságra, hogy kit hova vittek, nem adhatunk ki információkat. Az alapítvány tevékenysége nem publikus. Természetesen, ha az alapítvány felé valaki jelzi, hogy segítségre van szüksége, a hatályos jogrend szerint értesítjük a hatóságokat, és ha igénylik a segítségünket, állunk rendelkezésükre. Ha akut történésbe futunk bele, akkor ott eleget teszünk az állampolgári kötelességünknek, s a tőlünk várható legmagasabb ellátást biztosítjuk. Az alapítvány nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ha valaki segítséget kér tőlünk, mi a személyi védelmet is biztosítani tudjuk,természetesen törvényi keretek között. Ha kint vagyunk a helyszínen, próbáljuk erőszakmentesen és békésen kezelni a szituációt a gyermek(ek) lelkiállapotára való tekintettel.

zeley

Az alapítvány bűnügyi meghallgatásra kísért egy abúzált személyt, és biztosította a személyi védelmét.

Attila ezerféle munkát végez. Mi az eredeti foglalkozása? Milyen más tevékenységekben kell helytállnia?

Jelenleg az Országos Mentőszolgálattól anyagi okokból kénytelen voltam munkát váltani. Az utazóközönséget szolgálom ki, illetve másodállásban egy magán mentőszolgálatnál dolgozok. Több évig dolgoztam belgyógyászati sürgősségi ügyeleten, tehát sokéves múlttal és tapasztalattal rendelkezem.

Milyen más egyesület, hatóság, alapítvány végez hasonló tevékenységet, mint az önök gyermek- és ifjúságvédelmi munkája? Tudják-e segíteni egymás munkáját?

Ilyen jellegű alapítvány, akik mind a kimenekítésben, mind a logisztikában, mind az elsődleges ellátásban részt vesznek, tudtommal nincs. De keressük a hasonló alapítványokat, hogy velük együttműködve növeljük a munka sikerességét.

A Tadzs Mahal csillagai nevű tánccsoport vezetője, Jennifer Valéria Eper jótékonysági gálaműsort szervez. A bevétel egy részével szeretné támogatni az önök alapítványát. Úgy tudom, jól ismerik egymást, hiszen fő munkaidőben Jennifer is az egészségügy frontvonalában „harcol”.

Ez így van. Egy nagyon segítőkész, kedves, empatikus embert ismertem meg személyében. Közös munkánk során csak jót tapasztaltam vele kapcsolatban. A jövőben is együttműködünk: április 23-tól kineveztem Rasztikné Eper Valériát a Zeley Gyermek és Ifjúság Készenléti Szolgálat Alapítvány országos érdekképviseleti vezetőjének. Ő szívesen fogadta a felkérésemet, és mindenben segíti az alapítvány működését, például konferenciákat, tárgyalásokat bonyolít le, szponzorokkal tárgyal stb. Munkáját magánemberként, karitatív célból végzi.

zeley

Rasztikné Eper Valéria, azaz Jennifer

Jennifer így nyilatkozik a munkájukról:

“A Zeley Gyermek és Ifjúság Készenléti Szolgálat Alapítvány vezetőjét és Elnökét közös mentős munkánk során ismertem meg Budapesten. Egy cégnél dolgoztunk. Nagyon jólelkű ember fantasztikus célokkal. Már az Alapítvány ötlete megszületésétől mellette állok. Tisztelem, becsülöm azért, amit önzetlenül tesz az alapító tagokkal saját költségükön, hogy segítsék a bántalmazott gyerekeket.

Ez egy nagyszerű kezdeményezés, ami sok pénzbe kerül. Az emberek nem támogatják anyagilag, hiszen sokan nem is tudják, hogy léteznek. Pedig a Covid-helyzet miatt megnövekedett a családon belüli erőszak. Társszervekkel (rendőrség, gyerekvédelem, gyámhivatal) közösen dolgoznak. Sok önkéntes állt Zeley Attila mellé, jómagam is.”

 

Jótékonysági rendezvényekkel mások is tudnák segíteni a gyermekvédelmet. Bátorítjuk is erre a pandémia alól hamarosan felszabaduló karitatív, civil szervezeteket. Önöknek pedig kitartást kívánunk, és sikeres megoldásokat a felmerülő problémákra. Minden elismerésünk az önöké!

 

További információ:
Az alapítvány Facebook oldala

Kapcsolódó cikkeink:

Jennifer, a közismert táncos folytatja karitatív munkáját

Bemutatjuk a ParaDance Company tánccsoportot

 

Weninger Erzsébet