A Tadzs Mahal tánccsoportot öt évvel ezelőtt ismertem meg. Vezetőjük, Rasztikné Eper Valéria, közismert nevén Jennifer 2009-ben alapította a csoportot. Azóta egyre több lelkes résztvevőjük van mind Kecskeméten, mind Budapesten. Versenyekre járnak, sikeres szereplések vannak mögöttük. Nyári tánctáborokat szerveznek, és gyakran vállalnak fellépést különböző rendezvényeken. A Covid miatt fel kellett függeszteniük a jótékonysági programjaikat, mert Jennifer az egészségügyben a frontvonalban dolgozik a betegek életben maradásáért.

jennifer

Már mindenki várja, hogy megszabadulhassunk a félelemtől és a vírus okozta korlátozásoktól. Most is, mint mindig, Jennifer tele van tervekkel, és egy nagyszerű csapat áll mögötte, akik segítik munkáját.

Mielőtt ezekről kérdeznélek, előbb a táncos karrieredet mutasd be nekünk, kérlek! Tánctanári képesítésedre, hazai és külföldi fellépések érmeire joggal lehetsz büszke.

10 éves korom óta táncolok. Tánctanárként megszereztem a show- és színpadi tánc szakirány nemzetközi bizonyítványát, ami tartalmazza a sporttevékenység oldalt is. Ezen a területen egy országos aranyérmet, több nemzetközi aranyérmet és rengeteg bronz, ezüstérmet szereztem a legmagasabb profi A kategóriában, amiben minősítést szereztem és két koreográfusi különdíjat. 2019-ben megkaptam a legjobb oktatói különdíjat is.

Van oklevelem a Táncművészeti Egyetemről is. Hastánc terén is rengeteg oklevéllel rendelkezem, de ami a legmegtisztelőbb számomra, hogy kivívtam a legnagyobb egyiptomi hastáncmester, Madam Raqia Hassan személyes elismerését. Kairóba is hívott minket Ghazi Mona Dolores, és kapcsolatban állok Tito Seif mesterrel is. De ezek csak tárgyak, papírok. Az igazi elismerés az, amit a szívekben hagytam! Erre vagyok a legbüszkébb!

jennifer

Tánctanári nemzetközi bizonyítványom

Úgy tudom, már elkezdtétek a munkát, a szervezést a tánccsoportokban. Az egyik tervetek egy jótékonysági gálaest. Mesélnél erről?

2021. július 10-én Budapesten szervezünk egy egész napos rendezvényt. Délelőtt tartok egy workshopot, ahol a hastánccal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az oktatást Garzó Béla (különdíjas darbukásunk és a Tánccsoportunk egyik vezetője) részvételével tartom. A végén szeretném a programot a karantén fogságából való kiszabadulás jelképeként egy közös jeruzsálemi tánccal zárni.

A bevételt felajánlottam az idei Jótékonysági Futóversenyünkre. Délutáni programsorozatunkban egy Gálaműsorral szeretnénk kedveskedni a közönségnek. Itt szeretnék köszönetet mondani azoknak a híres fellépőknek, akik a közös cél érdekében mellénk álltak. Őket be fogjuk mutatni a honlapunkon. Sok ember segíti a munkánkat, és ez jó érzéssel tölti el a szívemet. Kérés nélkül állnak mellénk. Ezúton is köszönöm nekik! A gálaest bevételének a felét a Zeley Gyermek és Ifjúság Készenléti Szolgálat Alapítványának, a másik felét a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületének ajánlottuk fel, amely képviseli a ParaDance Companyt is.

A másik esemény egy jótékonysági futóverseny. Ilyet már szerveztetek korábban is. Az ideiről mit lehet tudni?

Ennek a programunknak a képviselője a harmadik vezetőnk, aki a leányom. Milák Anita Bettina a Tánccsoport Sportrendezvényekért felelős vezetője.
Idén július 17-én szervezi a Jótékonysági Futóversenyünket. A futóversenyek bevételeit beteg gyermekeket támogató alapítványoknak ajánljuk fel. Ennek a futóversenynek a bevételével a leukémiás gyermekeket támogatjuk, erre most született meg a támogatói megállapodás.

Itt szeretném megköszönni neki azt a lelkiismeretes, önzetlen és lelkes munkáját, amit 2 gyermek mellett végez azért, hogy célba érjen a segítség oda, ahol nagy szükség van rá, és ahol már 1000 Ft-nak is nagyon örülnek. Másnak ez kis pénz, de ezeknek a gyerekeknek sokat jelent! Kívánok neki sikeres munkát a sportrendezvényeink megszervezésében!

A rendezvényeiteknek két kedvezményezettje van: a Zeley Gyermek és Ifjúság Készenléti Szolgálat Alapítvány, valamint a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete, illetve a ParaDance Company Kerekesszékes Egyesület. Bemutatnád őket? Hogyan ismerkedtetek meg?

A Zeley Gyermek és Ifjúság Készenléti Szolgálat vezetőjét és elnökét közös mentős munkánk során ismertem meg Budapesten. Egy cégnél dolgoztunk. Nagyon jólelkű ember fantasztikus célokkal. Már az Alapítvány ötlete megszületésétől mellette állok. Tisztelem, becsülöm azért, amit önzetlenül tesz az alapító tagokkal saját költségükön, hogy segítsék a bántalmazott gyerekeket.

Ez egy nagyszerű kezdeményezés, ami sok pénzbe kerül, és az emberek nem támogatják anyagilag, talán nem is tudnak róla. A hangsúlyozása azért nagyon fontos, mert a Covid-helyzet miatt megnövekedett a családon belüli erőszak. Ez sokszor fel sem ismerhető, és a rászorulók nem is tudják, hogy létezik törvényes segítség. Az alapítvány társszervekkel (rendőrség, gyerekvédelem, gyámhivatal) közösen dolgozik. Sok önkéntes áll melléjük, jómagam is.

Zeley Attila, a Zeley Gyermek és Ifjúság Készenléti Szolgálat Alapítvány elnöke:

Egy nagyon segítőkész, kedves, empatikus embert ismertem meg Jennifer személyében. Közös munkánk során csak jót tapasztaltam vele kapcsolatban. A jövőben is együttműködünk: április 23-tól kineveztem Rasztikné Eper Valériát a Zeley Gyermek és Ifjúság Készenléti Szolgálat Alapítvány országos érdekképviseleti vezetőjének. Ő szívesen fogadta a felkérésemet, és mindenben segíti az alapítvány működését. Például konferenciákat, tárgyalásokat bonyolít le, szponzorokkal tárgyal stb. Munkáját magánemberként, karitatív céllal végzi.

A Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete elnökasszonyát, aki a Paradance Company Egyesület alelnöke is, szintén a munkám során ismertem meg. Dolgoztam kerekesszékesek között, és volt szerencsém táncot oktatni nekik. Ez pályafutásom legnagyobb szakmai kihívását jelentette, ugyanis ők kerekesszékben ülve táncolnak, és volt a csapatban egy vak táncos is. Fantasztikus embereket ismertem meg egy megváltozott élettel.

Ungvári Pechtel Györgyi, a ParaDance Company Kerekesszékes Tánccsoport egyik alelnöke vall a Jenniferrel való közös munkálkodásukról:

Jenniferrel együtt dolgoztunk az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. Én mint révész dolgozom ott, sorstársi ágy melletti segítő szolgálatot végzek több kollégámmal együtt. Az elnevezés jelképes. Mi, akik kerekesszékesek vagyunk több éve, sokéves hiteles tapasztalattal rendelkezünk, és lelkileg, valamint gyakorlati tapasztalatok átadásával segítünk a frissen és véglegesen kerekesszékbe került embereknek. Jennifer is az Intézetben dolgozott akkor, itt ismertem meg. Mesélt a tánccsoportjáról, én pedig a miénkről. Felajánlotta, hogy szívesen készít számunkra egy új koreográfiát. Kitalálta a mozdulatokat, hozott egy vidám zenét, és betanította nekünk az általa megálmodott koreográfiát.

Nagyon jó a kapcsolatunk Jenniferrel. Vannak közös terveink is, most két programról szólnak. Idén júliusban szervez egy jótékonysági estet, ahol mi is fellépünk, és részesülhetünk az est bevételének egy részéből. A második terv egy hétvégi tánctábor létrehozása, ahol a mi csoportunk a táncon kívül egy workshopot is tartana, amiben bemutatnánk a kerekesszékes tánc és versenytánc történetét, jelenét hazai és nemzetközi szinteken. Köszönjük a segítséget, Jennifer!

jennifer

Ők Budapesten élnek, de neked terveid vannak hasonló alapítványt létrehozni vidéken is. Talán éppen városodban, Kecskeméten. Ehhez tettél is lépéseket már…

Igen. Volt egy nekiindulás tavaly év elején, de sajnos a Covid mindent félbeszakított.

Milyen más terveid vannak? Mindenkinek szívvel-lélekkel segítesz, de nektek ki segít? Mi mindenre lenne szükségetek? Kiktől vártok felajánlásokat? 

Sok szegény ember és számos kerekesszékes személy áll mellénk szó nélkül, ami jólesik, hiszen érdekük, hogy tudjunk nekik segíteni. Kampányolnak nekünk. Mellénk álltak híres fellépők, keresnek alapítványok elnökei.

Mi minden felajánlást szívesen veszünk, amit fel tudunk használni ezeken a rendezvényeken. Futóversenyeinken szívesen veszünk ajándéktárgyakat, ásványvizet, sportitalt, pólót. A gálaest akadálymentes terembérlete nagyon sokba kerül, és nagy segítség lenne, ha ebben kapnánk felajánlást.

Jennifer, hogyan foglalnád össze ars poeticádat? Mi az életcélod? Mi sarkal, hogy ennyi mindent tegyél? Honnan az erő hozzá?

Én részese lehettem mind a két oldalnak. Beleláttam az életükbe, a mindennapi problémájukba a munkám során. Láttam a gyerekvédelmi oldalt, ahol sok helyen nem tudnak kérni segítséget, vagy kérnek, és nem kapnak, vagy nem mernek kérni.

El sem tudtam képzelni, hogy mekkora gondot jelent egy kerekesszékesnek olyan alapvető dolog, ami nekünk természetes. Egy WC-ben egy kapaszkodó hiánya nagy gondot okozhat, ahol az alapvető emberi szükségleteit végzi. Vagy egy lakásból kimenni, fürdőszobát használni, buszra felszállni. Láttam olyanokat, akiket a családja kiközösített, és tudom, hogy egy jó szó mennyit jelent nekik.

Akkor döbbentem rá, hogy én egy nagyon szerencsés ember vagyok. Hiszen egy lelkes csapat áll mögöttem önzetlenül, és van egy fantasztikus családom. Nem utolsó sorban egészséges vagyok!

Eltökélt szándékom, hogy létrejöhessen egy olyan táncverseny Magyarországon, ahol külön kategóriában indulhassanak a kerekesszékes táncosok és az egészséges táncosok. Hogy mindenki egyenlő eséllyel indulhasson. Ezért mindent meg is teszek.

jennifer

Kedves Jennifer! Kívánom, hogy teljesüljenek álmaid, sikerüljenek szeretettel tett felajánlásaid. Általa pedig te magad is boldogabb leszel. Úgy legyen!

 

További információ: Facebook –  Weboldal

 

Weninger Erzsébet

Korábbi cikkeink a témában:

A Tadzs Mahal csillagainak a legfényesebbje

A Tadzs Mahal csillagai a Tőserdőben edzőtáboroztak

Jennifer számára a tánc maga az élet – A Tadzs Mahal csillagai tánccsoport bemutatása

 

Hozzászólások