Ungvári Pechtel Györgyi a ParaDance Company Kerekesszékes Egyesület egyik alelnöke. Ő maga is kerekesszékkel közlekedik. Jennifer, Rasztikné Eper Valéria jólismert táncos felfigyelt rájuk, és készített számukra egy koreográfiát. Majd alkottak egy szép előadást!

paradance company

Ungvári Pechtel Györgyi, a ParaDance Company Kerekesszékes Egyesület egyik alelnöke

Kedves Györgyi! Hogyan történt a találkozásotok és az együttmunkálkodásotok Jenniferrel? Mi a közös bennetek?

Jenniferrel közös munkahelyen dolgoztunk, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. Én mint révész dolgozom ott, sorstársi ágy melletti segítő szolgálatot végzek több kollégámmal együtt. Ez a révész szolgálat. Az elnevezés jelképes. A révész átvisz egyik partról a másikra, de itt nem a mitológiai jelentés értelmében. Mi, akik kerekesszékesek vagyunk több éve, sok éves hiteles tapasztalattal rendelkezünk, és lelkileg, valamint gyakorlati tapasztalatok átadásával segítünk a frissen és véglegesen kerekesszékbe került embereknek. Történhet ez baleset vagy betegségek miatt.

Jennifert itt ismertem meg, ő is itt dolgozott akkor. Mesélt a tánccsoportjáról, én pedig a miénkről. Felajánlotta, hogy szívesen készít számunkra egy új koreográfiát. A tettek mezejére léptünk. Ő kitalálta a mozdulatokat, hozott egy vidám zenét, és betanította nekünk az általa megálmodott koreográfiát. Az általa készített tánccal is színesebb lett a már több, mint egyórás repertoárunk. Rajta kívül még két koreográfusunk egyengeti pályafutásunkat közel 9 éve.

paradance company

Vannak közös terveitek a jövőre nézve. Jennifer életeleme, hogy segítsen a rászorulóknak, és most is karitatív tevékenységeket, programokat szervez. Milyen terveket dédelgettek arra az időre, ha végre megszűnik a pandémia?

A legújabb közös terveink egymástól két független programról szólnak. Jennifer szervez idén júliusban egy jótékonysági estet, ahol mi is fellépünk, és részesülhetünk az est bevételének egy részéből egy másik civil szervezet mellett. Számunkra ez egy óriási lehetőség, hiszen az anyagi forrásaink nagyon szűkösek. A fellépéseinkért ugyanis nem kérünk tiszteletdíjat, csupán az utazási költségeink megtérítését.

A második terv egy hétvégi tánctábor létrehozása, ahol a mi csoportunk a táncon kívül egy workshop-ot is tartana, amiben bemutatnánk a kerekesszékes tánc és versenytánc történetét, jelenét hazai és nemzetközi szinteken.

Mi indított arra, hogy csaknem tíz évvel ezelőtt létrehozd ezt a különleges tánccsoportot?

Az én kerekesszékes táncos múltam már 23 éve tart. Mindig is szerettem a mozgást, a zenét, de szervezett formában más táncosokkal csoportban műveltem először. Magyarországon elsőként 1998-ban alakult meg egy tánccsoport, melynek szintén az egyik alapító tagja voltam. 8 és fél éve viszont egy saját csoportot, egyesületet alapítottunk néhányan, így született meg a ParaDance Company. 2015-ben rendezte meg első alkalommal a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) Budapesten a Para Szupersztár versenyt különböző kategóriákban. Csoportunk döntős lett, és a tánc kategória győztesei lettünk Babits Mihály: Fekete ország című versének kortárs tánckoreográfiájával, melyet Bayer Judit négyszeres nívó díjas koreográfus készített.

 

Milyen programokon vesztek részt? Hányan vagytok a ParaDance Company csoportban?

A pandémiás időszak előtt majdnem minden héten fellépéseink voltak. Sok meghívást kaptunk különböző rendezvényekre az országban és külföldön is. Rendszeresen visszajártunk minden év októberében Erdélybe, Marosvásárhelyre egy gálaest szereplőiként. 2018-ban és 2019-ben pedig mi szerveztünk egy gálaest sorozatot Budapesten, amely 8 előadásból állt. Szóló, duó és csoportos koreográfiákat adtunk elő.

A próbáink hétköznap voltak rendszeresen, és akkor készültünk fel a fellépésekre és versenyekre. A versenyek előtt persze sokkal több edzés volt. A csoportból néhány éve már a versenytáncot is felfedeztük és csoportosan is megmérettük magunkat hazai és nemzetközi versenyeken.

Jártunk Oroszországban, Szlovákiában, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban is. Dobogósok is lettünk több esetben egyéni és szóló freestyle kategóriákban. A versenyekre Jegonyán Oxána mesteredző, a Magyar Divattánc Egyesület elnöke készített fel bennünket minden esetben.

A Magyar Táncsport Szakszövetség (MTÁSZ) 2012. novemberi közgyűlésén mutatták be a fogyatékossággal élő emberek szabadidő és táncsport területét, amelyet a 2013. évi rendkívüli közgyűlésen az MTÁSZ hivatalos szakterületként fogadott el, és Jegonyán Okszána annak vezetője és felelős elnökségi tagja lett. 2017-ben pedig a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szakágvezetője.

2014-ben az MTÁSZ Magyar Bajnokságon bemutatásra került a szakág egy csoportos koreográfiával. Az utána következő két évben megrendezték a paratáncsportolók első kvalifikációs sportversenyeit, 2017-ben pedig megtartották a szakterület Magyar Bajnokságait is. Jegonyán Okszána nagy odaadással, valamint szakmai hozzáértéssel fejlesztette a kerekesszékes táncsport versenyzőket. Ők ennek hatására folyamatosan fejlődtek, és a magyar paratánc sport válogatottunk már a nemzetközi versenyeken is sikeresen képviseli hazánkat.

A csoportban jelenleg hatan vagyunk. A másik alelnökünk, Mészáros Gabriella 38 évesen egy héttel ezelőtt elhunyt egy gyors lefolyású betegség következtében, 4 hónapos kislányát hátrahagyva. A tánc világnapján vettünk örök búcsút tőle!

A kép bal oldalán a vakvezető kutyával a hosszú szőke hajú lány Gabika. Elvesztette a látását is, most pedig az életét…

A csapatunk elnöke Koselák Renáta. Tehetséges művészi hajlamainak köszönhetően szintén készített nekünk koreográfiát. Különlegessége, hogy a dal szövegét jelnyelven is tolmácsoljuk a közönség felé. Az LGT együttes Madarak jönnek című számára táncoljuk.”

A gyász és a vírushelyzet miatt nehéz hónapok vannak mögöttünk. Az utolsó fellépésünk 2020 márciusában volt, aztán jött a zárlat időszaka. Különböző korosztályúak a táncosaink. A legfiatalabb tagunk 17 éves. Szeretettel várjuk az aktív, mozogni vágyó fiatalokat, középkorúakat, akik szeretnének csatlakozni hozzánk. Reméljük, a nyitások után már ismét próbálhatunk, és újra indul az élet, mehetünk fellépésekre, versenyekre.

Nem csak a tánc köt össze benneteket. Érzékenyítő órákat is tartotok iskolásoknak, hogy bemutassátok életeteket. Mesélj erről is, kérlek!

Fontosnak érezzük, hogy a fiatalok ismerjék meg a kerekesszékes emberek életét, halljanak arról, hogy milyen balesetek, betegségek miatt lehet véglegesen kerekesszékbe kerülni. Bátran viszonyuljanak hozzánk, ha bárhol az életben, akár az utcán találkoznak velünk.

Oktatási intézményekbe járunk, osztályfőnöki órák keretében ismerhetnek meg bennünket, valamint tematikus hetek, táborok, egészségnapok alkalmából tartott rendezvényeken. Több esetben az előadások végén az egész iskola összes diákjának tartottunk már táncbemutatót. Ők is kipróbálhatták, milyen a kerekesszékkel közlekedni, navigálni a széket.

Hogyan telik egy napod? Mivel töltöd az idődet?

Minden napom mozgalmas, mivel 10 éve vezetek egy másik civil szervezetet, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületét. Fontos küldetése az egyesületnek az önálló, önrendelkező élet megteremtése a súlyosan, akár elektromos kerekesszékkel közlekedő és személyi segítőt is igénybe vevő emberek számára. A cél az, hogy ők dönthessenek az életük minden területén, és vállalják a felelősséget a döntéseikért.

Az egyesület keretein belül történik a révész szolgálat az országban több budapesti és vidéki rehabilitációs intézményben. Az akadálymentesítési segítségnyújtást, sorstársi tanácsadást, iskolai érzékenyítő órákat mi kezdtük el hazánkban először hivatalosan még 1995-ben. Működtetünk egy sorstársi tanácsadó irodát is minden munkanapon, jelenleg online formában.

Az egyesület 27 személy számára biztosít 4 órás munkalehetőséget állami bértámogatás segítségével a fent említett tevékenységek végzésével. A dolgozókon kívül 22 önkéntes is segíti az előbbre jutásunkat.

Könyveket is megjelentettünk, amiből részletesen megismerhetik az olvasók a mindennapjainkat.
Vezetem az egyesületet, figyelek a dolgozókra, pályázatokat írok, közösségi programokat, nyaralásokat szervezünk az elnökséggel közösen. Unatkozni soha nincs időm. 😊

paradance company

Kedves Györgyi! Csak csodálni tudom lelkierőtöket és önzetlen segítségnyújtásotokat azoknak, akik hasonló problémával küszködnek! Az egyesület minden tagjának őszinte elismerésemet küldöm, hiszen különleges emberek vagytok. Sokan elkeserednének a sorscsapások alatt, ti pedig még másban is tartjátok a lelket. Sokat tanulhatunk tőletek!

 

Weninger Erzsébet

 

Kapcsolódó cikkünk:

Jennifer, a közismert táncos folytatja karitatív munkáját

 

Hozzászólások