Kanizsa József író, költő 80 éves – A művészet, az alkotások színes világa szépítik, díszítik mindennapjainkat. A művészet szerepe fontos, mint maga az élet. Ha szükséges, mankó, amelyre támaszkodhatunk, segítségül hívjuk testi-lelki bajainkban, örömben, bánatban rátalálunk. Szóval kell nekünk, mint a levegő. A festészet, a költészet, a zene mind egy tőről fakadnak: gyökerük az ember lelke.

Ezt ismerte föl sok-sok évvel ezelőtt Kanizsa József író, költő, a Krúdy Irodalmi Kör egykori titkára, a Magyar Kultúra Lovagja, s a Krúdy Irodalmi Körnek ezt a különleges vonzását élhettük át újra 2022. augusztus 18-án a Zila Kávéházban.

kanizsa jozsef

E patinás helyen ünnepeltük Kanizsa József 80. születésnapját és 55. könyvének kiadását. Az ünnepség alkalmával nyílt meg N. Sebestyén Katalin festőművész kiállítása is. Módunkban állt rácsodálkozni az egyedi festményekre, melyek segítségével utazást tehettünk a csodás univerzumban.

Ifj. Zila László nyitotta meg a szeánszot, aki köszöntőjében az elmúlt 14 évre emlékezett vissza. A Kávéházi Esték sorozat 2009-ben indult, s azóta minden hónapban megrendezésre kerül. Immár 100 alkalom jelzi a rendezvénysorozat sikerességét, ami elsősorban Kanizsa Józsefnek és Király Lajosnak köszönhető, hiszen ők keresték föl a kör titkáraként, elnökeként a Zila Kávéház csapatát az irodalmi kávéház ötletével. A miliő adott volt, a siker pedig megérkezett, és azóta is töretlen. Híven szolgálja az alkotókat és a művészeteket kedvelők nagy családját.

Ifj. Zila László köszöntője után Németh Nyiba Sándor, a Krúdy Irodalmi Kör elnöke emlékei között lapozgatva felidézte első találkozását Kanizsa Józseffel, az irodalmi körrel, melyért Kovács István Józsefnek tartozik köszönettel. Kiemelte a családias fogadtatást, hogy az akkori titkár, Kanizsa József fiaként kísérte az ő lépteit, biztos háttérként állt mögötte. Méltatásában kiemelte az ünnepelt kitartó szorgalmát, tehetségét, kiváló szervezőkészségét és nem utolsósorban emberségét.

Németh Nyiba Sándor és Kanizsa József

Az est fénypontja a Krúdy Örökség díj átadása volt. Kanizsa József meghatódva vette át a már sokadik kitüntetést.

Megköszönte munkássága elismerését, majd Az univerzum festőjéhez című versével üdvözölte N. Sebestyén Katalint, és megnyitotta a művész kiállítását.

Kanizsa József és N. Sebestyén Katalin

Az alkotó bemutatta festményeit, beszélt terveiről, rangos díjairól. Megemlítette Alan Bean nevét, aki negyedik emberként járt a Holdon, s aki később képzőművészként vált híressé. Évtizedekig festette azokat a panorámákat, amik a Holdon elé tárultak. Katalin levelezés útján kapcsolatba került az asztronauta-művésszel, s ekkor indult az univerzumot megjelenítő festészete, ami mára egyedülálló a világon. Beszélt számtalan nemzetközi elismeréséről is, melyeket megtekinthettek az érdeklődők.

N. Sebestyén Katalin az ünnepségen vette át a Krúdy emlékérem bronz fokozatát. 

N. Sebestyén Katalin és Németh Nyiba Sándor

Az est verselőadásokkal folytatódott: Kanizsa József és N. Sebestyén Katalin verseit Hermann Marika, Pánti Anna, Cserna Ferenc és Ujvári Ferenc tolmácsolták.

A hagyományt őrző záró vers sem maradt el: Szöllősi Dávid Petőfi-verssel örvendeztette meg a vendégeket. Lélekemelő zenei élményt köszönhettünk Pánti Anna előadásának.

kanizsa jozsef

A baráti, jó hangulatú ünneplés, irodalmi est méltó zárásaként Németh Nyiba Sándor nagyszerű zenei produkcióját hallhattuk, aki megzenésített versét adta elő.

 

Orosz Margit

 

A szerző kapcsolódó cikke:

„Krúdy a jövendőnek írt a múltról”