A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon, a Montázsmagazin és a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely amatőr versíró pályázatot hirdetett Kecskeméten és környékén élők számára. A családi kategóriában 2. helyezett lett Jakus Janka és családja Csend-illat című versével. Most velük készül interjú, hiszen a legjobb verselőknek ez volt az egyik díja.

jakus janka

Köszöntelek, kedves Janka! Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Hol élsz, hová jársz iskolába, és főleg azt áruld el, kivel együtt íródott a versed!

Jakus Janka vagyok, 14 éves. Kecskemét szélén egy tanyán élek a szüleimmel és testvéreimmel. A Szent Imre Katolikus Általános Iskolába járok, most leszek nyolcadikos. A Kecskemét Tánc Együttesben néptáncolok, ezen kívül jógázok, rendszeresen futok, olvasok.

Egy különleges családias körben íródott a versem. Vendégségben volt nálunk édesanyám barátnője, Lipóczki Szilvia. Ő különösen kedves számomra, hiszen sokan tudják rólam, hogy édesanyám, Jakusné Nagy Henrietta és az ő egyik legjobb barátnője, Lipóczki Szilvia voltak egykor az óvó nénijeim. Velük együtt született a vers.

Ki vett rá arra, hogy benevezz a pályázatra? Hogyan zajlott a versírás? Beavatsz bennünket? Jó móka volt?

A magyartanárnőm, Tomsity Helga néni kihirdette az osztályunknak, én pedig lelkesen jelentkeztem. Éppen aznap meglátogatott minket a családjával Szilvi, és többen együtt jókedvűen elviccelődtünk a hat szóval, amire fel kellett fűzni a verset. Nagyon sokat nevettünk, záporoztak az elképesztő szókapcsolatok.

A versed nagyon hangulatos. Különösen a ritmusa tetszik. A szóhasználatod különlegesen szép. Hogyan született meg ez a vers?

Lipóczki Szilvi már sok verset írt, és a nővérem, Jakus Henrietta gyönyörű és különleges rajzokkal illusztrálta a kötetét. Szerintem gyönyörűek azok a versek, és inspirálnak engem az élet szeretetére. Nagyon sokat olvasok bölcsességeket, idézeteket, amelyek a családom szeretetteljessége mellett támogatnak engem egy olyan életérzésben, mint amit a Csend-illat vers üzen. Ebben a versben rengeteg dolog van, amiért minden pillanatban hálát adhatok.

A versíró társak számára milyen élmény volt az együtt verselés? Élveztétek?

Rengeteget nevettünk. Játék volt, mint régen az óvó nénimmel. Kölcsönösen ébresztettük egymásban az ihletet. Szilvi nagyon sokat segített rátalálni a vers ritmusára, ami az ő verseit is gyakran jellemzi.

Az iskolában melyik a kedvenc tantárgyad? A szabadidődben mit szeretsz csinálni?

Nincs kedvenc tantárgyam, az osztályban egy multifunkcionális ember vagyok. A közösségi életben örömmel tevékenykedem.

Hogyan telik a nyár?

Mivel tanyán élek, a nyári szünetem nagyon sokban eltér a városi gyerekekétől. A nyári szünet egyszerre kikapcsolódás, munka és tanulás. Kikapcsolódás, mert az év közbeni kötöttségekből felszabadulok, sokat lehetek együtt a családommal. Kirándulásra és nyaralásra is jut idő.

A nyár munka is, mert rengeteg teendő van a ház körül. Befőzések, kertészkedés, házfelújítás és minden együtt tanulás. Minden egyes nyáron – ahogy idősebb vagyok – egyre több mindent tanulok meg mindabból ami egy tanyán történik. Különösen a nagymamámtól, aki a régi bölcsességek szerint ismer minden fortélyt a letűnt paraszti világból.

Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve? Mit szeretnél megvalósítani?

Jelenleg elsősorban a tanulásra szeretnék koncentrálni, mivel most leszek nyolcadikos. A jógát továbbra is szorgalmasan gyakorlom, amelyben erősítem a testi és lelki egészségemet, ugyanis nagy szükségem lesz rá a nagy megpróbáltatásokat tartogató nyolcadig osztályra.

Köszönjük szépen az interjút, és a közös versírást a családnak. Minden jót kívánunk!

Én is köszönöm az interjút, az elismerő figyelmet a családom nevében is. Sok sikert kívánok további munkájukhoz!

 

Jakus Janka verse: Csend-illat

 

 

Hozzászólások