Húshagyó kedd (2013. február 12.)

Ez a nap a farsang utolsó napja, a mulatozások ideje. Nevét onnan kapta, hogy ezen a napon volt szabad utoljára húst enni húsvét előtt. A húshagyó keddet követő nap hamvazószerda, a 40 napos böjt kezdete.

Hamvazószerda (2013. február 13.)

A katolikus vallású lakosságnál szigorú böjti nap. Nevének eredete onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamuval szórták be a fejüket. A XII. századtól általános egyházi szertartássá vált a hamvazkodás. A templomban azt a hamut használják erre a célra, amely az előző évi szentelt barka elégetésével keletkezett. Mise előtt a pap megszenteli a hamut, majd az eléje járuló hívek homlokát megjelöli vele. Közben a következő mondatot mondja: “Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és porrá leszel.” (Forrás: paloc.index.hu)

A hamvazószerda a farsang és a húsvét közötti választónap. Böjtfogó szerdának, száraz szerdának vagy aszaló szerdának is nevezik. Szigorú böjti nap a katolikus hívek számára, ekkor csak háromszor szabad enni, és csak egyszer szabad jóllakni. A néphit szerint aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje.

Torkos csütörtök (2013. február 14.)

A hamvazószerda utáni csütörtököt kövér csütörtöknek vagy zabáló csütörtöknek nevezik. Ezen a napon ismét szabad húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás kötelező is, hogy elfogyasszák a farsangi maradékot. Hazánkban évek óta ezen a napon rendezik a Torkos Csütörtök akciót, amikor az éttermek a menülapon szereplő kínálatból 50 százalék kedvezményt biztosítanak a helyben fogyasztásra.

Weninger Endréné

Hozzászólások