„Isteni gyermek” – „Isten gyermekei vagyunk” címmel Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író nyitotta meg a VII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét szombaton Kecskeméten a Cifrapalotában.

 

biennale1

2002-ben az első biennálét is ő nyitotta meg. Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte az érdeklődőket, és méltatta a kiállított műveket. A felhívásban a gyermekeket, a gyermekségfogalmát kérték ábrázolni az ikonográfiákon.

Gyergyádesz László művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta, hogy  2002-ben rendezték meg az I. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét. Az első témája a keresztre feszítés jelenete és a legfontosabb szimbólum, a kereszt volt, 2005 tavaszán pedig a Genezis őstörténeti része, a Teremtés könyvének első 11 fejezete. A harmadik biennálén, 2006-ban az oltár volt a téma, a negyediken Krisztus példázatait kellett megjeleníteni. 2009-2010-ben az Apokalipszist, a Jelenések könyvét kellett ábrázolni a résztvevőknek, a hatodikon, 2013 tavaszán pedig az angyalokat. Az első hat biennálén összesen 752 alkotás került bemutatásra a zsűrizések után a Cifrapalotában.

 

biennale2

A 2015-ös biennále felhívására 197 művész 196 alkotást adott be, amiből a zsűri február 10-én összesen 107 alkotó 106 művét javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni. A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti, illetve Képzőművészeti Tagozatának szakmai különdíját Ittzés Mihály Kodály Zoltán- és Szabolcsi Bence-díjas zenetudós, zenepedagógus, karvezető, az MMA rendes tagja adta át Budaházi Tibor festőművésznek és Kun Éva keramikusművésznek.

A zsűri erkölcsi díját Mazalin Natália festőművész, Földi Péter festőművész, Sejben Lajos képzőművész és Olescher Tamás festőművész kapta. A művészek ajándékozása révén a Cifrapalotában már egy több mint 300 darabot számláló, speciális gyűjtemény jött létre.

A biennále fő támogatói Kecskemét, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Magyar Művészeti Akadémia. A tárlat május 17-éig látogatható.