“Utolsó órák” címmel, az időmérő eszközök történetét, azok jellegzetes típusait, valamint a magyarországi óragyártás történetét bemutató kiállítás nyílt meg a Közlekedési Múzeumban, mely egyben az utolsó időszaki kiállítás a felújítás előtt álló múzeum épületében.

orakiallitas2

A magyar mechanikus órák érdekes és szép darabjait bemutató kiállításon láthatók lesznek fali és állóórák, különleges, egyedi óraszerkezetek, ébresztőórák, iskolai- és beléptető-órák, toronyórák stb.).

Magyarországon pár évtizeddel ezelőtt még nagyipari óragyártás folyt, tömegével exportáltuk az órákat. A kiállításban megismerhetjük a magyar óragyártás történetének fejezeteit a kisipartól a nagyiparig: Hoser Viktortól a szentgotthárdi Nemzeti Óragyáron keresztül a pesterzsébeti Óragyárig, de a nagyipari termelést képviselő Magyar Optikai Művek és a Danuvia gyárak órái sem maradhattak ki a kiállításból. A tárlat újdonsága, hogy beemeli a köztudatba a feledésbe merülő szentgotthárdi Nemzeti Óragyárat, valamint hogy láthatóvá válik a raktárfiókban tárolt légvédelmi lövedék, mely Junghans S30 típusú óraművel rendelkezik. A légvédelmi lövedék óraműve a magyar finommechanikai ipar szempontjából jelentős darabnak mondható, mivel  a hazai óragyártás  e légvédelmi lövedék óraművének önálló gyártásával indult.

Az órakiállítás a Közlekedési Múzeum épületének utolsó kiállítása. Ezzel a tárlattal kívánnak tisztelegni minden egykori és jelenlegi munkatárs előtt, ezért az egyik vitrinben a kollégák által rendelkezésre bocsátott egy-egy óra tekinthető meg. Ezek az órák eltérő fajtájúak és méretűek, más márkájúak és más-más korúak: különfélék, mégis az a közös bennük, hogy személyes kötődést és emlékeket hordoznak.

A tárlathoz egy tablókiállítás is csatlakozik, amely az időmérő szerkezetek történetét mutatja be a kezdetleges, külső energiától függő napóráktól, a torony- és ingaórákon keresztül egészen a kvarckristállyal működő modern órákig. A tablókiállításon jól nyomon követhető az az út, amelyet az emberiség több ezer év alatt járt be, míg eljutott a napóráktól a mai modern időmérő szerkezetekig.   A tablókon a bemutatott óratípusokon kívül megemlékeznek a jelentősebb órásmesterekről is, akik elmés újításaikkal járultak hozzá az időmérő szerkezetek fejlődéséhez. Így a látogatók megismerkedhetnek Jacopo di Dondi, Galileo Galilei, John Harrison és még sok más neves mester munkásságával.  Hazai kuriózumként megemlékezünk Hell Miksa belső napórájáról is, amely az egri Líceum épületében, a Csillagvizsgáló toronyban csodálható meg eredetiben.

A tablókiállítás a tervek szerint a jövőben vándorkiállításként szerepel majd Magyarország és a határon túli területek általános és középiskoláiban.

A kiállítás 2015. április 15-ig, a Közlekedési Múzeum zárásáig látogatható.

Forrás: Közlekedési Múzeum

Hozzászólások