A nemzeti ünnepen Kecskeméten a városháza előtt felállított színpadon „Avagy virág vagy te, hazám ifjúsága?” címmel a Kecskeméti Katona József Színház művészeinek műsora hangzott el Cseke Péter rendezésében.

 

marcius_idusa3

 

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony ünnepi beszédében Kecskemét jelmondatát idézte: „Sem mélység, sem magasság nem rettent”. Ez most is erőt és elszántságot adhat az itt élőknek.

 

marcius_idusa7

 Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterasszony

“Mi mindig ott voltunk az elsők között, amikor arról volt szó, hogy Magyarországot újra fel kell építeni. Elsők között kapcsolódtunk be a honvédtoborzásba. 1848. szeptember 25-én a régi vásártéren mondta el Kossuth Lajos híres hadba hívó beszédét, a toborzóbeszédét, de a kiegyezés után 1868-ban is tőlünk indult el az első parasztmozgalom, amely aztán országos méreteket öltött. Ez az, amiért a forradalom költője, Petőfi Sándor  hírös városnak nevezte Kecskemétet.

 

marcius_idusa6

 

A kecskeméti Katona József Színház művészei

Nekünk azt a szerepet szánta a sors, hogy az élen járjunk, példaképek legyünk. 1848 után újra eljött az ideje annak, hogy az első sorba lépjünk. Ugyanolyan nagy lehetőséget kapunk most, mint eleink….Mindenki a tehetségének és anyagi helyzetének megfelelően járuljon hozzá városunk fejlődéséhez. Most is lehetünk ebben elsők.”

 

marcius_idusa8

 A hagyományőrző katonáink

A főtéri ünnepség zárásaként városvezetők, pártok, civil szervezetek, intézmények, közösségek képviselői helyezték el koszorúikat a Kossuth szobornál.

 

Fotó: Kiss András fotóművész, Kecskemét

 

Hozzászólások