– Igazából termelői pályafutásunk meggy, homoktövis termesztéssel és fürjtenyésztéssel indult. Az idők folyamán azonban már jelentősen bővítettünk a kínálatunkon – avat be bennünket Börönténé Molnár Melinda őstermelő, a kecskeméti belvárosi piac egyik kedves színfoltja. 

– 2001 óta létezik az ültetvényünk Katonatelepen, kéthektáros területen. A másik kisebb telkünk Máriahegyben van, ahol tulajdonképpen a feldolgozás folyik. Termékeink elsősorban natúrlé koncentrátumok, szörp, lekvár, pástétom és porított formában jelennek meg a vásárlók előtt. Mindent a szabad ég alatt termelünk meg, fóliát nem alkalmazunk. Tavasztól őszig a termesztés folyamatos elfoglaltságot jelent. A kezdetek kezdetén még naivan azt gondoltam, majd télen kipihenem magam. Hamar kiderült azonban, hogy a telet is hasznosan ki tudom használni. Olyan rendezvények akkor is vannak, ahol termékeimmel megjelenhetek. Illetve biztosítom a termékek folyamatos utánpótlását. Egyébként magát az értékesítést körülbelül öt éve gyakorlom.

– Eredeti szakmám a banki szférához kötődik. Miután az intézmény, melynek munkatársa voltam, megszűnt, úgy döntöttünk a párommal, hogy amit megtermelünk, kereskedelmi célra bocsájtjuk. Azért nem volt olyan egyszerű feladat az sem. Először ugyanis ki kellett derítenünk a felmerült igények alapján a feldolgozás módját. Emlékszem, a legelső alkalom, mikor a termékeimet megmutathattam, egy főtéri rendezvényen történt. Akkor a kínálatom homoktövisből és fürjtojásból állt. A feldolgozott homoktövist is a legegyszerűbb formájában kínáltam. Kaptam ötleteket, kéréseket, és ezek alapján bővítettem a repertoáromat. A kereskedelem egyik alapszabálya: eladni csak úgy lehet, ha figyelembe vesszük az igényeket.

– Jelenlegi tudásom elsősorban a tapasztalatokban rejlik. Ugyan én is olvasgattam ezt-azt, de nem megyek mások feje után, ha nem értek vele egyet. Sokkal jobban bízok a saját meglátásaimban, elgondolásaimban. Az a baj, hogy az olvasott információk összezavarják az embert. Egy példa: egyik helyen azt olvasom, az alma nagyon egészséges, egyek, amennyi belém fér. A másik oldalon pedig arra figyelmeztetnek, hogy óvatosan vele, mert tönkre teszi a fogzománcot. Nem vagyunk egyformák. Ezért mondom, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie, neki mi a jó.

– Hogy miért éppen a homoktövis? Először is nincs szüksége vegyszeres kezelésre. Igyekeztem arra az oldalra fordulni, ahol a kemikáliák használata kizárt a növényvédelemben. Egyelőre még nincs olyan kártevője, ami vegyszer használatát indokolttá tenné. Arról nem beszélve, hogy ugyan én nem szeretem a „csodanövény” megnevezést használni, de mivel a homoktövis elsődleges feladata a szervezet immunitásának erősítése, támogatása így tényleg mindenre hat; a kifejezés méltó hozzá. Mint immunerősítő, rendkívül hatékony lehet például a most éppen aktuális parlagfű és más allergiát okozó fűfélék megbetegedéseire is.

Igazából már májustól el kellene kezdeni a bevitelét, hogy a szervezetnek legyen ideje felkészülnie a kritikus időszakra. Később fokozatosan lehet csökkenteni a bevitt adagot. Van, aki feldolgozatlan állapotban, nyersen fogyasztja. Én szoktam javasolni a natúr koncentrátumot, mivel abban jóval több homoktövis kerül feldolgozásra, mint amennyit nyersen az ember el tud fogyasztani. A homoktövisből készült termékeim feldolgozott állapotban kerülnek forgalomba; natúr és mézes változatban. A natúr koncentrátum lé savanyú, nem mindenki szereti, ezért ízesítem mézzel.

A másik ilyen csoda a fürjtojás. Fürjeink régebben is voltak, mint ahogy haszonnövényeink is. A fürjtojásnak is nagyon sok jótékony hatása van. Először csak a családon belül fogyasztottuk. Majd elkezdtem bevezetni itt, a kecskeméti piacon is – szerintem az elsők között – a tojások élettani hatásainak ismertetését. Volt, hogy egyes rendezvényekre még magát a fürjet is elvittem szemléltetni, mert kiderült, hogy sokan nem ismerik ezeket a kis szárnyasokat. A fürjtojásról tudni kell, hogy pozitív roboráló élettani hatását leginkább nyersen fejti ki. Hatszor több az ásványi anyag és vitamintartalma, mint a tyúktojásnak.

Ezért is mondják rá, hogy nagy erő egy kis tojásban. Léteznek fürjtojás kúrák, aminek lényege, hogy reggel, éhgyomorra a könnyebb felszívódás miatt négy-öt tojást nyersen el kell fogyasztani. Az adag nagyjából egy tyúktojásnak felel meg. Persze lehet ízlés szerint, főtt állapotában, sokféleképpen elkészítve fogyasztani. Egyik különlegességem a füstölt tojás olajban. Nagyon népszerű a vásárlók körében.

– Megjelentek kínálatomban új termékeim, a fűszerszörpök, egyenesen a fűszerkertemből. Az ötlet onnan jött, hogy szárítás és feldolgozás után is maradt ki bőségesen fűszernövényem. Gondoltam, kipróbálom. A menta, citromfű, kakukkfű ismertebb szörp formájában, míg a rozmaring, tárkony nem. A kakukkfű például nagyon jó köhögésre is. Nyilván ezek jellegzetes ízűek, számunkra szörp formában szokatlanok. Ezért is különlegesek.

– Ősszel pedig kezdem a csicsóka feldolgozását, amely szerintem egy nagy találmány. Többféleképpen szeretném feldolgozni, de elég kényes. Eddig ivólé koncentrátum, pástétom és porított változatban készítettem el. Nagyon kedvelik a vásárlók, sokszor kimerül az utánpótlás is. Feldolgozott állapotban praktikusabb a növény fogyasztása, mert van, aki nyersen nem tudja megenni a keménysége miatt. A csicsóka fő hatóanyaga az inulin, mely a szervezet öngyógyító tevékenységét maximálisan erősíti. Ezt a növényt nem csak a közismerten „szegények krumplijának” nevezik, hanem cukrosok krumplijának is, mert féken tartja a vércukorszintet. Napi egyet elegendő megenni megelőzés céljából is.

– Termékeim nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot. A tartósítás hőkezeléses eljárással történik. A homoktövis bogyókat fagyasztás után dolgozom fel. Fajtájától függően július végétől augusztus végéig kellene leszedni, mert vitamin tartalmuk addig a legjelentősebb. Ettől függetlenül van, aki decemberig fent hagyja őket a fán. A leszedett bogyókat, mint ahogy már említettem, fagyasztóba teszem és télen dolgozom fel. A folyamat úgy zajlik, hogy először különválasztom a levet a héj- és magőrleménytől egy gyümölcscentrifuga segítségével. A visszamaradt léből készül a mézes, natúr vagy nyers koncentrátum. A magőrlemény szárítás után őrölve kerül a tasakokba.

– Mindenkit arra buzdítok, hogy óvja az egészségét, és fordítson több figyelmet a megelőzésre. A helyes táplálkozás pedig, megtalálva az egészséges egyensúlyt, fontos lenne a rohanó, stresszes hétköznapokban. Minden fejben dől el. Itt a piacon, amikor árulok, gyorsan le tudom szűrni, hogy ki az, akitől nagyon távol állnak a termékeim, és ki az, aki ismeri, hisz bennük és a vásárlóm lesz.

 

Puskás Tünde

 

Hozzászólások