Megjelent a szakboltok polcain a 2017-es szüret első bora – adja hírül a Borháló Borkereskedés.

A büszke címet a Lisicza Borház Primőr Roséja viseli, egy reduktív technológiával erjesztett, alacsony alkoholtartalmú gyümölcsös rozé, a nyárutó méltó kísérője. A Borháló partnerborászai és kereskedői szerint a 2017-es évjárat kiugróan jó lehet Magyarországon.

A csemege- és borszőlőként egyaránt termesztett Néró szőlőfajtából készült a 2017-es szüreti szezon első bora. A nagyszemű, húsos, erős színanyagú, betegségeknek jól ellenálló korai fajtát augusztus 5-én szüretelte a Pécsi Borvidéken Lisicza Sándor, a Lisicza Borház borásza 17-es mustfokkal. Ezt követően reduktív eljárással 13 fokon erjesztették, augusztus közepén pedig már derítették és szűrték a bort, hogy Lisicza Primőr Rosé néven ezekben a napokban másfél literes magnumpalackos kiszerelésben a polcokra kerüljön országszerte a Borháló üzleteiben.

„Könnyed nyári illatok, rózsa- és málnajegyek, markáns citrusosság jellemzi ezt a rozét, pohárba töltve valóságos illatbomba – méltatja az év első borát Kathona Krisztián, a Borháló beszerzési igazgatója. – Igaz, hogy még a robusztusabb 2016-os rozék is erejük teljében vannak, ez a tétel azonban más: nem az őszt idézi, hanem inkább a nyárutóhoz, az indián nyár hangulataihoz tartozik. Lisicza Néró rozéja és az előkészületben lévő, szeptember második felében üzletekbe kerülő Csabagyöngye a Várszegi Pincészettől ráadásul egy kiemelkedő évjárat előhírnöke is lehet” – fogalmaz Kathona.

S mi kell ahhoz, hogy így legyen? „Tavasszal és nyáron az időjárás – a lokális jégkárokat nem számítva – ideális volt a szőlő számára Magyarország valamennyi borvidékén. A későbbi szüretelésű fajták is egészségesek, szépen cukrosodnak; a szüretet mindenhol időben, illetve ahol kevesebb volt a csapadék, a szokásosnál hamarabb tarthatják meg” – mondja a Borháló beszerzési igazgatója.

Ha a szeptember nem hoz sok esőt vagy tartósan párás időt, és a hőingadozás is mérsékelt marad, a bogyók a szüretig lassan még tovább érnek. „A mustfok is magas, ugyanakkor a savtartalom is megvan: 2017-ből akár emlékezetes évjárat is válhat Magyarországon” – erősíti meg a hallottakat Lisicza Sándor.

 

Forrás: AdSense Kft.

 

 

Hozzászólások