A közelgő március 15-i ünnepségekhez kapcsolódva a kecskeméti Ráday Múzeum ünnepi ajánlattal jelentkezik az általános és középiskolás csoportok és az érdeklődők számára. Kecskeméten hagyomány, hogy az ünnep előtt az iskolai közösségek felkeresik a város Főterén álló Kossuth-szobrot, leróva tiszteletüket a 48-as események szereplői előtt. A Ráday Múzeum új helyszínt is kínál az érdeklődők számára a megemlékezésre.

A múzeumban 2018 nyara óta megtekinthető A kulcsra zárt szoba titkai. Muraközy János élete és festészete című kiállítás, ahol a festőművész több szabadságharcos relikviája is megtekinthető. A kiállítás olyan emlékhely tehát, ahol Kecskemét egyik legfontosabb szabadságharcos hősével ismerkedhetnek meg a látogatók. Muraközy János részt vett az 1848–49-es szabadságharcban, előbb nemzetőr századosként, majd gerillakapitányként a kecskeméti szabadcsapat vezetője volt, végül honvéd századosi rangot töltött be.

Az iskolai hagyományokhoz alkalmazkodva március 14-én 9-14 óráig a kiállítás ingyenesen látogatható lesz az iskolai csoportok számára. A látogatók – előzetesen egyeztetett időpontban – rövid történelmi tárlatvezetés keretében emlékezhetnek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kecskeméti hőséről az életét és műveit bemutató kiállításban, így erősítve a diákokban az események emlékét és a helyi történelmi értékeket.

Ehhez a látogatáshoz előzetes időpont egyeztetés szükséges az esetleges torlódás elkerülése végett.

Ráday Múzeum Kecskemét, Kálvin tér 1.

Munkatársunk: Kriston-Bordi Zsuzsanna

Tel: +36 76 486 226

E-mail: radaymuzeum.info@gmail.com

Honlap

 

 

 

Hozzászólások