Gerhátné Papp Rita zongora- és csembalóművésznek ítélték a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnökségi tagjai a szervezet 2007-ben alapított díját. A kecskeméti Kodály Iskola tanára az első kecskeméti zeneművész a rangos díjazottak sorában.

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elismerését minden évben az a kecskeméti kötődésű hölgy veheti át, aki kiemelkedőt alkotott az egyesület polgári, keresztény értékrendjével megegyezően, a család, a kultúra, a művészet, a nemzeti értékeink ápolása területén.

Az idei díj Kósa Klára kecskeméti születésű keramikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusának kerámiaképe, amelyhez egy díjoklevél is társul.

gerhatne papp rita

A Nők a Nemzet Jövőjéért Díjat az elmúlt években megkapta többek mellett Loránd Klára muzeológus, a Bozsó Gyűjtemény igazgató kurátora; Sulczné dr. Bükki Éva gyermekorvos, zenepedagógus, a hunyadivárosi Baba-mama Klub megalapítója, a Mátyás Király Citerazenekar vezetője; Horváth Mária Balázs Béla-díjas filmrendező, grafikusművész; Kiszely Ágnes, a kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatója; dr. Szabóné Csikai Ágnes zenepedagógus, Ringató-foglalkozásvezető, Hulej Enikő, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség lelkésze; dr. Sejbenné dr. Patyi Márta, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kórházhigiénés Osztályának osztályvezető főorvosa; Jancsikné Tóth Andrea, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Margaréta Otthonának igazgatója, illetve Kőváriné Kis Katalin, a Kálmán Lajos Óvoda intézményvezetője.

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elismerését – a zeneművészet és a köznevelés területén végzett kiemelkedő munkájáért –  ezúttal Gerhátné Papp Rita zongora- és csembalóművész kapja meg.

A díjat a járványügyi helyzethez igazodva egy későbbi időpontban, ünnepség keretében veszi majd át.

Gerhátné Papp Rita 1990 óta él Kecskeméten. A Kodály Iskola, valamint hazai ifjúsági zenei táborok zongora- és csembalótanára, korrepetitora. Nemzetközi zenei mesterkurzusok és versenyek korrepetitora és tanára, több nemzetközi hírű előadóművész kamarapartnere.

A pozsonyi Solamente Naturali barokk- és a kecskeméti Renaissance Consort együttes mellett – a szülővárosához való kötődése miatt – a szombathelyi Capella Savaria, a legrégebbi korhű hangszereken játszó kamarazenekarnak is tagja.

Elismerései:

Számos hazai és nemzetközi ifjúsági zongoraverseny díjazottja, valamint 1995-ben a Brugge-i Nemzetközi Csembalóverseny különdíját, 2000-ben a Párizsi Nemzetközi Bach-csembalóverseny I. díját és közönségdíját is elnyerte.

Művészi, oktatói munkáját a zene iránti rendkívüli elkötelezettség, alázat, nagy tudás, precizitás jellemzi. Férjével, Gerhát László karnaggyal, zongoraművésszel és -tanárral rendszeresek a közös fellépéseik.

A zenészházaspár gyermekei, Domonkos és Balázs fiatal koruk ellenére már számos kiemelkedő eredményt értek el hazai és nemzetközi hangszeres versenyeken.

gerhatne papp rita

 

Kapcsolódó cikkünk