Nyári visszapillantó – New Orleans Kecskemétre költözött, azaz jazz…., jazz…, jazz, ha nem is mindhalálig, csak három napig. Kecskeméten a Domb Beach-en tartották augusztus első hétvégéjén a III. JAZZFŐVÁROS Fesztivált. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata volt a rendezvény fő támogatója. Ezenkívül több helyi cég is hozzájárult e többnapos program sikeréhez.

A Bohém Ragtime Jazz Band hazai pályán

A rendezvényen színes élmény volt: 36 óra élőzene, swingtánc, jazztörténeti előadások, strandolás, gyerekeknek foglalkozások, veteránautós bemutató. Kiváló gasztrokínálat és futóverseny, ahol a résztvevők ingyen belépőt is nyerhettek a szombati műsorokra. A színpadokon többek között élvezhettük a 2011-ben alakult Mojo Workings blues együttes zenéjét, illetve Guillaume Nouaux francia származású, Európa-szerte ismert swing és Hot Jazz dobos nagyszerű játékát. A Bohém Ragtime Jazz Band repertoárjában a klasszikus jazz minden ága szerepelt.

Egyszerűen táncra kellett perdülni…

A jazztörténeti előadásokon is nagy volt az érdeklődés. A tavalyi rendezvényhez képest idén a diákok számára nem volt verseny, a szervezők úgy gondolták, hogy év közben tartják majd meg a zenei megmérettetést.

Az 5 színpadon 12 ország 125 zenésze játszott kivilágos kivirradtig. Az olcsóbb esti jeggyel a Mercedes-Benz színpadán fellépő együttesek zenéjét lehetett élvezni az odalátogató közönségnek.

Az 58 éves angol autócsoda

Lassan sétálgattam, bekukkantottam ide is, oda is. Így találkoztam Nagy Dezső úrral, aki a Hírös Veteránjármű Sportegyesület tagja. Gépkocsija egy Trumph Herarld 1200 névre hallgató autó, amelyet 1960-ban gyártottak Angliában, és jelenlegi tulajdonosához 23 éves korában került. Ma már az autó 58 éves, maximális sebessége 120 km/h. Sokan megálltak a „Tisztes kort” megért gépjárművek előtt.

Itt találkoztam S. Jánossal, aki elmondta:

– A Jazzfőváros Fesztiválon minden megtalálható, ami az igényes szórakozáshoz kell. Jó zene, finom kézműves helyi sör, kellemes fürdőzés, a gyerekeknek nagyszerű foglalkozások… Kell ennél több? Bár azért bővíteni lehetne a lehetőségeket…

 

Dr. Ittzés Tamás, a fesztivál igazgatója

– A Jazzfőváros Fesztiválra sokan látogattak el, s jó volt, ahogyan volt. Bővíthető lenne elvileg, de gyakorlatilag az anyagiak szabják meg a keretet. Köszönet az idei támogatóinknak! Igaz, nem volt nyereséges e többnapos programunk, de optimistán nézek a jövőbe – válaszolta a Montázsmagazin kérdésére dr. Ittzés Tamás hegedűművész, zenekarvezető, egyetemi docens, a Bohém Ragtime Jazz Band alapítója, vezetője, a Jazzfőváros Fesztivál igazgatója.

 

Szeli Sára

 

 

Hozzászólások