2022-ben is várja látogatóit a Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény! Január 4-én nyit ki ismét a Gyűjtemény a Serfőző utcában, és várja az érdeklődőket állandó és időszaki kiállításai megtekintésére. Továbbra is látogathatók a különböző foglalkozások a kézműves műhelyben, igazi családi programként pedig kincskereső játékot kínálnak!

Állandó kiállítás

A “Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben” című megújult állandó kiállításon a régi, idős mesterek munkáinak bemutatása mellett helyet kapnak a fiatal, színvonalasan dolgozó alkotók is. A tárlat méltó módon mutatja be a népi iparművészet mind az öt fő szakágát: a faragást, a fazekasságot, a hímzést a szövést és a népi kismesterségeket.

2022-ben is időszaki kiállítás

Zana Dezső (1920-1986), a városhoz erősen kötődő pedagógus, művész, aki lelkes gyűjtője volt a népi hagyományoknak, jelentős gyűjteményt hagyott Kecskemét városára 1996-ban. Ezzel az archaikus kalotaszegi tárgyakat tartalmazó magángyűjteménnyel gyarapodott a Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény.

A Zana-gyűjtemény legszebb, legértékesebb darabjaiból összeállított kiállítás megtekintésével a hagyományos kalotaszegi lakás- és öltözködéskultúra egy fontos, hiteles szegmensével ismerkedhetünk meg.

Kincskereső játék

A múzeumlátogatás igazi élménnyé válhat mindenkinek. 3-8 fős csapatok QR kód olvasóval, UV lámpával, nagyítóval felszerelkezve indulnak megtekinteni a múzeum termeit. Különböző feladatokat, rejtvényeket kell megfejteniük, mely csak akkor sikerül, ha alaposan megnézték a kiállítást. A kincset is csak akkor találják meg, ha a feladatokat sorra megoldják.

2022-ben is

Óvodások és iskolai csoportok részére többek között kötélverés

Különböző színű fonalakból több soron a kívánt kötél-hosszúság kétszeresét húzzuk ki és akasztjuk a kötélverő kampójára. A szerkezetet tekerve a kampók forogni kezdenek és a szálak összesodródnak. A gyerekek húzzák a szálakat és tekerik a szerkezet karját.

Díszítőművész Szakkör 2022-ben is

A Díszítőművész Szakkör munkájába bárki bekapcsolódhat, aki szeretne hazánk népi hímzéskultúrájával ismerkedni és egy baráti közösség tagja lenni.

Szakköri foglalkozások: minden kedden 14.00-16.00 óra között.
Helyszín: Népi Iparművészeti Gyűjtemény (Kecskemét, Serfőző u.19.).
Elérhetőség: 76/327-203

 

Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások