Hogyan viszonyultak a festőművészek az amatőr alkotókhoz?

A profi festőművészek (Sípos Loránd művészeti vezető, Ritók Lajos, Hadnagy Gabriella, Fábián Margit, Zoltai Attila) példamutató közvetlenségükkel, szakmai tudásukkal nem csak az amatőr alkotókat segítették, de alkotásaikkal meghatározták az alkotótábor magas művészi színvonalát is.

A Hírös Hét Fesztivál rendezvényei között szerepelt az “Alföldi kenyér, szőlő és bor határon innen és túl” elnevezésű konferencia. Ez alkalomból a kecskeméti Városházán kiállított képeidben gyönyörködhettek a látogatók. Milyen szempontok szerint válogattad össze a kiállítás anyagát?

A konferencia címe adta a válogatási szempontokat. Az elmúlt három évben az országot járva a borvidékek pincéit rajzoltam, festegettem. Ehhez hasonlóan voltak képeim Kecskemét épületeiről, főteréről, Széktóról, Arborétumról, Csalánosi erdőről, Úrrétről, amelyek közül válogattam a kiállítás anyagát.

Egy szőlőfürt

Az élet furcsasága, hogy gyerekkorodban rajzoltál, festettél, majd az életed más irányba kanyarodott. És most újra nagyon aktívan foglalkozol a festészettel. Hogyan tudtál meglenni alkotás nélkül hosszú éveken keresztül?

Egyszerű a válasz: még gondolni sem nem volt időm rá. Az életemet  kitöltötte a munka és a sport. A magyar konzerv- és zöldségszárító ipar, borászat, minőségirányítás, felső- és felnőtt oktatás területén munkálkodtam, és az évek úgy elszálltak, hogy észre sem vettem.

A nyáron több alkotótáborban is jártál. Mennyiben segítik ezek a táborok a szakmai fejlődésedet?

Minden alkotótábor segíti és segítette fejlődésemet a képzőművészet területén. Mindig és mindenkitől és bárhol lehet tanulni, ha töretlen a szándékod, hogy örömteli szívvel, egyre szebb technikával és egyre jobb képekkel próbáld a természet csodáit a papíron megörökíteni.

Muskátli a pinceablakban (Készült a Mátrai Festő Napokon Gyöngyöspatán)

Képeid színvilága nagy életszeretetről árulkodik. Rangsorolnád a kedvenc színeidet?

Külön rangsor nincs. Minden szín valahonnan belülről jön. A fény és az árnyék, illetve az ősz valamennyi színe vonz.

Melyik technikával alkotsz a legszívesebben?

Elsősorban azokkal a technikákkal dolgozok szívesen, amelyeknél maga a hordozó anyag, azaz a papír is részt vesz velem együtt a képalkotásban. Így az akvarell, a szén és tus (fapácok) a kedvenceim.

A ma élő művészek közül kinek a művészete példaértékű a számodra?

Ma még nem vagyok elég felkészült és szakmailag érett, hogy ezt a kérdést megválaszoljam. Nagyon sok magyar és külföldi akvarellista munkája ejt ámulatba, így tudom, hogy lehet még bőven mit és kiktől tanulni.

Széktó

Nagyon aktív, mozgalmas az életed. Milyen terveid vannak az elkövetkező időben?

Az elkövetkező időkre az a tervem, hogy minden nap megéljem azt a csodát, amelyet a természet és az élet tartogat számomra. Hálás vagyok a sorsnak, hogy idős fejjel a képzőművészet kapuján beléphettem.

Kívánok ehhez jó egészséget, sok erőt, örömet és alkotókedvet! Alkoss további gyönyörű műveket!

Almási Zsuzsanna
akvarellfestő

Hozzászólások