Mivel életemben először jártam zenei fesztiválon, hamar rá kellett döbbennem, hogy a cipőválasztásom nem volt a legjobb. Konkrétan strandpapucs volt rajtam, ami talán a Partfürdő helyszíne miatt juthatott eszembe… Nem mintha gondot okozott volna a dolog, egyszerűen csak olyan piszkos lett a lábam, hogy –ahogyan a Magna Cum Laude zenekar dalában is van – egyértelműen „újraSZINeztem”. Azt hiszem, hogy legközelebb inkább zárt cipőt választok.

A koncertkínálatot tekintve a korábbi évekkel ellentétben idén magyar zenekarok uralták a színpadokat. Külföldi fellépők csupán a lemezlovasok között akadtak. A fesztivál közönségét azonban ez egyáltalán nem zavarta, sőt, még külföldi fesztiválozókkal is lehetett találkozni. Nem csoda, hiszen a SZIN öt színpadán remek előadókat hallgathatott a nagyérdemű: 24-én ott volt például a Quimby, a NEO, a Vad Fruttik, a Supernem és a Junkies is. Kecskeméti zenekarból sem volt hiány, többek között Szabó Balázs bandája és az Afrodzaqm is fellépett, egyaránt teltházas koncertet adva az Összművészeti színpad közönségének.

Az éhes „SZIN-ezők” többféle étel közül választhattak. A többnyire gyorséttermi kínálat mellett halételekkel is készültek a szervezők, de azt gondolom, az elkötelezett fogyókúrázóknak még így is nehéz  dolguk lehet a SZIN-en. A terjengő, ínycsiklandozó illatok mellett rettentő nehéz megállni, hogy ne próbáljunk ki egy-egy „specialitást”, főleg, hogy teljesen elfogadható áron kínálták a hamburgereket, a gyros-t és a többi ételt is. Aki megszomjazott, annak sem kellett eladni az értéktárgyait, mivel még az alkoholtartalmú italokat is földi halandóhoz mérten lehetett megvásárolni.

Az élő zene okozta fergeteges hangulat a SZIN-en minden várakozásomat felülmúlta, hiszen a koncertek előtt a zenekarok nevével még ismerkedő fesztiválozók között végül hatalmas buli kerekedett, és a számukra korábban ismeretlen zenekarok zenéjére tombolt a közönség. Az élő zenére való igény egyértelmű bizonyítékai maguk a teltházas koncertek voltak, ahol az énekesek, zenekarok valóban megmutathatták, mire képesek.

A SZIN atmoszférája rendkívül különleges volt: a fesztiválozók szinte barátként fordultak egymáshoz, amikor zsebkendőt vagy éppen fesztivál-információt kértek számukra ismeretlenektől. Az előzetes hírek szerint a bérletet váltók száma minden eddigi évet felülmúlt. Baráti körök, családok, bulizni vágyók korosztálytól függetlenül jelen voltak, és rengeteg a visszatérő SZIN látogató.

Meg kell mondanom, én magam elsősorban nem a fellépők, hanem a hangulat miatt váltottam jegyet a SZIN-re. Tudni akartam, miért olyan népszerű, mi adja a varázsát. Rá kellett jönnöm, hogy nem könnyű megfogalmazni, miért jó a SZIN. Vannak dolgok, amiket inkább átélni kell…

Szerencsi Éva Réka

2013. augusztus 29.

Hozzászólások