Budapesten, az Uránia Filmszínház emeletén a Balázs Béla-díjas alkotó, Szilágyi V. Zoltán grafikus és rajzfilmrendező válogatott filmjeinek rajzaiból és grafikáiból tekinthető meg egy válogatás. A megnyitón, december 7-én a művész is az Uránia vendége volt.

A lírai, keserédes és játékos szimbólumokból építkező rajzfilmek a médium természetét meghazudtolva, szinte egyedülálló művészeti alkotásokként értelmezhető, a legfinomabb részletekig kidolgozott grafikák sorozatából fűződnek össze. Az itt látható kiállítás többek között a szerző felnőttek számára készített egyéni filmjeinek fázisrajzaiból válogat.

A rajzok szemlélésekor érdemes szem előtt tartani, hogy a karakterek életre keltéséhez a mozgóképes munkák esetében több ezer hasonlóan kidolgozott rajz szükséges. Éppen ez a részletgazdagság és grafikai bravúr teszi különlegessé Szilágyi V. Zoltán animációs filmjeit. Az animálás folyamatából kiragadott állóképek mellett néhány képzőművészeti szándékkal készült grafika is látható.

A kidolgozottság és elnagyoltság ellentétpárját képnyelvi eszközként használó rajzok között – ahogyan a filmek esetében is – az elmúlt években készült munkákat is láthatunk.

Szilágyi V. Zoltán 1951. június 23-án született a beszterce-naszódi Kékesen. Erdélyi magyar grafikusművész, rajzfilmrendező. 1970-ben végezte el a marosvásárhelyi Képzőművészeti Középiskolát, majd 1976-ban a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán szerzett diplomát.

 

 

1976-1985 között a bukaresti Animafilm rajzfilmstúdió munkatársaként dolgozott. 1984-86 között a bukaresti Ion Luca Caragiale Színház- és Filmművészeti Főiskola rajzfilmrendezői szakán tanult. Romániában több sorozatfilm, díszletezés, figuratervezés, filmgrafika után írt és rendezett három „szerzői” rajzfilmet, amelyek bekerültek a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) gyűjteményébe.

Grafikusként több csoportos kiállításon vett részt, könyvterveket, borítókat, címlapokat és illusztrációkat készített a Kriterion, az Ion Creangă, a Meridiane és a Didactica kiadók számára. Az 1970-es évekbeli romániai grafika egyik megújítójának tartják a montázsok sajátos alkalmazásának és virtuóz rajztechnikájának köszönhetően.

 

Szilágyi V. Zoltán 1987-ben települt át Magyarországra, 1992-ben megkapta a Balázs Béla-díjat. 2015 márciusáig a Kecskeméti Rajzfilmstúdió művészgrafikusaként és filmrendezőjeként dolgozott. Azóta szabadúszóként jegyzi egyéni munkáit. Filmjei számos fesztivál versenyprogramjában szerepeltek, többek között a németországi Berlinale-n és a franciaországi Annecy International Animation Film Festivalon. Számos díjat és fődíjat nyertek el, többek között a bilbaói „Aranymedvét”.

Apropó, a kiállítás 2019. december 19-ig látogatható. Kurátora Szilágyi Róza Tekla. A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg. Az esemény a Facebookon is megtalálható.

 

Írta: Szilágyi Róza Tekla

(Szilágyi V. Zoltán részletes életrajzát ITT olvashatjuk a Montázsmagazinban.)

 

 

Hozzászólások