Inspiráló magyar nők élettörténei az M5-ön – Az első magyar mérnöknő sikereihez bátorság és merészség is kellett.

Sok izgalmas női életutat ismerünk a művészettörténet, az orvostudomány vagy akár a sport területéről. Ezeket a fontos, példaértékű életpályákat mutatja be a Magyar nők című műsor, amely szombaton délutánonként látható a megújult M5 kulturális csatorna műsorán.

Legutóbb az első magyar diplomás mérnöknő, Pécsi Eszter életét ismerhették meg a nézők.

A szegény családból származó Pécsi Eszter mindössze 22 évesen vette át diplomáját, ezzel ő lett Magyarország első női mérnöke, és vált később hazánk vezető statikusává.

Munkájában a tökéletességre törekedett, azt vallotta, egy nő nem véthet hibát. Keze nyomát világszerte impozáns épületek őrzik.

„Több korabeli interjút olvasva azt a következtetést vontam le, hogy a bátorság volt Pécsi Eszter azon tulajdonsága, amely segítette, hogy a veleszületett tehetséget és tudást kibontakoztassa” – mondta Batalka Krisztina, a BME Levéltárának vezetője a Magyar nők műsorvezetőjének, Major Melindának.

Mindez már gyermekkorában megmutatkozott, amikor 5-6 évesen a nála tíz évvel idősebb nővére matematika házi feladatát oldotta meg. Édesapja kétismeretlenes egyenletet oldatott meg vele, gyümölcsökkel helyettesítve benne a számokat és betűket. A briliáns elme mellett a már említett bátorság is kellett később ahhoz, hogy közel a nyugdíjas korhoz egy másik országba, az Amerikai Egyesült Államokba költözzön, és váljon ott is sikeressé.

magyar nok

Bátorsága emberséggel is párosult, férjével sokaknak segítettek Magyarországon a II. világháború alatt. Menedéket nyújtottak az üldözötteknek. Előfordult, hogy a lakásukban ötvennél is több ember volt – emlékezett vissza rá unokája, Szabóné Fischer Zsuzsanna, aki nagymamája nyomdokaiba lépve szintén okleveles építész-statikus szakmérnök lett.

A Magyar nők adásai a műsor weboldalán újranézhetők.

Magyar nők – inspiráló női élettörténetek minden szombaton 17:25-től az M5 kulturális csatorna műsorán!

 

Forrás: MTVA Sajtó és Marketing Iroda

 

Hasonló cikkünk:

Megújul az M5, a közmédia kulturális csatornája

 

Hozzászólások