Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező 80. születésnapja alkalmából a Duna Televízió és az M5 is a rendező filmjei közül válogat a következő hónapokban.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Duna Televízió február 18-án, vasárnap este a TALÁLKOZÁS VÉNUSSZAL című, angol-amerikai koprodukcióban készült filmmel nyitotta meg a sorozatot. A film főszerepét Glenn Close és Nils Arestrup játssza.

Március 18-án a SZEMBESÍTÉS című film őspremierje lesz: ezt az alkotást korábban soha nem vetítette a közszolgálati televízió. A német-francia-osztrák-angol filmdrámában a rendező a hatalom és a művész/művészet viszonyát vizsgálja. A történet Berlinben játszódik, a II. világháború után: a Harvey Keitel által alakított amerikai tiszt a híres német karmester, Wilhelm Furtwängler (Stellan Skarsgard) politikai felelősségét vizsgálja, aki a háború alatt végig Berlinben maradt és dolgozott.

Április 15-én Ralph Fiennes főszereplésével A NAPFÉNY ÍZE című filmet vetíti a Duna. A film egy magyar család három nemzedékének történetét meséli el. A vasárnap esti filmek sorát egy újabb premier zárja május 13-án: a CSODÁLATOS JÚLIA című, kanadai-amerikai-angol-magyar alkotást először vetíti magyar közszolgálati csatorna. Az idősödő színésznő és fiatal szerelmének történetében Anette Bening-et és Michael Gambon-t láthatjuk.

MTI Fotó: Friedmann Endre

A vasárnap filmek mellett csütörtök esténként Szabó István „a hatalom és egyén” trilógiáját sugározza a Duna Televízió február 22-től: az Oscar-díjas MEPHISTÓT, az Oscar-díjra jelölt REDL EZREDESt és a szintén jelölt HANUSSENt.

Az M5 csatorna február 18-án este SZABÓ ISTVÁN 80 címmel portréműsorban mutatja be a rendező pályáját, február 23-tól péntekenként pedig a rendező korai filmjeiből válogat az oktatási-kulturális- ismeretterjesztő csatorna. Az ÁLMODOZÁSOK KORA című filmmel indul a sorozat, amit az APA – EGY HIT NAPLÓJA című alkotás követ március 2-án, majd a SZERELMESFILMet láthatják a nézők március 9-én, pénteken este.

Forrás: MTVA

 

Hozzászólások