Az október 13-áig látogatható Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai. Impresszionista és posztimpresszionista remekművek című kiállítás mintegy 50 francia és csaknem 70 magyar remekművet tár a közönség elé. A kiállítás az intézmény történetében és a múzeumszerető közönség számára is mérföldkőnek számít.

 A látogatók megtekinthetik többek között Alfred Sisley A Loing partján – Őszi hangulat című 1881-ben készült festményét is. A művet eredetileg a Szépművészeti Múzeum vásárolta meg Durand-Rueltől 1907-ben, majd ezt a képet cserélték el 1916-ban Manet Hölgy legyezővel című munkájáért. A Sisley-festmény Jeruzsálembe került, így a közös tárlaton, mintegy száz év múltán ismét Budapesten láthatja a közönség.

Claude Monet: Virágzó szilvafák

A kiállítás elején vizuális játékként, hangulati elemként Monet Virágzó szilvafák (1879) és Szinyei Merse Pál Virágzó almafák című festménye fogadja az érdeklődőket. A koncepció szerint egyébként az impresszionista korszakban, tehát az 1870-es évektől a századfordulóig nem keverték össze a magyar és a francia alkotók műveit – mondta el Plesznivy Edit, a kiállítás egyik kurátora, hozzátéve: a francia impresszionizmus a maga idejében elszigetelt volt, így a magyar művészek nem az impresszionisták inspirációi nyomán kezdtek el alkotni, hanem sokkal korábbi előzményhez nyúltak.

Szintén péntektől látogatható az a grafikai kamaratárlat, amely az impresszionizmus rajzművészetéhez vezető, illetve az onnan továbbvivő út néhány jellemző állomását, mozzanatát mutatja be akvarelleken, szén- és ceruzarajzokon, rézkarcokon és litográfiákon. Az Akvarellek, rajzok és grafikák a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből című kiállítás szintén október 13-áig várja a látogatókat.

MTI

2013. június 29.

Hozzászólások