Szemüveg felírásakor nem elegendő csupán a mérőeszközök eredményeire hagyatkozni. Úszkáló homályok, fényfelvillanás, látásban bekövetkező változások. Csak néhány tünet, melynek hátterében sürgős ellátást igénylő elváltozás állhat. A szemészeti betegségek megelőzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálat, mely szakorvosi ellátást igényel. Dr. Molnár Szilvia szemorvos tanácsait a szemüveget, kontaktlencsét viselőknek, de a panaszmentes éleslátóknak is érdemes megfontolni. Előzzük meg a szembetegségeket!

Szűrővizsgálat

Minden betegség megelőzésében és kezelésében nagy a szerepe a rendszeres szűrővizsgálatoknak. Igaz ez a szem betegségeire is. A külvilág ingereinek 60-80 százalékát a látás révén érzékeljük. Hogy ez az arány ne romoljon, a rendszeres ellenőrzés elengedhetetlen, hogy felfedezzük a szembetegségeket.

A szemüveget, kontaktlencsét viselőknek évente, míg az éleslátóknak panaszmentesség esetén is időszakos ellenőrzésre van szükségük. Az orvosi szemvizsgálat során minden esetben szemfenékvizsgálat történik. Megítéljük a szemlencse állapotát, mely az esetleges szürkehályogról tájékoztat. Ellenőrzésre kerül a szemnyomás, melynek emelkedett értéke zöldhályogra utalhat. Továbbá az érrendszer állapotát is felmérjük, mely lényeges a magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés súlyosságának megítélésében” – avat be a vizsgálatok protokolljába Dr. Molnár Szilvia, a Czeizel Intézet szemész szakorvosa.

Optikus vagy szemész?

A szemorvos a mérőműszerek eredményei mellett figyelembe veszi a teljes szemészeti vizsgálat eredményét. Beleértve a páciens anamnézisét, azaz kórelőzményt állít fel, így egyénre szabottan állít diagnózist, ír fel korrekciót, szemüveget. „Egy szemész általi látásvizsgálatnál a műszeres mérések és a vizsgálatok mellett átbeszéljük a korábbi szemmel kapcsolatos történéseket. Úgy mint sérülések, gyulladások, műtétek, szemüveg- és kontaktlencseviselés története. Általános betegségek, családban előforduló örökletes szembetegségek kizárása is sokat segít a látásromlás okának feltérképezésében” – mondja a szakember.

Átmeneti látásélesség változás

Különleges élethelyzeti változásoknál is érdemes szakemberhez fordulni: „Kismamaként előfordulhat átmeneti látásélesség változás, melyet a hormonváltozás eredményez. De pajzsmirigy problémák esetén, vagy vércukorszint ingadozása esetén is előfordul látásváltozás. Ilyen esetekben belgyógyásszal konzultálva a hormonháztartás egyensúlyba kerülése a cél. Ezeket szemüveg felírásakor figyelembe kell venni” – hívja fel a figyelmet Dr. Molnár Szilvia a megelőző vizsgálatok fontosságára.

Szembetegségek

Léteznek olyan szembetegségek, melyek egy ideig tünetmentességet mutatnak, de amikor már látásromlást okoznak, visszafordíthatatlan a folyamat. Ilyenkor már nem tudják meggyógyítani a szembetegségeket. 

A kezeletlen zöldhályog “láthatatlan” ellenségünk. Általában nem jár fájdalommal, fokozatosan károsítja szemünket, eleinte nem feltétlenül okoz panaszt. Vannak olyan tünetek, mint a hirtelen úszkáló homályok, fényfelvillanások, látótérkiesés, látásromlás, melyek mögött látóhártya elváltozás állhat. Ezek bizonyos esetekben sürgős ellátást igényelnek. Amennyiben ez nem történik meg, a látóhártya károsodott része elhal, a látásromlás maradandó lehet. Ilyen panaszokkal jelentkező páciens esetében pupillatágítást végzünk a látóhártya precíz vizsgálata miatt.

A gyors reagálás fontosságára hívja fel a figyelmet a Czeizel Intézet szemészorvosa, aki eddig már több, mint tízezer lézeres látásjavító műtétet végzett.

Forrás: Red Lemon Média

 

(A Red Lemon Média más témában küldött cikkét ITT olvashatjuk a Montázsmagazinban.)