Amikor beköszönt a kánikula, sokan szembesülnek azzal, hogy kevesebb étellel is beéri a szervezetük, és szívesebben választják a könnyebb fogásokat. Nyáron a természet nagyon sok ízes, lédús gyümölccsel kényeztet el bennünket, de azért néha bizony szükségünk van tartalmasabb ételre is. Akkor sincs veszve azonban minden, ha húst nem szívesen fogyasztunk.

husmentes nyari etel1

Ma már nem csak a vegetáriánusok használják szívesen a húspótló készítményeket, hiszen praktikus felhasználhatóságuk miatt egy-egy termék a hagyományos konyhát vivő háziasszonyok nagy kedvence is lehet. És hogy mitől lehet hasznos a kamra polcán például egy gabonából készült fasírtpor? Néhány érv mellette: a friss hússal ellentétben bármikor a rendelkezésünkre áll, sokáig eltartható, egészséges összetevőkből készítik, sokféleképpen variálhatóak.
Mindezek mellett a nyári hőségben az sem utolsó szempont, hogy gyorsan készíthetünk belőlük ízletes fogásokat, nem kell órákig a tűzhely mellett állni. A Biopont kínálatában többféle gabona alapú fasírtpor szerepel, így a felhasználhatóság még szélesebb skálán mozog. Fontos hangsúlyozni, hogy aki nem szívesen fogyaszt szója alapú termékeket, az is bátran használhatja, hiszen a Vegabond granulátum formájú fasírtporai gabonából készülnek. A natúr változat bárhogyan variálható fűszerekkel, a magyaros, a tökmagos, a falafel jellegű pedig az ízlésünknek megfelelően párosítható a kedvenc ételeinkhez.

husmentes nyari etel2

És hogy ne csak beszéljünk róla, íme egy gyors, könnyed, hagyományos étel, húsmentesen.

Nyári rakottas

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol és 1 fej brokkoli
  • 1 doboz Vegabond Gabona fasírtpor – magyaros
  • 150 g rizs
  • 150 g reszelt sajt
  • 1 nagy pohár tejföl

Elkészítés:

A rizst készre főzzük. A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A fasírtport az előírásnak megfelelően vízbe áztatjuk, fűszerezni nem szükséges. Amikor mindent készre főztünk, kezdődhet a rétegek összeállítása.
Először a karfiol és a brokkoli felét helyezzük váltakozva a tepsi vagy tűzálló tál aljára, erre jön a rizs fele, majd a fasírt alap. Ennek a tetejét meglocsoljuk egy kis tejföllel, majd újra rizs következik, és a tetejére a maradék zöldség. A többi tejföllel jól beborítjuk, és mehet a sütőbe. 180 fokon 20 percig sütjük. Az utolsó 5 percben a tetejére szórjuk a reszelt sajtot, aranybarnára pirítjuk.

Ugye milyen egyszerű? Akár cukkinivel, padlizsánnal, patisszonnal vagy zöldbabbal is kipróbálhatjuk ezt a remek fogást, a variációk száma szinte végtelen.

sajtos rakott karfiol2

A gabona alapú fasírtporokkal nagyon sok ételben helyettesíthetjük a húst, például a milánói makaróniban, a töltött zöldségekben, de még akár egy chili con carne is készülhet vele. Ha a natúr terméket választjuk, az ízesítésnek, elkészítésnek csak a fantáziánk szabhat határt.

Élvezzük a nyarat, könnyedén, könnyű finomságokkal!

Még több recept található a  www.biopont.hu oldalon, illetve a Biopont facebook oldalán.

Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások