A foltvarrás, másik nevén patchwork egy igazán különleges és könnyen elsajátítható kézműves technika, melyből csodás egyedi ajándékok készülhetnek. Különböző anyagok, színek és minták ötvözésével egészen szórakoztató a kézműveskedés!

foltvarras
A foltvarrás eredete

A foltvarrás története egészen Buddha koráig nyúlik vissza. A legenda úgy tartja, hogy legszegényebb hívei csupán kis darab selymekkel tudták őt megajándékozni. Ezeket Buddha egybevarratta, és csodás templomi szőnyeg készült belőlük.

Európába egyenesen a keresztes lovagok által terjedt el ennek a különleges technikának a híre, mely főleg az iparosodás kori Angliában volt népszerű. A textilek gyártása során ugyanis sok hulladékanyag keletkezett, melyeket ahelyett, hogy kidobtak volna, inkább takarókat készítettek belőlük. Így a mai foltvarrás eredetét tulajdonképpen innen származtathatjuk.

A foltvarrás aranykora

Amerikába a patchwork technika az első ír és angol telepesek által jutott el, ahol olyannyira felvirágzott, hogy ezt tartják a foltvarrás aranykorának. Akkoriban a textil kimondottan magas áron volt kapható, ezért az asszonyok szinte kincsként őrizték a kis darabkákat.

A textildarabok összevarrásában szinte rivalizáltak, hogy minél különlegesebb mintát találhassanak ki. Ezek jelentették a patchwork blokkok kialakulását, melyek a kész foltvarrott anyag kisebb alapegységei. Gyakran találkozhatunk emiatt amerikai államok után elnevezett mintázatokkal, például a Texas csillagnak keresztelt típussal.

A foltvarrás nemcsak a spórolás miatt nyújtott hasznos megoldást az asszonyok számára, de valódi közösségteremtő ereje is volt. A nők összeültek, és beszélgetés közben közös erővel készítették el a szebbnél szebb foltvarrott textíliákat, megosztva a munka különböző fázisait is. Az ő lelkességük, leleményességük és kitartásuk miatt ma már világszerte hódít a patchwork hobbivarrás mozgalom, melynek Európában is nagy sikere van.

Hogyan lássunk neki a foltvarrásnak?

Először is fontos, hogy olyan anyagokat használjunk a foltvarráshoz, amelyek tartósak és strapabíróak. Remek alapanyagként szolgálhatnak használaton kívül lévő ruhák, lakástextilek, ágyneműhuzatok vagy akár farmerek is. Döntsük el, hogy a meglévő alapanyagokból milyen színvilágot vagy mintázatot képzelünk el, és ügyeljünk arra, hogy jól kombinálhatóak legyenek a darabok.

Ezután gondoljuk végig, milyen nagyszerű ajándékot készítenénk belőlük. Remek ötlet lehet egy kézzel készült ágytakaró, díszpárnahuzat vagy akár falvédő is. Ha gyermek érkezik a családba, meglephetjük őt egy egyedileg készített rácsvédővel, mely puhán és biztonságban tartja őt alvás közben.

Emellett apróságokat, mint telefontokot, neszesszert is bátran varrhatunk, melyek ötletes és hasznos ajándékok is!

Látogass el a Csipke Csodái méteráru webáruházba, és fedezd fel a rengeteg különböző textíliát hobbivarrással kapcsolatos projektjeidhez!

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások