A Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és a Kobuci Kert először állt össze, hogy a 25. Művészetek Völgyében közös Folkudvart működtessenek.

folkudvar

A néphagyomány népszerűsítésére létrejött udvar házigazdái a Fölszállott a páva vetélkedőben országos hírnévre szert tevő Berecz István és a két Junior Prima-díjas prímás vezette Hungarian Folk Embassy – Magyar Népzenei Nagykövetség.

Embassy.k

Hungarian Folk Embassy – Magyar Népzenei Nagykövetség

 

A szervezők formabontó elképzelése alapján egy olyan közösségi teret hoznak létre, ahol bárki megismerheti a népzene, a néptánc, és kézműves-hagyományaink izgalmas, különleges oldalát. A program összeállításakor nemcsak a táncházas közönség megszólítása, Kapolcsra való lecsalogatása volt a cél, hanem azok kiszolgálására is nagy hangsúlyt fektettek, akik még nem ismerik – vagy nem jól ismerik – a népi kultúra mai varázslatos megélési módjait. Ezért is szerepel az udvarban nagyon sok olyan program és feltöltődési lehetőség, amelybe a tíz nap során a nap bármely szakában be lehet kapcsolódni mindenféle előzetes ismeret nélkül.

Style: "Porcelain pastel"

Dresch Mihály és Vizeli Balázs

 

Délelőttönként napindító tánckurzusra várják az érdeklődőket a Magyar Állami Népi Együttes táncosai, a kézművesmesterek segítségével a nemezelés és a bútorfestés hagyományait lehet megismerni, sőt a bátrabbak maguk is kipróbálhatják ezeket, és ha minden jól megy, a látogatók közreműködésével elkészül az udvar nemezszőnyege is a 10. nap végére. Alkalom adódik legszebb népdalaink megismerésére is – aki szorgosan látogatja az énektanításokat, a hajnali nótázásokkor sem fog csendben üldögélni!
A délután hatalmas balkáni, nemzetiségi bulival indul, ezekről a Kolo, a Csürrentő, a Csángálló, a Falkafolk, a Babra és a T’rakija zenekarok gondoskodnak. Minden este 6 órakor a FolkEmbassy-Kertem szabadegyetemé a terep, ahol a kerekasztal-beszélgetések sokféleségét a vendégek széles palettája biztosítja, közöttük találjuk Barcza György és Oszkó Péter gazdasági szakembert, Sándor Ildikó néprajzkutatót, Ozsvald Eszter ipari formatervező mérnököt vagy épp Mocsai Lajos legendás kézilabdaedzőt.

sebestyen-marta

Sebestyén Márta

 

Az esti hangulatot a felnőtteknek szóló népmesék alapozzák meg meghívott mesélők és a Hagyományok Háza népmesetanfolyamának hallgatóinak tolmácsolásában. Az esték fénypontjai természetesen a koncertek lesznek és az azt követő hajnalig tartó folkkocsmák – kizárólag élő népzenével. A Folkudvar színpadán olyan legendás előadók fordulnak meg a tíz nap alatt, mint Sebestyén Márta, Bognár Szilvi, Dresch Mihály, Szokolay Dongó Balázs, a Tükrös együttes vagy épp a Fonó zenekar. Mellettük helyet kapnak a legkiválóbb fiatal zenekarok is, mint a Magos, a Zagyva banda, a Bazseva és a Berka együttes.

A rengeteg program mellett természetesen a gasztronómiáról sem feledkeztek meg: a „Muzsikáló bográcsban” a vajdasági Utasi Pepe minden nap ismert népzenészek kedves ételeit főzi, és biztosan nem fogunk csalódni a Kapolcson hírnevet szerzett Kobuci Kert kínálatában sem.

A néphagyományok kedvelői Kapolcson a már évek óta működő Muharay udvart se hagyják ki a látogatásuk során, ahol többek között játszóházzal, énektanítással és látványos táncelőadásokkal várják az érdeklődőket. A háziasszony Sebestyén Márta lesz.

Most már csak egy feladat maradt: július 24-étől irány Kapolcs és a néphagyományok felfedezése.

Részletes program

Hozzászólások