Megnyitotta kapuit a Portunus-templom az olasz főváros központjában. A Krisztus előtti VI. században emelt templom a legrégebbi fennmaradt ókori épületnek számít a római köztársaság korából. 1916-ig keresztény templomként működött.


A folyó- és kikötőistenről, Portunusról elnevezett antik templom a Tevere partján, az Igazság szája közelében áll. Az 1960-as években restaurálták, utána viszont majdnem mindig zárva tartott. Ez az első alkalom, hogy eredeti állapotában látogatható. A 2006-tól mostanáig restaurált ókori műemlék minden hónap első és utolsó vasárnapján tart nyitva.

Az ókori Portunus-templomot július 9-én este Ignazio Marino főpolgármester adta át ünnepélyesen a város lakóinak és a turistáknak. A mostani helyreállítás során lecserélték a történelmi épület tetőszerkezetét, földrengésbiztossá tették. Restaurálták a templom keresztény freskóit is. A nyolc évig tartó felújítás csaknem ötmillió euróba került, amelyből több mint kétmilliót a World Monuments Found műemlékvédelmi alap finanszírozott.


A Fortuna virilis névvel is ismert Portunus-templommal a Capitolium és az Aventinus dombok között elterülő Forum Boarium ókori római állatpiac területe is újjászületett. Tavaly fejeződött be az itt levő kör alakú Hercules-templom helyreállítása is.

Fotó és szöveg: Magyar Kurír/MTI

2014. július 16.

Hozzászólások