A dél-olaszországi Puglia tartomány, a bari kereskedelmi kamara és a tartományi önkormányzat közösen valósította meg a Szent Péter tér feldíszítését az ünnepi szertartásra.

A mediterrán és különösen a pugliai földművelő kultúrában az olajfa kiemelten kedvelt és nagy tiszteletnek örvend azon túl, hogy egyetemesen a béke jelképe. Jelen van Puglia tartomány zászlajában is, tanúskodva a béke, az igazságosság, a szabadság, a párbeszéd és a befogadás értékéről.

A Jézus jeruzsálemi bevonulását idéző jellegzetes pálmaágakat az úgynevezett parmureliket az észak-olaszországi Liguria tartomány Bordighera és Sanremo helységéből hozzák minden évben az örök városba, immár 1586 óta. A parmureli szárított pálmaágakból készült kb. egy méter magas díszes fonat, minden egyes fonat elkészítése több órát igényel.

                                     

A virágvasárnapi szertartásra minden évben érkező parmurelik hagyománya 1586-ra megy vissza, amikor a sanremói Bresca kapitány elnyerte ezt a privilégiumot. Részt vett ugyanis a Szent Péter téren az obeliszk felállításában, és neki köszönhető, hogy sikerült elkerülni az alkalomra a téren összegyűlt hívek tömegbalesetét, mert felkiáltásával jelezte a monolitoszlopot emelő kötelek felforrósodását. Azóta a liguriai város kézművesei készítik e speciális pálmafonatokat a virágvasárnapi szentmisére.

Forrás: Magyar Kurír

2013. március 27.