Vendégvárás volt a szüleimnél, és itt az eper s az újkrumpli szezonja. Egy jó gyümölcsleves. Egy mexikói fűszeres újkrumpli, marhapörkölttel, vagy gombapaprikással, s egy epres rizsfelfújttal; ez lett a menü.

 

IMG_3275

Vendégfogadó “welcome-falatnak” pedig az örök kedvenc Caprese

IMG_3271

A Jó gyümölcsleves:

 

IMG_3273

  • 1 üveg meggykompótot,
  • 2 citrom levét,
  • 1/2 kg epret,
  • 1 nagy doboz gyümölcsjoghurtot,
  • 3 dl tejszínt
  • 2 k.k. fahéjat,
  • 2 k.k. szegfűszeget,
  • 2 e.k. lisztet
  • 15 cukor xilitet/cukrot éppen hogy csak felforraltam 3 liter vízben.

Összeturmixoltam. Leszűrtem és egy éjszakára hűtőbe tettem. Friss eperrel és tejszínhabbal díszítettem tálaláskor.

Mexikói fűszeres újkrumpli:

 

IMG_3270

  • 2 kg pucolt újkrumplit
  • 25 dkg vörösbabot
  • 25 dkg mirelit kukoricát külön-külön megfőztem,

mexikói vegyes fűszeres (chili, bors, só, paprika) olajjal meglocsolva hagymakarikákkal sütőben összepirítottam. Majd baconnel letakarva kicsit tovább pirítottam a húsevőkét. A húsevőknek marhapörkölt, a vegáknak gombapaprikás volt a feltét. A végén friss póréhagyma karikákkal és apró petrezselyemmel tálaltam.

 

IMG_3276

A marhapörkölt feltéttel tálalva

 

Marhapörkölt:

  • 4 kanál zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kg marhafartő
  • 3 evőkanál fűszerpaprika
  • só, bors, pirospaprika, curry
  • 1 db paprika
  • 2 gerezd fokhagyma

A vöröshagymát felaprítottam, wokban megolvasztottam a zsírt, rádobtam a hagymát és szép üvegesre pirítottam.
Hozzáadtam a felkockázott húst és a hagymás zsíron kifehéredésig forgattam. Sóztam és paprikáztam és újra átforgattam.
1-2 dl vizet és az összes fűszert hozzáöntöttem.
3-4 óra alatt lassú tűzön, fedő nélkül puhára főztem a húst. 10-15 percenként ellenőriztem, hogy van-e rajta víz. Mikor elfőtt, ráöntöttem újra és újra 1-2 dl-t.
Félórával az elkészülés előtt -, rádobtam a felaprított paprikát át és az apróra vágott fokhagymát és tovább főztem míg a zöldségek is puhulásáig.

 

IMG_3278

Gombapaprikás feltéttel tálalva

 

Gombapaprikás:

  • 1kg gomba
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 nagy doboz tejföl
  • kis olaj
  • liszt
  • pirospaprika, só, bors curry

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítottam. Hozzáadtam a cikkekre vágott gombát, 2-3 kávéskanál pirospaprikát, sóztam, borsoztam, curryztem majd puhára pároltam. Amikor megfőtt, megszórtam 1 evőkanálnyi liszttel, hozzáöntöttem a tejfölt, jól elkevertem és összeforraltam.

Epres rizsfelfújt:

IMG_3266

  • 30 dkg rizs
  • 5 dl tej
  • 3 dl víz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 6 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál eperlekvár
  • 50 dkg eper

A rizst megmostam és feltettem főni a tej és víz elegyébe a két vaníliás cukorral. Megpuhulás után teljesen kihűtöttem. A hat tojás sárgáját kikevertem a cukorral, liszttel és sütőporral. A kihűlt rizshez kevertem, majd sütőpapírozott, tortaformába öntöttem, és lassú tűzön megsütöttem. Megpakoltam még melegen eperrel a tetejét, majd felvertem a tojásfehérjéket, és belekevertem a lekvárt, majd az eperre terítettem. Nagyon gyenge tűznél rásütöttem a tetejére a habot. Kihűtve szeleteltem fel.

 

Forrás: VassÁkosRecept-Blog

 

 

Hozzászólások