Igazságtalanság tapad minden szenvedéshez, még ahhoz is, melyet megérdemeltnek tartunk mi, emberek. (Albert Camus)

Az ember és az állatok kapcsolata két nagy véglet között alakulhat, a szeretet és a gyűlölet, a kínzás között. Az utóbbi sokszor érthetetlen, felfoghatatlan az állatot szerető és védő emberek számára.

 

feher_isten6

 

Számos olyan filmet láthattunk, melyek bemutatták az állatok hűségét, szenvedését. A Mundruczó Kornél által rendezett Fehér Isten című magyar film Cannes-ban díjat nyert. Utópisztikusnak is mondható, mégis olyan kérdéseket vetít elénk, amelyeknek nem mindig könnyű a megválaszolásuk.

Mindenkiből más és más érzelmeket válthat ki, hiszen finom érzékenység kell ahhoz is, hogy megértsük a filmben szereplő apa és lánya kapcsolatát. A szaggatott félmondatok, szinte csak szavakban kiteljesedő dialógok a film elején bemutatják a két szereplő közötti lelki sivárságot. Tulajdonképpen nincs is igazi kapcsolat közöttük. A főszereplő kislány, Psotta Zsófia kiválóan formálja meg a karaktert, akinek az élet teljessége a kutyájához fűződő szeretetteljes kapcsolatban bontakozik ki.

 

feher_isten2

 

Az apa életunt, megkérgesedett, aki szinte kénytelen elfogadni, hogy a lánya nála tölt három hónapot, de a vele érkező korcs kutyát nem. Ez miatt az első perctől kezdve hatalmas a feszültség közöttük. Mindebből egyedül Hagen, a kutya nem ért meg először semmit, csak akkor, amikor az út szélén hagyják. Meg kell értenie, hogy élete végérvényesen megváltozott. Egy másfajta élettel találja magát szemben, ahol nincs mellette az őt szerető és óvó gazdi, ki van téve az emberek mindenféle gonosz cselekedetének. Engedelmes és békés természetű, először mindenkihez úgy is viszonyul, azonban egyre kegyetlenebb események érik.

 

feher_isten5

 

Számomra a legfájdalmasabb jelenetek azok voltak, ahol harci kutyának képezi ki az őt megvásárló, kutyaharc fogadásokon résztvevő ember. Tudatmódosító szerekkel tömi, a fogát is kihegyezi, hogy minél vérszomjasabb legyen. Azonban Hagenből mégsem lehet teljesen kiölni a szeretetet, amit a régi gazdájával megélt. Az a szomorú, hogy ezek a képsorok nem csak egy filmben lehetnek így, hanem a valóságban is, hiszen rajtunk, embereken múlik, hogy egy állat mivé válik mellettünk.

 

feher_isten8

 

A történet pedig nem várt fordulatot vesz, hiszen szinte ember módjára áll bosszút, fizeti vissza mindazt Hagen és a falka, amit a velük gonoszkodó emberek elkövettek. Összesen nyolcvan kutyát választottak ki a váci menhelyről a filmesek. Forgácsot, Cukit, Szlovákot és Sárpit sem szédítette meg a rivaldafény, nem követelnek maguknak előjogokat a kennelben – pedig már csak ők maradtak hírmondónak a 200 fős falkából, a többieknek sikerült gazdát és otthont találni. Az állatokkal az amerikai Teresa Miller és a magyar Halász Árpád foglalkozott, sípszóval tanították őket.

 

feher_isten3

 

A Fehér Istent méltatja a Cracked.com. Az Egyesült Államok (és a világ) egyik legolvasottabb magazinja azt írja: „A film fölötte áll az új Majmok bolygója sorozatnak.”
„Megtetszett nekünk a film, amikor tavaly a cannes-i filmfesztiválon láttuk. Miközben az idegen nyelvű filmek kihívást jelentenek az amerikai piacon, a Fehér Isten olyan egyedülálló és erőteljes film, hogy véleményünk szerint szép esélye van az áttörésre” – közölte akkor a filmet forgalmazó Magnolia Pictures nevében Matt Cowal az MTI-vel. –„Különösen felbátorít bennünket, hogy számos kifinomult ízlésű kritikus vált a film hívévé” – tette hozzá.

 

feher_isten7

 

Fehér Isten

Lili és kutyája, Hagen, elválaszthatatlanok, legalábbis addig a napig, míg a lány apja úgy nem dönt, nincs szükségük többé az állatra. A serdülő lány fellázad apja ellen, hogy megtalálja elveszett barátját. Ahhoz azonban, hogy visszakapja, nemcsak ki kell ismernie a felnőttek világát, de magának is felnőtté kell válnia. Hagen időközben beveti magát a városi dzsungelbe, és megtapasztalja a kiszolgáltatottak életét. A kutyák végül fellázadva a mindenkori megaláztatottak nevében, a felsőbbrendű ember ellen indulnak. Lili az egyetlen, aki véget vethet a háborúnak.

 

feher_isten1

 

Mundruczó Kornél és Psotta Zsófia a cannes-i filmfesztiválon május 17-én.

feher_isten4

 

 

A film ITT tekinthető meg.

 

Lakatos Ilona

 

 

Hozzászólások