Egy liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet tesz használhatatlanná. Ilyen és ehhez hasonló riasztó adatok késztették Kecskemét önkormányzatát arra, hogy szorgalmazza és támogassa a használt sütőolaj lakossági gyűjtésének népszerűsítését Kecskeméten.

sutoolaj2

Sajtótájékoztató

A témában sajtótájékoztatót tartott Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Vörös Viktor, a Design Kft. ügyvezetője és Tábi Krisztián, a Design Kft. másodnyersanyag értékesítője.
Elhangzott: az önkormányzat szerződést kötött a Design Kft.-vel, amelyben a cég vállalta, hogy 3 középfokú köznevelési intézményben tart szemléletformáló előadásokat a témában. A társaság hat intézményben (Bolyai gimnázium, Bányai gimnázium, Széchenyi szakközépiskola és szakiskola, Magyar Ilona Általános Iskola, Arany János Általános Iskola, Kecskeméti Főiskola homokbányai kollégiuma)  gyűjtőpontokat alakít ki, ahol a lakosság leadhatja a használt sütőolajat. A gyűjtőedény lehet akár üveg, akár műanyag palack, a göngyöleget ugyanis a társaság ugyanúgy válogatja és kezeli majd saját telephelyén.  Az iskolák a Design Kft.-től a begyűjtött mennyiség után térítési díjat kapnak, mégpedig literenként 15 forintot.  Az akció sikere érdekében a társaság további olyan intézmények jelentkezését várja, amelyek gyűjtőpontokká válhatnak.

sutoolaj1

A sajtótájékoztató résztvevői felhívták a figyelmet arra, hogy a használt sütőolaj ugyan nem minősül veszélyes hulladéknak, de a nem megfelelő kezelés következtében súlyos környezeti károkat okozhat. Magyarországon több társaság is foglalkozik sütőolaj begyűjtésével és kezelésével, ám ezek döntően az ipari szektort és a vendéglátóhelyeket célozzák meg szolgáltatásukkal. Ezért is számít példaértékűnek az az összefogás, amely  Kecskemét önkormányzata és a Design Kft. között létrejött, hiszen ez esetben a  háztartásokra került a hangsúly. A kampány céljai: a kecskeméti háztartásokban képződő használt sütőolaj minél szélesebb körben történő visszagyűjtése  a Design Kft. eszközrendszerének és logisztikájának segítségével, mind lakossági mind intézményi szinten, a kecskemétiek figyelmének felhívása az elhasznált sütőolaj elhelyezésének veszélyeire, továbbá  a köznevelési intézményekben tartandó előadások keretein belül a következő generáció szemléletformálása a hulladékokkal kapcsolatos viszonyunkról.
Sikeres kampány esetén a Design Kft. pályázatokon kíván indulni, ezzel is új  kecskeméti munkahelyeket teremtve.

sutoolaj4

A Design Kft-ről: a cég 1990-ben alakult vállalkozás. 1998 óta üzemelteti kecskeméti telephelyét az Ipar u. 6. szám alatt. A központi telephelyükön történt beruházások kivitelezésével mára a legmagasabb műszaki követelményeknek megfelelő európai szintű kezelő telepet alakítottak ki, amely esztétikailag és morálisan is illeszkedik a környezetközpontú szemlélethez. Céljuk, hogy minél több saját hulladék-feldolgozó technológiával rendelkezzenek (Hasznosítói státusz megszerzése minél több hulladékáram esetén), amely következtében a hulladékok végső kezelőivé válhatnak. Jelen esetben a használt sütőolaj kezelését tűzték ki célul. A társaság a jövőben is elsődleges feladatának tekinti a partnerek maradéktalan kiszolgálását, üzletkörének és szolgáltatásainak bővítését.

sutoolaj03

A Design Kft. napjainkban több  mint 6000 partnerrel áll szerződéses kapcsolatban. Az elmúlt 20 év folyamatos törekvései és kitartó munkája hozzásegítette őket a jelenleg is meghatározó piaci részesedéshez, a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos szolgáltatások területén elért elismertséghez, valamint a magas minőség fenntartásához a szoros piaci verseny ellenére is. Dinamikus fejlődésének alapja, hogy szervezeti egységeik (kereskedelem, szállítmányozás, hulladéktárolás, hulladékkezelés) összehangoltan, pontosan tudnak együttműködni.

Hozzászólások