A Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület kecskeméti csoportja október közepén csatlakozott a Böjte Csaba testvér fővédnökségével az első világháború centenáriuma alkalmából meghirdetett nemzetközi gyertyagyújtási akcióhoz.

gyujtas04

Ezt megerősítettük és közhírré tettük az októberben Kelet-Szlovákiában lezajlott első világháborús tanulmányút során is. Az emlékezést erősítő akciót a Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága tagszervezetei hirdették meg, fő szervezője a székesfehérvári Krajczáros Alapítvány. (Az Alapítvány kezdeményezésére újították fel a közelmúltban Kelet-Szlovákiában a Repejő-Jobbos községben található első világháborús emlékművet.)

gyujtas2

A 2014. november 11-én 11 óra 11 percre meghirdetett akció felhívásában kérik az érdeklődőket és a háborúkban elhunyt katonáink ma élő hozzátartozóit, közéletünk jeles képviselőit, a művészeket, tudósokat, felnőtteket és gyerekeket, valamint az iskolák, az önkormányzatok, egyházak, magyar és külföldi civil szervezetek képviselőit, a katonai szervezetek illetve fegyveres testületek parancsnokait,  diplomatákat, hivatalok, intézmények vezetőit, a vállalkozások menedzsmentjét, tulajdonosait, nyugdíjasokat – vagyis mindenkit – hogy csatlakozzanak e közös megemlékezéshez.

gyujtas3

Kérjük minden kedves (a kezdeményezésünkkel azonosuló) Partnerünket, hogy a jelzett napon – lehetőleg – 11 óra 11 perckor a lakóhelyük szerinti emlékműnél, katonai temetőben, parcellákon vagy a lakásuk, illetve üzemeltetett létesítményük, iskolájuk ablakában illetve  bejáratánál egy szál gyertya vagy mécses meggyújtásával fejezzék ki tiszteletüket a hazájukért halt katonák iránt.”

gyujtas1

A felhívást abban a reményben továbbítjuk, hogy sokan csatlakoznak a jelképes, közös megemlékezéshez! A csatlakozóktól, hagyományőrző civil szervezetektől rövid visszajelzést, e-mailt, fotót várunk!

Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület – Székelyné Kőrösi Ilona
klio.ilona@t-online.hu – 06/30/632 0599

Hozzászólások