Magyarország húsz arborétumának és botanikus kertjének példa nélküli együttműködése sok-sok zöld város építésével egészült ki májusban. A nemrég elindított országos arborétumi rendezvény- és vetélkedősorozat kiegészítő elemeként a gyerekek, családok Futurobi világában, egy online öko-városépítő játékban hozhatják létre saját zöld városukat. Az online játék résztvevői az arborétumi rendezvényeken szerzett ismereteket is felhasználva segíthetnek Futurobinak megmenteni a Földet, és felépíteni a jövő fenntartható városát.Koraesti „madárdal koncert” várta a Madarak és Fák Napja alkalmából május 10-én az Agostyáni Arborétumban a gyerekeket és a családokat. A Vértesi Erdőben található madárdalos arborétumban olyan különleges madarakkal is találkozhatunk, mint a fekete gólya, a szürke gém, a csuszkák, a sas, a sólyom, a barnakánya vagy a fekete harkály. Az itt élő és költő összesen mintegy 120 madárfaj közül az arborétum vezetője, Rozmann Hajnalka a fülemüle dalát kedveli leginkább.

„Natura 2000-es terület vagyunk, ahol a madarak, növények háborítatlan nyugalomban élhetnek, így a mostani különleges alkalomnak számít, hiszen a hétvégi látogatók olyan napszakban figyelhették meg az arborétumi életet, amelyben máskor erre nincs lehetőség” – hangsúlyozta az Agostyáni Arborétum vezetője, majd hozzátette: -„Most virágzik a rododendron, nemsokára pedig nyílik a tulipánfa is, mindkettő gyönyörű látvány”. Az itteni növényfajok többsége egyébként különleges fenyőféle, él itt például kínai és hegyi mamutfenyő is.  Az arborétumban található luc-, páfrány- és selyemfenyő fajták közül külön figyelmet érdemel a mintegy 33 méteres, múlt századi vörösfenyő és a kert egyik legszebb növényének tartott Atlasz-cédrus, amely Észak-Afrika magas hegységeiben honos.


A Madarak és Fák Napja alkalmából az Agostyáni Arborétumban szervezett program a nemrég elindított országos arborétumi roadshow része volt, amelyről részletes információ a www.zoldbaratok.hu oldalon található. Idén márciusban a Környezet és Energia Operatív Program támogatásával indult országos roadshow az ország legszebb arborétumaiban, botanikus kertjeiben, összesen 20 arborétum és botanikus kert együttműködésével. Hazánk egyik legnagyobb arborétumából, a Szarvasi Arborétumból induló országos rendezvénysorozat célja, hogy eredeti természeti környezetben és a Futurobi világa címmel elindult online játék segítségével hívja fel a családok figyelmét a vízfogyasztással, -szennyezéssel, -gazdálkodással, klímaváltozással, biomassza-hasznosítással és a fajok változatosságával kapcsolatos alapvető ismeretekre.

Ezzel párhuzamosan Futurobi, az ökomanó zenés színházi előadása is végigutazza az országot a program részeként. Az országos arborétumi rendezvénysorozat eseményei a jeles zöld világnapokhoz kapcsolódnak.
Az Agostyáni Arborétumban megrendezett családi vetélkedő győztese ott lesz az ország 20 nyertes családja között, akik az „Új módszerekkel a zöld jövőért” program zárórendezvényén, Szarvason mérik majd össze a környezetvédelem terén megszerzett ismereteiket, és részt vehetnek a zárórendezvény egyéb programjain is.


 

Az „Újszerű módszerekkel a zöld jövőért” pályázati program elemeként a fenntarthatóságot és környezettudatosságot a fókuszba helyező játék a https://www.zoldbaratok.hu/futurobi weboldalon várja a gyerekeket.
Az online játékban egy gyors regisztrációt követően a legkisebbek is azonnal elkezdhetik felépíteni saját zöld városukat – hasonlóan a legismertebb városépítő játékokhoz, vagy a mostanában egyre népszerűbb mobiltelefonos alkalmazásokhoz. Az online játékban az arborétumi rendezvénysorozat középpontjában álló kedves figura, Futurobi segíti és vezeti végig a gyerekeket az egyes feladatokon, szinteken.A feladat, hogy egy szennyezett nagyvárosból környezetbarát várost építsenek, ahol a lakók egészségesen és a természettel összhangban élnek. A 10 szintből álló játék célja, hogy a gyerekek folyamatosan fejlesszék saját fenntartható városukat, amihez nem elég érméket gyűjteni, a város öko-szintjére is figyelni kell, hiszen ez jelzi, mennyire környezettudatos a virtuális város. Eközben megtanulják, mire van szükség egy város tiszta levegőjéhez, tiszta vizéhez, a fenntartható növénytermesztéshez, állattartáshoz, tanulnak a környezetvédelem módjairól, az okos energia-gazdálkodásról, hulladékkezelésről, az alternatív közlekedésről. Mindezt természetesen egy számukra is könnyen befogadható játékban ismerhetik meg.  

További információ: www.zoldbaratok.hu

Forrás: Wolf Kommunikáció

2014. május 12.

Hozzászólások