Családi szálak révén is kötődik Magyarországhoz a ma élő zongoraművészek egyik legkülönlegesebb egyénisége, a negyvenes évei elején járó, magyar anyától és lengyel apától származó Piotr Anderszewski. A zongorista az alapítása 40. évfordulóját turnéval ünneplő Skót Kamarazenekarral érkezik a Müpába, és május 20-án Mozart- és Schumann-koncerteket játszik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.


Piotr Anderszewski nem csodagyerekként tűnt fel a koncertpódiumon, már 21 esztendős volt, amikor 1990-ben a Leedsi Nemzetközi Zongoraversenyen először felfigyelt rá a közönség. Szabálytalan, tudatos, szenvtelen, laza, különc, befelé forduló, kitárulkozó – ellentétesen írják le személyiségét a tudósítások, kritikák. Ha pedig önmagáról, zenei szemléletéről beszél, egyszerűen és őszintén fogalmaz: egy koncert – véli –, nem több mint lehetőség, hogy az adott mű számára éppen akkor és úgy érvényes személyes megközelítését a hallgatókkal megossza.

 

Piotr Anderszewski, a nyughatatlan utazó (2008) – részlet Bruno Monsaingeon
portréfilmjéből

A zongorista az ezredforduló óta visszatérő vendége a hazai koncertpódiumoknak, rajong a magyar közönségért, a közönség pedig érte, hiszen Anderszewski telt házas teremben is pillanatok alatt képes meghitt hangulatot teremteni. Kíváncsi és szabad egyénisége maximalizmussal párosul. Többször is előfordult, hogy ráadásképp újból eljátszotta a „rendes” műsorban szereplő darabot, mert elégedetlen volt magával. Elmélyült muzsikusként csak azokkal a művekkel foglalkozik, amelyek megszólítják, és amelyekről úgy érzi, hogy meg tudja velük szólítani hallgatóságát. Ez az igényesség késztette a neves muzsikus-író-filmest, Bruno Monsaingeont, hogy Yehudi Menuhin, Glenn Gould és Szvjatoszlav Richter mellett A nyughatatlan utazó címmel Anderszewskiről is filmportrét készítsen.Különösen testhezállók számára Mozart zongoraversenyei, amelyeket az utóbbi években rendszerint karmester nélkül ad elő, és a korhű elveknek megfelelően legtöbbször maga dirigálja a zenekart, Mozart korában ugyanis még ismeretlenek voltak a pálcás dirigensek. Május 20-i koncertjén a zongorista rutinos partnere – akárcsak öt évvel ezelőtt is – a Skót Kamarazenekar lesz a Müpában, akikkel Mozart zongorára írt A-dúr versenyműve mellett Schumann fantáziaszerű és bensőséges hangulatú zongoraversenyét is előadja.


Az 1974-ben alakult – idén alapítása 40. évfordulóját ünneplő – Skót Kamarazenekar egyike Skócia öt kormányzati támogatást élvező nemzeti művészeti együttesének. A zenekar Skócia egyik legfontosabb kulturális nagykövete, hiszen nemcsak a szigetország híres fesztiváljainak – Edinburgh, Aldeburgh BBC Proms – visszatérő vendége, hanem világjáró társulat, amely nemcsak szerte Európában, hanem a Távol-Keleten és az Egyesült Államokban is jól ismert.

Forrás: MÜPA Kommunikáció

2014. május 13.

Hozzászólások