Három hírös kecskeméti  – Negyedik évadának félidejéhez érkezett a Hírös Város Turisztikai Központ szervezésében zajló, neves kecskeméti személyiségeket bemutató pódiumbeszélgetés-sorozat a Kamaraszínházban. A legutóbbi, november 26-án megrendezett alkalommal három vendéggel beszélgetett Kriskó János, a sorozat műsorvezetője.

Az első beszélgetőtárs Ladics Tamásné Falusi Erzsébet, a Kodály Iskola korábbi igazgatónője volt. Szarvas és Szeged után, 1965-ben került Kecskemétre Nemesszeghyné Szentkirályi Márta hívására. Aktív évei javát, csaknem ötven esztendőt szentelt életéből imádott iskolájának. Már fiatalon vezetővé lett, 12 éven át volt az intézmény igazgatóhelyettese, 1988 és 1995 között első számú vezetője. Majd Dobozi Eszter igazgatása alatt, 2013-ig ismét helyettesként és az iskola művészeti vezetőjeként tevékenykedett tovább. 2013-ban vonult nyugalomba, de kapcsolata ma is élő és mindennapos az intézménnyel.

A második hírös kecskeméti vendég Fellegi Jenő aranykoszorús fényképészmester volt. Lelkesülten beszélt szeretett szakmájáról, az általa meghonosított különféle műtermi eljárásokról, és életének más fontos területeiről is.  Zenetanár feleségével négy gyermeket neveltek fel. A mester a család biztonsága miatt a Piarista Gimnáziumban vállalt állást. Hittel élő emberként 1981 óta tagja, 1983 óta napjainkig elnöke az egyháztanácsnak. Fellegi Jenő beszélt élsportoló múltjáról is. 55 évvel ezelőtt tagja volt az NB I-be először feljutó kecskeméti kosárlabda csapatnak.

Az est harmadik hírös kecskeméti vendége dr. Bárth János néprajzkutató, nyugalmazott múzeumigazgató volt. A jánoshalmi tanyavilágból indult, és mára nemzetközi hírű tudós lett.  26 önálló kötetet írt, és további 25 igényes tanulmánykötet szerkesztőjeként tette le névjegyét a magyar néprajztudomány asztalára.

Legkedveltebb területei a településkutatás és a vallási néprajz voltak, de élénken érdeklődött Bácska néprajza, leginkább a migrációs mozgások iránt is. Az alföldi tanyák avatott ismerője, számos fontos publikáció szerzője. A nemzetközi szakmai közéletben eredményesen igazolta a székelyföldi és a csángó magyar hegyi tanyák létezését is. Közel a 75. születésnapjához is nap mint nap dolgozik, még számos megvalósítandó terve van.

A pódiumbeszélgetés-sorozat a karácsonyi ünnepekre tekintettel január 28-án folytatódik  három újabb hírös kecskeméti vendéggel.

 

 

Hozzászólások