Budapesten elindult a hagyományos adventi fényvillamos. A fehér és kék fényű led izzókkal feldíszített járat a 2-es villamos vonalán közlekedik péntek délután óta. 

Az adventi időszak és az újév legnépszerűbb járműve, a Fényvillamos. A több ezer ledtől pompázó szerelvény belsejében hópelyhekkel pettyezett ablakok mögül csodálhatjuk az ünnepi díszbe öltözött Budapestet. Karácsony Gergely főpolgármester a járat ünnepélyes elindításakor a Jászai Mari téren azt mondta: a fényvillamos egyik üzenete az, hogy vegyük észre a főváros szépségét.

Budapesten ugyanis sok apró csoda van. Az egyik a 2-es villamos útvonala, amelyet a világ tíz legszebb villamosvonalai közé sorolnak – tette hozzá. A 2009-ben útnak indított különleges, két motorkocsiból álló UV-szerelvény kezdetben csak a pesti Duna-parton járt. De az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is felbukkan majd a főváros más viszonylatain is.

A főpolgármester hangsúlyozta: a 11 éve elindult fényvillamos fontos szerepet játszik a karácsonyt megelőző várakozási és felkészülési szép időszakban.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a többek között a 2-es és a 19-es vonalán közlekedő villamoskocsit 39 200 leddel, mintegy négy kilométernyi fényfüzérrel díszítették fel.

A Ganz UV típusú villamost 1965-ben gyártották, és menetrendszerűen már nem közlekedik. Advent kezdetétől január 5-ig azonban ismét szállít utasokat a fényvillamos.

  • A két motorkocsiból álló UV-szerelvény november 29. és január 5. között naponta közlekedik 16 órától 21 óra 30-ig (december 24. és december 31. kivételével).
  • A villamoson érvényes jeggyel vagy bérlettel lehet utazni.
  • Az adventi villamos Vízkeresztig minden nap 16.00 órától szállítja az utasokat a 2, 14, 19, 42, 47, 49, 50, 59B, 62A, 69-es villamosvonalakon (2019. december 24-e és december 31-e kivételével).
  • Menetrendje megtekinthető a BKV Zrt. honlapján. A BKK honlapján az egyes járatok menetrendjeiben is megtalálható a Fényvillamos pontos indulása.

Jó családi program, de vidéki vendégeinkkel is kellemes időtöltés lehet. A város sok adventi fénye és a feldíszített fényvillamos teljes harmóniában olvad össze, békét varázsol a lelkekbe, s az élményt gyermek és felnőtt egyaránt élvezi. Esztétikus látvány, ünnepre hangoló hatású.

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

 

Hozzászólások