Szabó Sándor tárogatójának a szavára csendesedett el az ünneplő közönség a kecskeméti Katona József Könyvtár nagytermében 2015. március 21-én délután.

 

kozonseg8

 

A Montázsmagazin 3. születésnapjára az ország minden tájáról érkeztek vendégek: egykori interjúalanyok, a magazin cikkírói, az Életutak című antológia résztvevői, valamint barátok, ismerősök.

 

szabosanyi1

Szabó Sándor tárogatóművész

A vendégeket Ramháb Mária, a könyvtár igazgatója köszöntötte és kiemelte, hogy örül, amiért egy internetes magazin (Montázsmagazin) könyvkiadással is foglalkozik, hiszen a könyv az információk legfontosabb lelőhelye manapság is. Az igazgató asszony a messziről jött vendégeknek röviden beszélt az intézményről is.

 

ramhab3

 Ramháb Mária, a Katona József Könyvtár igazgatója

A rendezvényen jelen volt még dr. Weninger András, Kecskemét városának aljegyzője, valamint Pál Attila színművész, aki egyúttal az önkormányzat Értékmegőrzési Bizottságának is tagja.

 

palattila02

Pál Attila színművész

Először Weninger Nóra főszerkesztő bemutatta a magazin szerkesztőgárdáját és újságíróit: Antalffy Yvette, Szalagyi Csilla, Schramek László (Budapest), Scheau Brigitta (Szeged), Nagy L. Éva (Kecskemét), Tóthné Filus Ica (Kecel), Lakatos Ilona (Várpalota), Almási Zsuzsanna, Bottyán Szeli Sára, dr. Garzó László, Gyöngyösi Szabó Katalin, Kökény Éva, Weninger Endre (Kecskemét).

nori1

Weninger Nóra főszerkesztő

A „Montázsmagazin Alkotói díjat” (Oklevél és plakett) ebben az évben Antalffy Yvette kapta, aki már több mint két éve nemcsak újságírója, de szerkesztője is a magazinnak.

 

Yvette1

Antalffy Yvette átveszi a díjat Weninger Nórától

A „Montázsmagazinért” díjat Király Lajos, az óbudai Krúdy Irodalmi Kör elnöke kapta, aki a Montázsmagazin által kiadott mindkét antológiát szerkesztette. (Lelkünk ünnepnapjai és Életutak címmel). A Krúdy Kör, a Montázsmagazin és a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre nagyon sok szállal kötődik egymáshoz.

 

kiraly4

Király Lajos díjának átadása

Király Lajos
A CSÖND NYUGALMA

A csönd nyugalma rám terül
szívemben béke hegedül
csodás e tiszta csönd zene
mintha sok csillag zengene
a puha bársony éjszaka
szerelmes csönd szimfónia
Milyen tud lenni a világ
mikor nem jajdul s nem kiált
Szerelmes csönd szimfónia
a puha bársony éjszaka
mintha sok csillag zengene
csodás e tiszta csönd zene
szívemben béke hegedül
a csönd nyugalma rám terül

A Montázsmagazin Íróklubjának vezetője Nagy L. Éva, ő készítette az Íróklub interjúinak nagy részét. Az antológia borítóképe Kiss András kecskeméti fotóművész keze munkáját dicséri. Tiszteletükre elhangzott egy-egy versük Gyöngyösi Szabó Katalin, Szeli Sára versmondók és Orth Péter, a kecskeméti Katona József Színház művésze tolmácsolásában.

 

orthpeti3

Orth Péter színművész verset mond

Nagy L. Éva
álmodtam

álmodtam egy új világról
pedig azt mondták nem lehet
én még tudom szeretni
az embert állatot és az életet
nekem a szavak
haza Isten otthon szeretet
mert megvéd minket és tégedet
tudom hogy az ember jó
nem születik rossznak
ez csak képzelet
én mertem álmodni
hogy jobb lesz
kérlek higgy nekem
ne hagyd
hogy sárba tapossák
a gyémánt szemeket

A Montázsmagazinnak jó kapcsolatai vannak budapesti és kecskeméti kulturális intézményekkel, iskolákkal is. Ennek jegyében emléklapot adtak át a kulturális intézmények képviselőjének. Megköszönték az együttműködésüket, és ígérték, hogy továbbra is számíthatnak a magazinra a programjaik népszerűsítésében.

 

szaboistvan1

Szabó István piarista atya, a kecskeméti Rendház főnöke

Kiss András fotóművész, verselő
Az én hazám

Az én hazámra sokszor vetettek szemet;
Török kaszabolta Mohácsnál népemet.
Túléltük a mohácsi vészt, sok-sok csatát;
A magyar nép talpra állt, most is talpra áll!

Az én hazám Kecskemét, az én városom,
Szél kavar itt – a gazdag – aranyhomokon.
Legyen áldás Kodály városán s házamon,
Érzem a békét, nyugalmat családomon.

Az én hazám szabad, s a legszebb vidék,
Hol lélekben gazdag, szabadon él a nép.
A múltjából minden rossz emléket kitép,
Mert világít az út, melyre e város lép.

Az én hazámnak ajánlom szolgálatom,
Fotózáshoz a teremtő fényt használom.
Fény nélkül nincs élet, munka, se hatalom;
Örülök én, hogy fény kísér az utamon!

Az én hazám fény, a fény maga a haza!
Tamási Áron idézetét olvasva:
“Miénk a fény, amit lelkünkbe fogadunk,
S a föld, melyen élünk s meghalunk.”

 

orthpeti5

 Orth Péter színművész énekével arat nagy tetszést

A Montázsmagazinban több képzőművészt, festőt is bemutattak az évek során. Az interjúk egy részét Almási Zsuzsanna akvarellfestő készítette, más részét Nagy L. Éva. Interjúalanyaik között van Harsányi Zsuzsanna festőművésznő, Szappanos István, Bíró Ernő, Németh Ferenc, Máté Sándor és sokan mások. A Montázsmagazin már második alkalommal írt ki festménypályázatot. Az előző évi nagy sikerű Orgonás csendélet pályázatnak folytatásaként a Tavaszi pillanatok című pályázatra március 31-ig várják a jelentkezéseket.

 

kozonseg10

Az Életmód rovatban és a Kecskeméti hírekben sok színes, érdekes, példamutató személyiséget mutattak már be: Bedő Istvánné Manó Éva csipkeverő asszonyt, aki már a második Csipkefesztivált szervezte Kecskeméten a világ csipkeverő asszonyainak, Rigóné Szabó Sárikát, a legügyesebb kalapost a Nagyalföldön, Gálné Mártika iparművészt, a Gál Üveg Bt. alapítóját és a családi vállalkozás felvirágoztatóját, a Tarapcsik könyvkötő dinasztiát, Kovács Attiláné Tündit, a legjobb fodrászt, Zsigóné Katikát, Európa legjobb tojásfestőjét.

 

zsigone4

Egy SM beteget, akivel közösen készült pályázat és 4. díjat szereztek országos pályázaton, egy kerekesszékes lányt, aki csodálatos tojásokat „farag”.

 

molnarkati2

Interjúalanyok voltak….

Kovács István József, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének elnöke méltatta a Montázsmagazin és a Baráti Kör kapcsolatát, valamint alapítványáét, a Toll és Ecsetét, és elmondta, hogy stabil három lábon áll az amatőr költők és írók munkásságának összefogása, segítése. Ez azért is így lehet, mert Weninger Endréné, a Montázsmagazin tulajdonosa egyben a Toll és Ecset Alapítvány kuratóriumának elnöke is, így jól áttekinthetők a feladatok és egymás segítése.

 

kovacspista2

Kovács István József, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének elnöke

A műsorban Pető Edina énekes-előadóművész operett-slágereket énekelt, Orth Péter színművész pedig két musicalből egy-egy jólismert dalt: a My Fair Lady-ből és a La Mancha lovagjából. Mindketten nagyszerű és felejthetetlen élményt nyújtottak a közönségnek.

 

edina02

Pető Edina énekes, előadóművész

Végül Fábián Edith Myriam magyar származású missziós nővér üzenetét hallgatták meg a jelenlévők. A nővér már többször küldött tudósítást a Fülöp-szigetekről, Manilából. Legutóbb a pápalátogatás kapcsán érkezett beszámoló tőle. Írása a Montázsmagazin munkatársaihoz szólt:

„Annyit szeretnék üzenni mindenkinek, a Montázsmagazin szerkesztőinek, újságíróinak, hogy nagyon büszke vagyok rátok, az egész csapatra! Ebben az Istentelen világban sajnos nem sokan vannak, akik a szeretetet és az igazságot akarják képviselni minden érdek nélkül, akár személyes, anyagi vagy politikai érdek nélkül. Úgy érzem, a ti cikkeitek szeretetet, jóságot, megértést, hősiességet, önátadást és önzetlenséget sugallnak.

A média általában arra törekszik, hogy minél szenzációsabb és borzalmasabb hírekkel lepje meg az embereket, de ti olyan emberek életét, munkálkodását és önátadását hozzátok az olvasók elé, akiknek példájából biztosan sokan tanulnak.

Isten áldjon benneteket, és ne adjátok fel! Folytassátok kitartással, szeretettel és önzetlenséggel akkor is, ha a világ az ellenkezőjét sugallja nektek! Ne a gonoszra hallgassatok, hanem a Szentre!  
És még egy dolog, amit fontosnak tartok: a Szép Magyar Nyelv megőrzése ebben a világban és a mi kis országunkban, ahol sajnos a káromkodás, a nagyon csúnya beszéd uralkodik. Mintha ez valami normális és kulturált stílus lenne, de nem az, hanem egy gennyes betegség, ami megfertőzi az egész társadalmat.

Remélem, ezen a területen is tudtok valamit javítani és befolyásolni, mert nagyon el vagyok szomorodva ettől. Minden évben, amikor hazamegyek, nagyon fáj a fülemnek és a szívemnek az otthoni helyzet. Itt, a Fülöp-szigeteken nem hallok ennyi csúnya szót és káromkodást, pedig itt sokan és sokat szenvednek!
Isten legyen veletek! Fábián Edith Myriam missziós nővér”

 

torta05

Az ünnepi rendezvény végén egy óriási torta várta az ország különböző településeiről érkezett vendégeket, akik jóízű beszélgetésbe kezdtek régi és új ismerősökkel, megcsodálták és birtokukba vették a gyönyörű antológiát, és ígérték, hogy jövőre is eljönnek Kecskemétre a Montázsmagazin 4. születésnapjára.

 

antologiak1

Az antológia minden szerzőjének köszönjük a közreműködést és a személyes találkozást!

 

Hozzászólások