Gyöngyszemek Esztergomban, amiket nem érdemes kihagyni, ha hétvégén itt járunk. Íme tökéletes útvonal, ha a Dunakanyar fővárosába látogatunk.

Az ősz a kirándulások, túrák, városnézések évszaka, amikor az év utolsó meleg napsugarai még végigsimítanak a bőrünkön, a természet pedig csodás színekben pompázik. Az ország egyik legszebb helye, a Dunakanyar is különösen gyönyörű ilyenkor, érdemes célpontként kitűzni a hétvégére. Egyik legkülönlegesebb városa Esztergom, amely elbűvölő látványosságokkal fogadja a látogatókat. Most összeállítottuk a tökéletes útvonalat, hogy biztosan ne maradjon el egy csodás helyszín sem. Az Esztergomi Bazilikától a Váron át a Kis-Duna Sétányig átitatja sétánkat a történelem, a nap tökéletes lezárásaként pedig a 42 Restaurant&Bar-ban vacsorázunk.

Gyöngyszemek Esztergomban – Lenyűgöző épületek, kellemes séták, csodás vacsora

Ha Esztergomról van szó, természetesen nem maradhat el a Bazilika meglátogatása. Mi a túrát rögtön ezzel kezdjük. Magyarország legmagasabb épületének, Európa harmadik legnagyobb bazilikájának kupolájából csodálatos látvány tárul a szemünk elé. Az épület belsejét is hosszan lehet csodálni, felfelé tekintve a mennyezeti freskók részleteiben elveszni.

A Bazilikától az Esztergomi Vár felé vesszük utunkat. A Várhegyre felvezető út könnyed gyalogtúra, és ha szeretnénk, egy kis ösvényen körbejárva kívülről is meg tudjuk nézni a szakadékos oldalfalakkal határolt várat.

Következő állomásunk a Fájdalmas Szűz-kápolna, amely a Szent Tamás-hegy tetején található, és egy barokk stílusú kálvária vezet fel hozzá. A vártól a kápolnához könnyedén, tíz percnyi séta után odaérhetünk.

esztergomban

A kápolnától a Duna mellékágának partjára kanyarodunk le, a Kis-Duna Sétányra, amely Esztergom Királyi városrészén halad egészen Vízivárosig. Jellegzetességét, a sétány fölé boruló platánsort több mint száz évvel ezelőtt, 1910-ben ültették.

A romantikus hangulatú sétányról aztán Esztergom főterére indulunk. A főként műemlék épületekkel szegélyezett Széchenyi tér fesztiválok, színes rendezvények, gasztroesemények gyakori színhelye, így a városnézés mellett további kültéri programokra is számíthatunk itt.

Ha gyerekekkel tervezzük megtekinteni a város nevezetességeit, izgalmas program lehet számukra az Esztergomi Városnéző Kisvonat is. Akárcsak városnéző túránk, szintén a Bazilikától indul, és egészen Párkányig elvisz minket. A Kisvonat a Bazilika főbejáratához érkezik vissza, így innen folytathatjuk is a városnézést, indulhatunk tovább a vár felé.

Egy tökéletes nap zárása a 42 étteremben Esztergomban

A Dunakanyar fővárosában töltött napunkat a 42 Restaurant & Barban zárjuk. Az Esztergom szívében található étterem a nagyvárosi életérzés ebben a csodás kisvárosban, gyöngyszem az ékszerdobozban. A 42 konyháját nem az eddig megtanult sémák, technikák, bevált módszerek határozzák meg.

Fogásaikat a világ aktuális rezdüléseire reagálva alkotják, 7 fogásos menüsoruk valódi élmény. Ha pedig másnap is szeretnénk még Esztergomban kalandozni, butikhotelükben, a Room42-ben 6 egyedi lakosztály és 3 design apartman vár minket.

A 42 Restaurant & Bar egy filmben meséli el filozófiáját. Mutatjuk!

 

Forrás: Arteregó Kft.

 

Hasonló cikkünk:

Öt nap Keszthelyen